, ,

«Το έντερο είναι η πύλη της Κυτταρικής μας Θρέψης» – Συνέντευξη με τον ολιστικό σύμβουλο Τσινταβή Παναγιώτη

Η σχέση μεταξύ του πώς και τί τρως και, τελικά, του πώς αισθάνεσαι είναι αναμφισβήτητη.

«Το έντερο είναι η πύλη της Κυτταρικής μας Θρέψης» – Συνέντευξη με τον ολιστικό σύμβουλο Τσινταβή Παναγιώτη

Συνέντευξη με τον ολιστικό σύμβουλο Τσινταβή Παναγιώτη

Ο Τσινταβής Παναγιώτης είναι ολιστικός σύμβουλος, παρακάτω θα διαβάσετε τις απαντήσεις που έδωσε στην Εναλλακτική Δράση όσο αφορά τη διατροφή και την υγεία. Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 8ου Therapy Planet Festival, την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Advertisment

1. Να είναι η τροφή σου το φάρμακό σου έλεγε ο Ιπποκράτης. Μπορεί η τροφή να είναι πράγματι φάρμακο;

Θα ξεκινήσω διερευνώντας πρώτα τη σημασία της τροφής, του φαγητού και της θρέψης. Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη και του Τριανταφυλλίδη: «Τροφή είναι κάθε ουσία, η οποία προσλαμβάνεται από κάθε ζωντανό οργανισμό για τη θρέψη, τη συντήρηση και την αύξησή του. Φαγητό είναι η τροφή που παρασκευάζει ή/και καταναλώνει κανείς για να επιβιώσει. Θρέψη είναι το σύνολο των φαινομένων, των λειτουργιών και των µέσων µε τα οποία τα έμβια όντα εξασφαλίζουν την επιβίωση, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους µε την τροφή».

Ήδη αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι ο ρόλος του φαγητού και της τροφής έχει να κάνει με την θρέψη μας, την βαθιά κυτταρική θρέψη μας, την ανάπτυξη και την εξέλιξή μας. Τα κύτταρά μας επηρεάζονται άμεσα βιοχημικά από το φαγητό που καταναλώνουμε, αλλά δεν επηρεάζονται μόνο από αυτό. Το άγχος, οι τοξίνες, η άσκηση, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας όλα δημιουργούν στο σώμα βιοχημικές αντιδράσεις, έκκριση ορμονών(πχ. κορτιζόλη και αδρεναλίνη), επιρροές στο ανοσοποιητικό και στη χλωρίδα του εντέρου με φυσικό τελικό αποδέκτη τα κύτταρά μας.

Τα κύτταρα δεν κάνουν διακρίσεις στο πως θα επηρεαστούν. Οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας μέσα και έξω από το σώμα μας αποτελεί τροφή για τα κύτταρά μας, καλή και κακή. Φυσικά λοιπόν η τροφή μας, σαν σύνολο τρόπου ζωής και καθημερινών επιλογών, μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά όλες τις παθοφυσιολογικές εκφράσεις του οργανισμού μας.

Advertisment

2. Τα λαχανικά και τα φρούτα που τρώμε σήμερα είναι πολύ πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά από αυτά που τρώγαμε πριν από δεκαετίες, σύμφωνα με αρκετές έρευνες. Τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία μας;

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι από τα βασικά κομμάτια μιας υγιεινής διατροφής. Το ότι είναι φτωχότερα σε θρεπτικά συστατικά αυτομάτως καθορίζει ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες για να καλύπτουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.

3. Είναι τα συμπληρώματα διατροφής μια απάντηση στη φτωχή διατροφή μας;

Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται για να φτάσει το σώμα από την απώλεια στην επάρκεια. Ποτέ δεν θα μπορούσε ένα σκεύασμα να δώσει λύση σε φτωχές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η φτωχή διατροφή, ο κακός ύπνος ή η έλλειψη άσκησης. Η θεραπευτική τους χρήση είναι πάντα συνδυαστική με ένα συνολικό μοντέλο καλής διατροφής και τρόπου ζωής ώστε να μπορέσει το σώμα να έρθει ξανά σε ισορροπία.

4. Μπορούν τα βότανα να θεραπεύσουν τα πάντα;

Τίποτα δεν μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Δεν υπάρχει μαγικό βότανο, μαγικό βιβλίο, μαγικός θεραπευτής ή μαγικό σκεύασμα που να θεραπεύει τα πάντα. Βρισκόμαστε στην εποχή που ψάχνουμε την εύκολη και γρήγορη λύση. Ψάχνουμε το επόμενο βότανο, τον επόμενο θεραπευτή και το επόμενο βιβλίο που θα δώσει τέλος στα προβλήματά μας. Αυτό όμως είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Είμαστε ένα δυναμικό σύνολο επιλογών που επηρεάζουν και επηρεάζονται άμεσα από τις βιοχημικές αντιδράσεις των κυττάρων μας. Κάθε αναπνοή, κάθε βήμα, κάθε μπουκιά επηρεάζει άμεσα την υγεία μας. Όσο καλύτερες επιλογές κάνουμε, τόσο καλύτερα νιώθουμε.

5. Ο Ιπποκράτης, όπως και η Αρχαία Κινέζικη ιατρική δίνουν τεράστια έμφαση στην υγεία του εντέρου ως καθοριστικό παράγοντα στην υγεία όλου του σώματος. Εσείς τη γνώμη έχετε;

Το πεπτικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα το λεπτό έντερο είναι η πύλη της κυτταρικής μας θρέψης. Είναι το σημείο που το φαγητό συναντάει την φυσιολογία του σώματός μας. Όταν αρχίζουμε να μην απορροφούμε καλά τα θρεπτικά συστατικά, τότε ξεκινάνε χιλιάδες προβλήματα σε όλα τα συστήματα του σώματός μας. Δεν έχει σημασία αν τρώμε τα καλύτερα φαγητά ή τα καλύτερα συμπληρώματα όταν το σώμα δεν μπορεί να τα απορροφήσει. Είναι αδύνατον λοιπόν να εξετάσεις την υγεία κάποιου, χωρίς πρώτα να αξιολογήσεις και να ενδυναμώσεις την υγεία του πεπτικού του συστήματος.

“Η τροφή είναι φορέας για θρεπτικά συστατικά. Το πεπτικό σύστημα είναι ο αυτοκινητόδρομος κατά μήκος του οποίου τα θρεπτικά συστατικά ταξιδεύουν, και τα κύτταρά σου είναι ο τελικός προορισμός. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή είναι θεμελιώδης, όπως είναι και η υγεία του πεπτικού σου αυτοκινητόδρομου. Η σχέση μεταξύ του πώς και τί τρως, πώς μπορείς να επεξεργαστείς αυτά που τρως και τελικά του πώς αισθάνεσαι είναι αναμφισβήτητη.” – Andrea Nakayama

6. Να τρώμε κρέας ή να μην τρώμε;

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει αντικειμενική απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα όσον αφορά την υγεία. Η ηλικία, το φύλο, τα γονίδια, το στρες, οι ασθένειες, η υγεία του εντέρου, το ανοσοποιητικό σύστημα, η συνολική κατάσταση της υγείας, η γεωγραφική θέση, το κλίμα, ο χρόνος και ο τύπος άσκησης και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάγκη κάποιου σε τροφές, θρεπτικά συστατικά κλπ. Δεν υπάρχουν σύντομες απαντήσεις για τις διατροφικές μας επιλογές. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η πάντα η ποιότητα. Από την σκοπιά της ηθικής, αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο κάποιος καλείται να απαντήσει για τον εαυτό του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων
Βρετανία: Άντρας αποκάλυψε την άγρια κακοποίηση που δεχόταν από τη σύζυγό του επί 20 χρόνια και γίνεται ντοκιμαντέρ
World Happiness Report | Oι πιο ευτυχισμένες και δυστυχισμένες χώρες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση