, ,

Το λάδι καρύδας και τα εκπληκτικά του οφέλη για τον οργανισμό

8 τρόποι με τους οποίους μας ωφελεί το έλαιο καρύδας.

Το λάδι καρύδας και τα εκπληκτικά του οφέλη για τον οργανισμό

Το λάδι καρύδας και τα εκπληκτικά του οφέλη για τον οργανισμό

Τα τελευταία χρόνια, η καρύδα έχει γίνει αρκετά δημοφιλής. Το νερό και το γάλα καρύδας είναι διαθέσιμα στην αγορά, όπως επίσης διαδεδομένη είναι και η χρήση αποξηραμένων κομματιών καρύδας στα δημητριακά και στο γιαούρτι. Και όλοι οι φανατικοί αυτού το καρπού θα συμφωνήσουν στο ότι εκτός από πολύ νόστιμη, η καρύδα είναι και ευεργετική στον οργανισμό μας- ειδικά με τη μορφή του λαδιού.

Advertisment

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία συνιστούν υγιή λιπαρά οξέα που βρίσκουμε και στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα. Αντίθετα με άλλα λιπαρά που αποθηκεύονται στο σώμα μας, τα συγκεκριμένα μεταβολίζονται με γρήγορους ρυθμούς και χρησιμοποιούνται ως ενέργεια. Το λάδι καρύδας επίσης περιέχει λαυρικό και καπρυλικό οξύ, σημαντικές ουσίες στη θεραπεία ιών και βακτηρίων αντίστοιχα. Η καρύδα αποτελεί επίσης σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, Κ και σιδήρου.

Λάδι καρύδας: 80 καταπληκτικές χρήσεις

8 τρόποι με τους οποίους μας ωφελεί το έλαιο καρύδας

1. Ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδή

Οι βασικές αιτίες που προκαλούν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι η φλεγμονή και τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν αυτά εμφανίζονται, ένα άτομο μπορεί να πάσχει από ανισορροπία στη θυρεοειδική λειτουργία. Το λάδι καρύδας επιδρά όχι μόνο βοηθώντας στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά επίσης στη μείωση της φλεγμονής, επιδρώντας χωρίς αμφιβολία και στη θυρεοειδική λειτουργία. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με άσκηση και με μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, τα αποτελέσματα γίνονται πιο αισθητά.

Advertisment

2. Μειώνει την πιθανότητα εγκαυμάτων από τον ήλιο

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την πιθανότητα να εμφανίσετε έγκαυμα από τον ήλιο. Ως εκ τούτου, μια δίαιτα πλούσια σε υγιή λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην αντοχή του δέρματος σας ενάντια στον ήλιο. Πίνοντας μια κούπα τσάι του βουνού με λίγο λάδι καρύδας, αυξάνετε την πρόσληψη των «καλών» λιπαρών οξέων, απαραίτητα στοιχεία για την αναζωογόνηση του δέρματος και την προστασία ενάντια στα εγκαύματα.

3. Βοηθά στην καταπολέμηση των μυκητιάσεων

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/ladi-karydas-ekpliktika-ofeli-organismo/

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό και καπρυλικό οξύ, δύο συστατικά που στρέφονται κατά των μολύνσεων. Ακόμα και τα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου είναι γνωστά για την καταπολέμηση των μυκήτων, όπως και των ιών και βακτηρίων. Γι’ αυτό και προτείνεται σε άτομα επιρρεπή σε μυκητιάσεις να καταναλώνουν 3.5 περίπου κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας καθημερινά.

4. Ενισχύει το μεταβολισμό

Αν ο μεταβολισμός σας χρειάζεται μια ώθηση, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να εισάγετε το λάδι καρύδας στη διατροφή σας. Το μη υδρογονωμένο λάδι καρύδας αυξάνει την ποσότητα των «καλών» λιπαρών, που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να παράγει ενέργεια. Πρέπει να καταναλώενετε λοιπόν λιπαρά, για να χάσετε κιλά! Αλλά προσέξτε, μόνο τα καλά…

5. Ανακουφίζει από το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις

Το οργανικό, παρθένο έλαιο καρύδας αποδεικνύεται σωτήριο για άτομα, ειδικά παιδιά, που υποφέρουν συχνά από έκζεμα και άλλες επώδυνες δερματικές παθήσεις, όπως η δερματίτιδα. Όχι μόνο είναι ένα φυσικό καταπραϋντικό, άρα και σχεδόν απίθανο να δημιουργήσει κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση, αλλά επιπλέον είναι εύκολο στην εφαρμογή του και απαιτεί ελάχιστο άγγιγμα και τρίψιμο, απλά για να απορροφηθεί από το δέρμα.

6. Καταπραΰνει τα συμπτώματα της αλλεργίας και της ιγμορίτιδας

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/ladi-karydas-ekpliktika-ofeli-organismo/

Μπορεί να φανεί περίεργο, αλλά η εφαρμογή λίγο από το λάδι καρύδας στη μύτη μπορεί να έχει απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα στα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και συχνές ιγμορίτιδες. Το έλαιο καρύδας αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό που επιδρά θετικά όταν λαμβάνεται και χρησιμοποιείται ως συστατικό για ρινικές πλύσεις. Για να το πετύχετε αυτό, προσθέστε λίγο υγρό λάδι καρύδας σε καθαρό νερό με αλάτι ή μαγειρική σόδα. Εφαρμόστε το, χρησιμοποιώντας ειδική ρινική κανάτα ή σύριγγα.

7. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Το λάδι καρύδας όχι μόνο ενισχύει τον μεταβολισμό μας, αλλά είναι και πλούσιο σε ίνες. Επομένως, βρίσκεται στη λίστα με τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το Livestrong.com προτείνει την ανάμιξη ½ κουταλιού του γλυκού παρθένου λαδιού καρύδας σε ένα ποτήρι φυσικού χυμού. Πιείτε όλο το ποτήρι μισή ώρα πριν από το γεύμα σας, μία ή δύο φορές την ημέρα. Ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί.

8. Καταπολεμά την ακμή

Η ακμή προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση των σμηγματογόνων αδένων, του δέρματος. Αυτές οι μολύνσεις επιδεινώνονται, προκαλώντας το γνωστό πρήξιμο με τα κόκκινα σημάδια. Το λάδι καρύδας όντας ένα φυσικό αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες, επιδρά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ακμής στην πηγή της. Προτείνεται η κατανάλωση όπως και η τοπική εφαρμογή του λαδιού για καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το λάδι καρύδας προσφέρει τόσα οφέλη, είναι δύσκολο να βρούμε έναν λόγο για να μην το κάνουμε μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Μπορείτε ακόμα να βρείτε συνταγές και τρόπους, για να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο με αυτό και έτσι να αυξήσετε ακόμα περισσότερο την επίδραση του στον οργανισμό σας, χωρίς ωστόσο υπερβολές!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση