,

Διαχείρηση άγχους μέσω Yoga-Cbt techniques

Η Yoga-Cbt techniques είναι μια τεχνική που δουλεύει με το άτομο σωματικά και νοητικά.

Διαχείρηση άγχους μέσω Yoga-Cbt techniques

Διαχείρηση άγχους μέσω Yoga-Cbt techniques

Γράφει η Ειρήνη Αργύρη, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος MSc, Δασκάλα Yoga

Advertisment

Το άγχος είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στις ημέρες μας. Εμφανίζεται στη ζωή μας στις περιπτώσεις εκείνες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία δυσκολία στην επαγγελματική κοινωνική ή οικογενειακή ζωή.

Όλοι έχουμε βιώσει συμπτώματα άγχους και όλοι έχουμε κληθεί να τα διαχειριστούμε και να δράσουμε, επιτυχώς ή ανεπιτυχώς. Πρωταρχικός στόχος του στρες σαν «όπλο» του σώματος, παρά τα προβλήματα που μπορεί να μας δημιουργήσει, είναι να μας προστατέψει από τους εξωτερικούς κινδύνους και να μας κάνει να δράσουμε ώστε να υπερασπίσουμε την ακεραιότητά μας, σωματική ή μη. Δυστυχώς, για τον σύγχρονο άνθρωπο, «το όπλο» αυτό φτιάχτηκε χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ζούσε στις σπηλιές και πριν ακόμη φτιάξει τις πρώτες κοινωνίες. Τον βοηθούσε να προστατευτεί από τα άγρια θηρία και από όλους εκείνους τους εξωτερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να τον βλάψουν με αποτέλεσμα την εξάλειψη του ανθρώπινου είδους.

Διαβάστε: Νέα έρευνα δείχνει ότι η γιόγκα βοηθά τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή

Advertisment

Στη σύγχρονη κοινωνία το στρες δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο επιτυχημένα, καθώς οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άγχος αντιμετωπίζεται ανεπιτυχώς και δημιουργεί αρκετά προβλήματα στη ζωή μας. Η συσσωρευμένη ένταση μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, τα λεγόμενα ψυχοσωματικά, όπως ημικρανίες, πόνους, εντερικές και στομαχικές δυσλειτουργίες, ταχυκαρδίες, αισθήματα πνιγμού κλπ. Σε ψυχολογικό επίπεδο μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα όπως η αποπραγματοποίηση, η αποπροσωποίηση και οι παραισθήσεις. Το χρόνιο άγχος είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.

Αρκετές μελέτες και έρευνες έχουν γίνει, με σκοπό τις μεθόδους αποτελεσματικής αντιμετώπισης του άγχους. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μία από τις προσεγγίσεις που έχουν επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο θέμα αυτό και με αποτελεσματικό τρόπο. Από την πλευρά της, στηριζόμενη σε ένα συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών το άτομο που υποφέρει μαθαίνει να διακρίνει και να διαχειρίζεται τα συμπτώματα με στόχο την μείωση έως και την εξάλειψή των συμπτωμάτων.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/diaxeirisi-agxous-yoga-cbt-techniques/

Μία πιο εναλλακτική μέθοδος, η Yoga, όπου δημιουργήθηκε στην Ανατολή, χρησιμοποιήθηκε ως ένα ακόμη λειτουργικός τρόπος αντιμετώπισης τους στρες. Μέσω στάσεων του σώματος και με τεχνικές που συνδυάζουν την αναπνοή (σε σωματικό επίπεδο) και το νου (σε γνωσιακό –νοητικό) το άτομο καταφέρνει να χαλαρώσει, με σκοπό την άμβλυνση της έντασης και την βελτίωση της υγείας του, σωματικής και ψυχικής.

Η μίξη των δύο αυτών προσεγγίσεων δηλαδή η Yoga-Cognitive Behavior Therapy Techniques είναι ικανή, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των δύο αυτών μεθόδων να φέρει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα καθώς το άτομο σωματικά και νοητικά δουλεύει πάνω στις δυσκολίες που τον ενδιαφέρουν. Η Yoga-Cbt techniques, εμπνευσμένη από σύγχρονες έρευνες της Αμερικής, είναι ένα νέο μοντέλο το οποίο μπορεί να κάνει χρήση ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως βάρους ή φυσικής κατάστασης. Μέσω ενός βραχύβιου και δομημένου προγράμματος θεραπείας, χρησιμοποιεί τις πρακτικές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και των πρακτικών της Hatha Yoga με έναν επιστημονικό τρόπο και με στόχο την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Το σωματικό κομμάτι δουλεύεται με βάση τις αρχές της Hatha Yoga ενώ το νοητικό με βάση την Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Μέσω της Yoga-Cbt techniques το άτομο, τελικά, βελτιώνει την υγεία του, μαθαίνει να χαλαρώνει το σώμα του και να σκέφτεται με πιο λειτουργικό τρόπο. Η Yoga-Cbt techniques έχει αναπτυχθεί από τη Ψυχολόγο, Γνωσιακής Συμπεριφορικής Προσέγγισης και Πιστοποιημένη Δασκάλα Yoga Αργύρη Ειρήνη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση