, ,

Μπορεί η ψυχική σου υγεία να επηρεάσει τη σωματική;

Η σύνδεση νου - σώματος.

Μπορεί η ψυχική σου υγεία να επηρεάσει τη σωματική;

Μπορεί η ψυχική σου υγεία να επηρεάσει τη σωματική;

Είτε έχοντας βιώσει μια συναισθηματική απελευθέρωση μέσω της γιόγκα, είτε έχοντας νιώσει πονοκέφαλο μετά από μια απαιτητική συναισθηματικά μέρα, είναι δύσκολο να αρνηθείς την ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο νου και στο σώμα. Για χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν την επιστημονική εξήγηση πίσω από την συναρπαστική αυτή σύνδεση ανάμεσα στην εκάστοτε ψυχική κατάσταση και στις σωματικές της εκδηλώσεις.

Advertisment

Γνωρίζαμε διαισθητικά αυτό το ζήτημα για αιώνες, αλλά η επιστημονική έρευνα στερούταν αποδείξεις μέχρι τώρα. Σε μια από τις λίγες μελέτες που σκιαγραφούν μια καθαρότερη εικόνα της σύνδεσης νου-σώματος, έχουν αναγνωριστεί μοτίβα, που συσχετίζουν το ιστορικό κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής με έναν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων οργανικών ασθενειών.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Όταν το σώμα μας μιλάει

Οδηγεί η ψυχική διαταραχή σε σωματικές παθήσεις;

Ψυχολόγοι στα Πανεπιστήμια της Βασιλείας (Ελβετία) και της Ρουρ (Γερμανία) συνέλεξαν δεδομένα από πάνω από 6.000 εφήβους, με σκοπό να κατανοήσουν σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στη ψυχική διαταραχή και τη σωματική ασθένεια στο πέρασμα του χρόνου. Τα πιο ουσιαστικά ευρήματα ήταν ότι η αρθρίτιδα και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος σχετίζονται με ιστορικό κατάθλιψης, οι αγχώδεις διαταραχές με δερματικές παθήσεις και η επιληψία με διατροφικές διαταραχές. Περιέργως, τα αποτελέσματα επίσης υπέδειξαν ότι οι διαταραχές χρήσης ουσιών σχετίζονται με μικρότερη πιθανότητα περιστατικών εποχιακών αλλεργιών.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/mporei-psyxiki-ygeia-epidrasei-somatiki/

Γιατί δεν έχω ξανακούσει γι’ αυτό στο παρελθόν;

Είναι κατανοητό ότι η αντιμετώπιση μιας χρόνιας ασθένειας -ψυχικής ή σωματικής- μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη και κουραστική. Προηγούμενες έρευνες σε ενήλικες έχουν αποκαλύψει τη συνύπαρξη (συνοσηρότητα) ορισμένων σωματικών παθήσεων και ψυχικών διαταραχών- για παράδειγμα, το μετατραυματικό στρες φαίνεται να οδηγεί σε στεφανιαίες και καρδιαγγειακές παθήσεις όπως και σε διαβήτη τύπου ΙΙ- αλλά παρά την ύπαρξη αυτών των στοιχείων, η υπάρχουσα γνώση δεν έχει διευρυνθεί. Τα τελευταία χρόνια, η μελέτη της σύνδεσης νου-σώματος μέσα από το ζήτημα της ασθένειας έχει γίνει περισσότερο δημοφιλής και οι ερευνητές διαθέτουν καλύτερη τεχνολογία όπως και πηγές, ώστε να μπορούν να ανακαλύψουν περισσότερα όσον αφορά σε αυτή τη σχέση.

Η συνολική εικόνα: το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του

Εκατομμύρια ασθενών που υποφέρουν από αυτές τις επώδυνες καταστάσεις θα βιώσουν συμπτώματα χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν πώς συνδέονται μεταξύ τους. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα σημαντικότατο θέμα για έρευνα και για εξελισσόμενη συζήτηση στον επιστημονικό κύκλο, επειδή μόλις μπορέσουμε να καθορίσουμε μια πιο ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα σε μια ορισμένη ψυχική διαταραχή και στη μελλοντική σωματική πάθηση, θα μπορέσουμε επίσης να παρεμβαίνουμε μέσω της ολιστικής ιατρικής, κάνοντας συντονισμένα βήματα με συγκεκριμένη κατεύθυνση για να βοηθήσουμε αυτούς τους ασθενείς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση