, ,

Αισθήματα πανικού και η διαχείρισή τους μέσω Yoga-Cbt Techniques

Μια μέθοδος που συνδυάζει τη Hatha Yoga και τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.

aisthimata-panikou-diaxeirisi-meso-yoga-cbt-techniques

Αισθήματα πανικού και η διαχείρισή τους μέσω Yoga-Cbt Techniques

Ο φόβος και το άγχος είναι δύο έντονα συναισθήματα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες ενεργοποιούνται για να μας προστατεύσουν και αποτελούν μία αντίδραση του οργανισμού ώστε να ξεφύγει από έναν επικείμενο κίνδυνο. Ένα συγκεκριμένο ερέθισμα προσλαμβάνεται από τον εγκέφαλο ως απειλή. Με την σειρά του, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλεί αύξηση της αδρεναλίνης με αποτέλεσμα την αύξηση του χτύπου της καρδιάς, την αύξηση του αίματος στον εγκέφαλο και του μυϊκού τόνου.

Advertisment

Οι μεταβολές αυτές σκοπό έχουν να προετοιμάσουν το σώμα για φυγή ή μάχη. Έτσι, το άτομο αποφασίζει αν θα το σκάσει από τον κίνδυνο ή αν θα μείνει και θα παλέψει, στην κυριολεξία, καθώς ο μηχανισμός αυτός φτιάχτηκε κατά την περίοδο των πρώτων ανθρώπων πάνω στη γη. Οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση, πέρα από την υπεράσπιση της σωματικής ακεραιότητας, το σώμα έχει την δυνατότητα με τον τρόπο αυτό να εκτονώσει τις εντάσεις και τελικά θα φέρει τον οργανισμό πίσω στις φυσιολογικές του λειτουργίες.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/aisthimata-panikou-diaxeirisi-meso-yoga-cbt-techniques/

Στις μέρες μας, ο τρόπος αντιμετώπισης μίας επικείμενης απειλής λαμβάνει χώρα συχνότερα με πιο στατικές μεθόδους, π.χ. οργάνωση του χρόνου με βάση τον φόρτο εργασίας, μία σοβαρή συζήτηση με ένα σημαντικό άλλο. Το άτομο δεν εκτονώνει, σε καμία περίπτωση, την ενεργοποιημένη ένταση σωματικά. Η ένταση παραμένει φυλακισμένη εσωτερικά και δημιουργεί προβλήματα που ονομάζονται ψυχοσωματικά. Μερικά από αυτά είναι οι ημικρανίες, το τρέμουλο, οι ταχυκαρδία, το έλκος και τα εντερικά προβλήματα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εντονότερες κρίσεις, παίρνοντας το όνομα «κρίσεις άγχους» ή αλλιώς «κρίσεις πανικού».

Advertisment

Κατά την διάρκεια μίας κρίσης πανικού ένα άτομο είναι δυνατό να αισθάνεται έντονη δυσφορία, ταχυκαρδία, ζάλη και ένα σφίξιμο στο στομάχι. Νιώθει κανείς ότι θα λιποθυμήσει, ότι ανακατεύεται και ότι μουδιάζει, ιδιαίτερα στην περιοχή των άκρων. Καταστροφικές σκέψεις και έντονος φόβος κυριαρχεί καθώς πιστεύει πως έχει αρρωστήσει βαριά, πως θα πάθει ανακοπή, πως θα πεθάνει ή πως θα τρελαθεί. Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι από πέντε έως δεκαπέντε λεπτά και ως εμπειρία μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον περισσότερες από μία φορές. Οι κρίσεις συμβαίνουν συνήθως σε περιόδους ηρεμίας έπειτα από μεγάλα διαστήματα πίεσης όπως και σε σημαντικές περιόδους της ζωής που παίρνουν την ονομασία μεταβατικές.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/aisthimata-panikou-diaxeirisi-meso-yoga-cbt-techniques/

Πολλές προσεγγίσεις έχουν ασχοληθεί με το θέμα και είναι σημαντικό για το άτομο που βιώνει μία τέτοια κρίση να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό το συντομότερο δυνατό για την αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων. H Yoga-Cognitive Behavioral Therapy Techniques αποτελεί μία νέα μέθοδο διαχείρισης των κρίσεων άγχους. Συνδυάζει τα εργαλεία δύο διαφορετικών μεθόδων, της Hatha Yoga και της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (Cognitive Behavioral Therapy).

Από την πλευρά της Yoga σε σωματικό επίπεδο, το άτομο μαθαίνει να χαλαρώνει αποτελεσματικά και να αναπνέει σωστότερα. Το φαινόμενο του υπεραερισμού αμβλύνεται με αποτέλεσμα την ισορροπία μεταξύ οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Επιπρόσθετα, λόγω της φυσικής δραστηριότητας, το σώμα έχει την ευκαιρία να εκτονώσει την ένταση με έναν ήπιο τρόπο.

Διαχείρηση άγχους μέσω Yoga-Cbt techniques

Από την πλευρά της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Προσέγγισης, το άτομο μαθαίνει να διακρίνει τον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης και να τον αντικαθιστά με ρεαλιστικότερο. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί συμπεριφορικούς στόχους, πάντα σε συμφωνία με τον θεραπευτή με σκοπό την άμβλυνση των κρίσεων. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει μια ολοκληρωμένη μέθοδο που δουλεύει τόσο σωματικά όσο και γνωσιακά – συμπεριφορικά δίνοντας τα εργαλεία εκείνα ώστε το άτομο να διαχειριστεί τις δυσκολίες του. Σαν πρόγραμμα είναι βραχύβιας διάρκειας και απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως βάρους, φυσικής κατάστασης και πρότερης επαφής με τη Yoga.

Η Yoga-Cbt techniques έχει αναπτυχθεί από τη Ψυχολόγο, Γνωσιακής Συμπεριφορικής Προσέγγισης και Πιστοποιημένη Δασκάλα Yoga Αργύρη Ειρήνη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση