,

Μπορεί η άσκηση να λειτουργήσει προληπτικά κατά της κατάθλιψης;

Μπορεί η άσκηση να σταματήσει μία στις τρεις περιπτώσεις κατάθλιψης;

Μπορεί η άσκηση να σταματήσει μία στις τρεις περιπτώσεις κατάθλιψης; Το ένα τρίτο των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για την ψυχική τους  υγεία θα μπορούσε να τον αποφύγει με τακτικές προπονήσεις, σύμφωνα με μελέτη σε περισσότερους από 37.000 ανθρώπους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από κατάθλιψη ή άγχος.

Advertisment

Αν όλοι κατάφερναν 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα – η οποία σε κάνει να αναπνέεις  έντονα  και περιλαμβάνει τρέξιμο και κολύμπι – θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν το 19 τοις εκατό των περιπτώσεων κατάθλιψης και άγχους, κατέληξαν οι ερευνητές.

Και αν όλοι κάναμε από δυόμισι ώρες έως πέντε ώρες την εβδομάδα μέτρια δραστηριότητα – που σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα και περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο και χορό – άλλο 13 τοις εκατό των διαγνώσεων κατάθλιψης και άγχους μπορεί να μην συμβεί ποτέ.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σχεδόν το  ένα τρίτο των περιπτώσεων κατάθλιψης και άγχους, που επηρεάζουν έναν  στους πέντε ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να  αποφευχθεί  μόνο με την άσκηση.

Advertisment

Ο Δρ Carlos Celis-Morales, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, είπε: «Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τη δημόσια υγεία, καθώς η άσκηση είναι δωρεάν και ο καθένας μπορεί να ρυθμίσει πως μπορεί να γυμναστεί  σε μια εβδομάδα».

Η μελέτη, στο περιοδικό BMC Medicine, εξέτασε άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών που δεν είχαν άγχος. Με ειδικούς μετρητές τους παρακολούθησαν για περίπου επτά χρόνια.

Περίπου το 3 τοις εκατό από αυτούς στην επταετία  είχε αναπτύξει κατάθλιψη ή άγχος.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτοί που έκαναν καθιστική ζωή και  αποφάσισαν να βάλουν στη ζωή τους  75 έως 150 λεπτά  άσκησης την εβδομάδα  είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν κατάθλιψη ή άγχος.

Κάνοντας 150 έως 300 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα  μείωνε τον κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης κατά 47%.

Για να παραμείνουν υγιείς, οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών θα πρέπει να προσπαθούν να είναι ενεργοί καθημερινά και θα πρέπει να κάνουν:

  • Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας όπως ποδηλασία ή γρήγορο περπάτημα κάθε εβδομάδα.
  • Εναλλακτικά 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας όπως τρέξιμο ή τένις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση