,

Τεστ: Θα ξεγελούσατε έναν ανιχνευτή ψεύδους;

Πόσο εύκολα μπορείτε να πείτε ένα ψέμα αλλά και να πείσετε τους άλλους γι αυτό;

Τεστ: Θα ξεγελούσατε έναν ανιχνευτή ψεύδους;

Τα ψέματα απαιτούν αφοσίωση – Veronica Roth

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μελετήσουμε τι είναι πραγματικά τα ψέματα. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων λέει πως τα απεχθάνεται ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν πει και συνεχίζουν να λένε. Φαντάζει ενδεχομένως ειρωνικό  να παρατηρούμε πως σύσσωμη η ανθρωπότητα καταδικάζει τα ψέματα από τη μια πλευρά αλλά από την άλλη θεωρεί δεδομένο ότι οι πολιτικοί που εκλέγονται από τους πολλούς, ψεύδονται. Και ακόμα και όταν τα ψέματα έχουν αποκαλυφθεί, συνεχίζουν να επανεκλέγονται. Αυτή όμως θα είναι μια συζήτηση για ένα άλλο άρθρο.

Advertisment

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στη ζωή μας είναι να παραποιούμε την πραγματικότητα. Μάλιστα το ψέμα αποτελεί ικανότητα της εξελιγμένης νοημοσύνης. Τα παιδιά αρχίζουν να λένε τα πρώτα τους ψέματα όταν εξελίσσονται ορισμένα σημεία του εγκεφάλου τους. Και όσο πιο έξυπνα είναι τα ψέματα που λένε, τόσο μεγαλύτερη η ευφυία τους. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψαν πρόσφατα Καναδοί Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. “Τα παιδιά που λένε ψέματα από νωρίς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν καλύτερα μετέπειτα στη ζωή τους”, συμπέραναν οι επιστήμονες. Και αυτό διότι, όπως διαπίστωσαν, για τη διατύπωση ενός έξυπνου ψέματος απαιτούνται περίπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες, οι οποίες αποτελούν δείκτη πρώιμης ευφυΐας του παιδιού.

Παράλληλα, συνδέεται με την ανάπτυξη περιοχών του εγκεφάλου που επιτρέπουν την «εκτελεστική λειτουργία» και προϋποθέτει υψηλότερης τάξης σκέψη και συλλογισμό.

Και κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι μας στη ζωή, μεταξύ ψεμάτων και αλήθειας και ενηλικιωνόμαστε και συνεχίζουμε να ταλαντευόμαστε μεταξύ των πραγματικοτήτων. Ανεξάρτητα από την ηθική πλευρά και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του θέματος, είναι γεγονός, πως ένα καλό ψέμα απαιτεί δύο πράγματα: Ένα καλό μυαλό και μια καλή μνήμη. Σε αυτό το τεστ λοιπόν θα εξετάσουμε ακριβώς αυτό: Πόσο εύκολα μπορείτε να πείτε ένα ψέμα αλλά και να πείσετε τους άλλους γι αυτό.

Advertisment

Θα δείτε μια απλή υπόθεση και θα κληθείτε να μπείτε στη θέση ενός ανθρώπου που λέει ψέματα καθώς ανακρίνεται.

Καλή επιτυχία

[viralQuiz id=124]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση