, ,

Τι έχει να κερδίσει η ανθρωπότητα από τη στροφή στη χορτοφαγία

Τι μπορούμε να κερδίσουμε αν μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος σε Υγεία, Οικονομία και Περιβάλλον.

Τι έχει να κερδίσει η ανθρωπότητα από τη στροφή στη χορτοφαγία

Τι έχει να κερδίσει η ανθρωπότητα
από τη στροφή στη χορτοφαγία

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Oxford Martin, η ανθρωπότητα μπορεί να αποκομίσει τεράστια οφέλη από μια ενδεχόμενη στροφή προς τη χορτοφαγία, σε βάθος χρόνου.

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί υπολόγισαν πως αν ο άνθρωπος μειώσει σημαντικά την κατανάλωση κρέατος τις επόμενες δεκαετίες, θα μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα που ισχύουν στην υγεία, την οικονομία και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Υπολόγισαν, λοιπόν, πως αν υιοθετήσουμε τη χορτοφαγική διατροφή μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, θα έχουμε σχεδόν 8 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους, λόγω των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε: Σημαντικότατη μείωση παρατηρείται στις θανατώσεις ζώων λόγω αύξησης της χορτοφαγίας

Επίσης, θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε κρατικούς πόρους, με τους οποίους καλύπτονται τα έξοδα νοσηλείας των ασθενών, που ανέρχονται σε τεράστια ποσά που επιβαρύνουν τις κυβερνήσεις. Η έρευνα κάνει λόγο για περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο λίρες το οποίο δαπανάται για να αποπληρώσει τα ιατρικά έξοδα των ασθενών που καταλήγουν στα νοσοκομεία, λόγω νοσημάτων που συνδέονται με την κακή διατροφή, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Advertisment

Παράλληλα, όλη αυτή η στροφή και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Η επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος, κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην λίστα με τις δραστηριότητες που μολύνουν το περιβάλλον εκπέμποντας ρύπους. Όπως είναι λογικό, η μείωση της παραγωγής μπορεί να αντιστρέψει σημαντικά την κατάσταση και να βοηθήσει τον πλανήτη να «ανασάνει».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αγγλίας, καταλήγει πως αν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη διατροφή μας θα είναι ένα μεγάλο βήμα ώστε να ενεργοποιηθεί η απαραίτητη «επανάσταση» στην αλυσίδα Διατροφή-Υγεία-Περιβάλλον, που όσο περνάνε τα χρόνια, η ανάγκη για αλλαγή, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση