,

Το μπούκωμα του Χειμώνα: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Το μπούκωμα του Χειμώνα: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης Το μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση, χαρακτηρίζεται από απόφραξη της μύτης, πταρμό, ή ρινική έκκριση. Το μπούκωμα

Το μπούκωμα του Χειμώνα: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Το μπούκωμα του Χειμώνα: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Το μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση, χαρακτηρίζεται από απόφραξη της μύτης, πταρμό, ή ρινική έκκριση. Το μπούκωμα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του Χειμώνα λόγω των κοινών χειμερινών λοιμώξεων. Όταν η μύτη «βουλώνει» ο ρινικός βλεννογόνος και οι παρακείμενοι ιστοί πρήζονται και γεμίζουν με υγρά προκαλώντας την αίσθηση του μπουκώματος. Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, που θα δρούσαν διαφορετικά βλαπτικά στους βρόγχους.

Advertisment

Η μύτη έχει πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση. Οι συμπαθητικές ίνες κυριαρχούν σταθεροποιώντας έτσι την υγιή μύτη. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και τους σφηνοειδείς κόλπους.

Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. Κάθε κατάσταση που προκαλεί σοβαρή διαταραχή της αρχιτεκτονικής της μύτης, υπερέκκριση βλέννας, απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού παρασυμπαθητικού συστήματος προκαλεί τα τόσο συνήθη συμπτώματα της ρινικής απόφραξης, του πταρμού, ή της ρινικής έκκρισης.

Το μπούκωμα χειμώνα οφείλεται κύρια σε ιούς και μικρόβια

Οι ρινοιοί, ο ιός της γρίπης, ο ιός της παραινφλουέντζας, οι αδενοιοί, ο s. pneumonia, o haemophilus influenza, η moraxella, o στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος είναι τα πιο κοινά λοιμώδη αίτια στην ιατρική καθημερινή πρακτική. Έχουν περιγραφεί πάνω από διακόσιοι αντιγονικά διαφορετικά ιοί ικανοί να προκαλέσουν «μπούκωμα» στον άνθρωπο και καθημερινώς καινούριοι ιοί ανακαλύπτονται συνεχώς. Οι ιοί αυτοί δύνανται να προκαλέσουν απλά μπούκωμα, αλλά και μία ευρεία γκάμα συνδρόμων όπως φαρυγγίτιδα, απλό κρυολόγημα, τραχειίτιδα, βρογχιολίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα.

Άτομα με πτώση του ανοσοποιητικού αναπτύσσουν σοβαρότερα σύνδρομα ή μπορεί να αναπτύξουν μικροβιακές επιμολύνσεις και σοβαρή εξασθένηση στην πορεία μιας ιογενούς λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει ενίοτε στον θάνατο. Έτσι το ιογενές μπούκωμα που δεν λύεται μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα), ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα, μικροβιακή πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ. Ομάδες υψηλού κινδύνου για δυσμενή έκβαση είναι τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι ηπατοπαθείς, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/mpoukoma-xeimona-aities-tropoi-antimetopisis/

Τι πρέπει να ξέρετε για το μπούκωμα του Χειμώνα:

• Η παραμονή σε περιβάλλον υδρατμών επί δεκάλεπτο καθημερινά με την εφαρμογή ατμόλουτρων συντελεί στην γρήγορη αποδρομή των συμπτωμάτων. Η αποτελεσματική ενυδάτωση με την επαρκή ενυδάτωση συντελεί επίσης στην αποτελεσματική αποσυμφόρηση. Ο επαρκής ύπνος τα αφεψήματα φασκόμηλου δίκταμου τσαγιού συντελούν στην αποτελεσματική άμυνα.

• Η αποτελεσματική πρόληψη επιτυγχάνεται με αποφυγή καπνού και καλή διατροφή που να περιλαμβάνει σε σωστή περιεκτικότητα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, ζωτικές βιταμίνες, άλατα, αντιοξειδωτικά, αποφυγή κατάχρησης τοξικών ουσιών όπως καφέ και αλκοόλ, αποφυγή χώρων με συνωστισμό και καλό αερισμό τους, καλό πλύσιμο χεριών, άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος, εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου με ειδικά εμβόλια, αποφυγή λήψης άσκοπης αντιβίωσης η οποία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων.

• Οι συνήθεις λοιμώξεις του Χειμώνα έχουν κύκλο τριών με πέντε ημερών. Εάν το μπούκωμα παρατείνεται η σωστή ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη προς αποκλεισμό καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από επέκταση της λοίμωξης (π.χ. ιγμορίτιδας) ή υποκείμενων νοσημάτων όπως αλλεργιών τοπικών καρκινωμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων.

• Τα τοπικά spray και αποσυμφορητικά προκαλούν, σε ευαίσθητα άτομα, αγγειοδιαστολή ρινικού βλεννογόνου και ανάπτυξη φαρμακογενούς ρινίτιδας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παρά την αντίστοιχη διαφημιστική προβολή σε διάστημα άνω του τριημέρου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση