Ο Σκοπός της Ψυχής και τα Ιερά Όρια

Το να έχετε ιερά όρια σημαίνει ότι συμβαδίζετε με τις αξίες και το σκοπό σας.

Ο Σκοπός της Ψυχής και τα Ιερά Όρια

Ο Σκοπός της Ψυχής και τα Ιερά Όρια

Για πάνω από 25 χρόνια διδάσκω τους ανθρώπους πώς να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα με τρόπους που υποστηρίζουν τη δίκαιη και έντιμη συζήτηση. Κατά την διάρκεια της εργασίας μου πάνω σε αυτό, συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν ουσιαστικά κενά στη διδασκαλία και κατανόηση του πώς επικοινωνούμε με τους άλλους. Οι περισσότερες από τις πεποιθήσεις και αξίες μας βασίζονται σε ό,τι έχουμε διδαχτεί ως αποδεκτή συμπεριφορά βασισμένη σε πολιτιστικές προσδοκίες της οικογένειας και της χώρας μας.

Advertisment

Φυσικά, αυτά τα πρότυπα συμπεριφοράς δεν είναι απαραίτητα λάθος, όμως δεν λαμβάνουν υπόψη τη μοναδική έκφραση του πραγματικού εαυτού μας και σε πολλές περιπτώσεις περιορίζουν και να καταστέλλουν την αλήθεια, τη σοφία και τη δημιουργικότητά μας. Κάθε ένας από εμάς είναι ένα μοναδικό και προικισμένο ον φωτός με ένα σκοπό και το θείο δώρο της έκφρασης, το οποίο είναι σημαντικό για την εξέλιξη του πλανήτη.

Φυσικά, αυτή η κατανόηση συχνά λείπει από την εκπαίδευση και τις διαδικασίες πολιτιστικής μάθησής μας. Ωστόσο, εάν κοιτάξετε στην ιστορία των αρχαίων χρόνων αλλά και στις κοινότητες που εξακολουθούν να εργάζονται με τη σοφία των προγόνων θα βρείτε ότι κάθε άτομο τιμάται και καθοδηγείται ώστε να επεκτείνει και να μοιραστεί τα ιδιαίτερα δώρα του. Η αναγνώριση, η τιμή και η καλλιέργεια των ιδιοτήτων του κάθε άτομου από τη γέννησή του, δημιουργεί μια πολύ όμορφα ισορροπημένη κοινωνία – που διέπεται από σεβασμό και συμπόνια, χωρίς συγκρίσεις- όπου κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικός από κάποιον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουμε τη δύναμη, τη σοφία και την αγάπη να εργαστούν μαζί για να δημιουργήσουν τον Παράδεισο στη Γη.

Μπορείτε να ζητήσετε τι θα θέλατε για τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας και τις μελλοντικές γενιές. Θέλετε όλοι να είναι σε θέση να:

• αναγνωρίζουν πλήρως τα δικά τους μοναδικά δώρα και τις αξίες τους;

Advertisment

• είναι σε θέση να εκφράσουν αυτά τα δώρα με τρόπους που εμπνέουν και δημιουργούν την κατανόηση της ενότητας;

• τιμούν κάθε πρόσωπο στον πλανήτη χωρίς σύγκριση ή κρίση;

• οικοδομήσουν μαζί έναν καλύτερο κόσμο βασισμένο στη συνεργασία και την αγάπη;

Το σημείο εκκίνησης για τη διαδικασία αυτή βρίσκεται βαθιά μέσα στη συνείδησή μας.

Άρα η πρώτη ερώτηση προς τους εαυτούς μας πρέπει να είναι: «Ποιος είναι ο σκοπός της ψυχή μου σε αυτή τη ζωή;». Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο πολλοί άνθρωποι έρχονται σε μένα για να το εξερευνήσουν κατά τη διάρκεια μιας ατομικής συνεδρίας. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα πολύπλοκο μυστήριο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να λυθεί. Στην πραγματικότητα είναι μια πολύ απλή διαδικασία για να την εξερευνήσετε και να πάρετε μια απάντηση.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/skopos-psyxis-iera-oria/

Υπάρχουν 3 βήματα για την πλήρη έκφραση του πραγματικού μας εαυτού

1. Να βρούμε τον σκοπό της ψυχής μας

2. Να δημιουργήσουμε τα ιερά όρια που στηρίζουν τον σκοπό μας

3. Να ανακαλύψουμε τρόπους έκφρασης του σκοπού μας.

Βήμα 1

Ο σκοπός της ψυχής σας είναι πολύ απλός και φυσικά βαθύς. Για να μάθετε ποιος είναι θα πρέπει να εξετάσετε τα εξής:

• με τι είμαι παθιασμένος;

• τι θέλω να είναι διαφορετικό στον πλανήτη;

• τι κληρονομιά θέλω να αφήσω για τις μελλοντικές γενιές;

• τι θέλω να μοιραστώ ή να εκφράσω;

Καθώς εξερευνείτε αυτά, εστιάστε σε λέξεις-κλειδιά που είναι σχετικές και σημαντικές για εσάς. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να θυμηθείτε την πρώιμη παιδική ηλικία σας και τι θέλατε να γίνετε όταν μεγαλώσετε. Επικεντρωθείτε στις ιδιότητες του τι ήταν αυτό παρά σε μια πραγματική δουλειά.

Για παράδειγμα ως νεαρό παιδί, ήθελα να γίνω τραγουδίστρια- να τραγουδώ μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους. Ήθελα να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για να κάνω τους ανθρώπους ευτυχισμένους και για να τους εμπνέω. Φυσικά δεν είμαι τραγουδίστρια αλλά χρησιμοποιώ τη φωνή μου να κάνω τη διαφορά. Έτσι, εργαζόμενη πάνω σε αυτό αντιλήφθηκα ότι σκοπός της ψυχής μου είναι: «να μοιράζομαι τη σοφία και να εμπνέω τους ανθρώπους».

Καθώς θα εργάζεστε για τον καθορισμό του σκοπού σας, παραμείνετε απλοί. Σε κάποια στιγμή θα έχετε μια εσωτερική αίσθηση της διαισθητικής γνώσης. Πάρτε τον χρόνο σας και τοποθετήστε τα χέρια σας στο κέντρο της καρδιάς, κλείστε τα μάτια σας και κάντε βουητό για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τα ακόλουθα:

Εγώ είμαι (το όνομά σας)
Ο θεϊκός σκοπός της ψυχής μου είναι να…
Είμαι αυτό που είμαι

Αφού έχετε κάνει αυτό το βουητό για λίγο ακόμα… Παρατηρήστε πως αισθάνεστε το κέντρο της καρδιάς σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε ένα υπέροχο ημερολόγιο για να το αφιερώσετε στον σκοπό της ψυχής και την έκφρασή του. Γράψτε το ονοματεπώνυμό σας και τον θεϊκό σκοπό της ψυχής σας. Κάντε το με αγάπη, σεβασμό και τιμή.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/skopos-psyxis-iera-oria/

Βήμα 2

Ο σκοπός της ψυχής μας πρέπει να έχει ιερά όρια που αποτελούνται από αξίες κλειδιά, οι οποίες θεμελιώνουν και στηρίζουν το σκοπό αυτό. Τα ιερά όρια είναι που καθορίζουν τι είναι αποδεκτά και μη αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς και έκφρασης, τόσο για εμάς όσο και για όλους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε. Χωρίς αυτά τα όρια δεν έχουμε την εσωτερική ακεραιότητα και τη σοφία να ορίσουμε τι είναι σωστό για εμάς. Στη συνέχεια, είμαστε στο έλεος των άλλων ανθρώπων και τις αντιλήψεις τους για το τι είναι σωστό για εμάς. Καταπνίγεται η διαίσθηση και χάνεται η ιερή έκφρασή μας.

Σκέψου ένα όμορφο άρωμα. Το μπουκάλι μπορεί να φαίνεται όμορφο, το άρωμα μέσα υπέροχο, αλλά μέχρι το καπάκι είναι ανοιχθεί και το άρωμα να ψεκαστεί, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η καταπληκτική μυρωδιά του. Ποια απίστευτη σοφία του σκοπού της ψυχής βρίσκεται μέσα σας και περιμένει να εκφραστεί…;

Για να προσδιορίσετε τα δικά σας ιερά όρια σκεφτείτε 6 έως 8 αξίες οι οποίες είναι σημαντικές για εσάς. Μπορεί να είστε σε θέση να προσδιορίσετε περισσότερες – ωστόσο παρακαλώ επιλέξτε τις 6 ή 8 που πλήρως αντηχούν με εσάς. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα:
χαρά, σοφία, ακεραιότητα, αλήθεια, ελευθερία, δικαιοσύνη, ενότητα, ειρήνη, αρμονία, ισορροπία, συνεργασία, δημιουργικότητα, δικαιοσύνη, αγάπη, συμπόνια, μοναδικότητα, ειλικρίνεια, διασκέδαση, γέλιο, ευθυκρισία, καλοσύνη, υπομονή, αφοσίωση, διαφάνεια, κ.λπ…

Εξερευνήστε την παραπάνω λίστα και αναπτύξτε τη μέχρι να έχετε μια σειρά από προσωπικές αξίες, οι οποίες είναι σχετικές μεταξύ τους. Το μόνο κριτήριο είναι ότι οι αξίες σας πρέπει να εκφράζουν θετικές ιδιότητες, και όχι κάποιο αρνητικό χαρακτηριστικό. Τώρα ορίστε τις κορυφαίες 6 ή 8 αξίες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ημερολόγιό σας για να ζωγραφίσετε μια όμορφη καρδιά με τον σκοπό της ψυχής σας στο κέντρο. Στη συνέχεια, σχεδιάστε 6 ή 8 γραμμές από το κέντρο της καρδιάς σας που πηγαίνουν σπειροειδώς προς τα έξω. Σε κάθε μία από αυτές τις γραμμές τοποθετήστε μία ποιότητά σας. Εξερευνήστε τις αξίες σας και επεκτείνετε τις αντιλήψεις σας σχετικά με το τι σημαίνουν για εσάς και πώς υποστηρίζουν το σκοπό της ψυχής σας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε επιλέξει την ακεραιότητα ως ιερή αξία, τι σημαίνει η ακεραιότητα για εσάς;

Σκεφτείτε παραδείγματα από τη ζωή σας που:

1. είχατε ακούσει τη δική σας εσωτερική ακεραιότητα – ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

2. δεν είχατε ακούσει τη δική σας εσωτερική ακεραιότητα – ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

3. ποιος είναι το πρότυπο σας για την ακεραιότητα και γιατί; (Σημείωση: αυτό μπορεί να είναι ένα διάσημο πρόσωπο, ένας ηγέτης, ένας πολιτικός, κάποιο ιστορικό πρόσωπο, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος)

Κάντε το ίδιο με κάθε μία από τις αξίες σας. Αυτό θα βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τις τέλειες αξίες οι οποίες τιμούν και υποστηρίζουν το σκοπό της ψυχής σας. Τώρα έχετε ένα ξεκάθαρο σχέδιο του σκοπού και των αξιών σας. Στη συνέχεια, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το σχέδιο για να αξιολογήσετε όλες τις σκέψεις και ενέργειες σας έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι όλα όσα κάνετε είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον αυθεντικό εαυτό και την έκφραση σας.

Τα ιερά όρια (ή αξίες) λειτουργούν με 2 τρόπους:

1. Εαυτός – πρέπει να εφαρμόζονται στο πως νοιάζεστε για τον εαυτό σας. Με άλλα λόγια ο σκοπός και οι αξίες πρέπει να πρώτα αφορούν το πως μπορείτε να τιμήσετε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας.

2. Άλλοι-οι αξίες σας, στη συνέχεια, εφαρμόζονται στο πως μπορείτε να σέβεστε και να ανταποκριθείτε σε άλλα άτομα.

Για παράδειγμα, εάν μία από τις αξίες σας είναι η αλήθεια – θα πρέπει πάντα να διασφαλίζετε ότι είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας πριν μπορέσετε να σχετιστείτε με τις αλήθειες των άλλων. Όλοι βλέπουμε τον κόσμο μέσα από διαφορετικά μάτια, η αλήθεια σας ενδέχεται να μην ταιριάζει με τις αλήθειες των άλλων. Τιμώντας τις δικές σας εσωτερικές αξίες, μπορείτε να αρχίσετε να κατανοείτε ότι οι άλλοι έχουν διαφορετικές αξίες και αντιλήψεις. Δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές από τις δικές μας – απλά είναι διαφορετικές. Αναγνωρίζοντας και τιμώντας τις διαφορές αυτές, μπορούμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η διαφορά χρησιμοποιείται για να δημιουργήσουμε βαθύτερη κατανόηση, ενότητα και συμπόνια αντί θυμό και σύγκρουση.

Έτσι, αντί να τσακώνεστε ή να διαφωνείτε με την αντίληψη ενός άλλου ατόμου, αναρωτηθείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτό το πρόσωπο ή την κατάσταση. Το να έχετε ιερά όρια σημαίνει ότι συμβαδίζετε με τις αξίες και το σκοπό σας και χρησιμοποιείτε τη διαίσθησή σας για να αποφασίσετε ποια είναι η σωστή ενέργεια για εσάς χωρίς να ατιμάζετε τους άλλους.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/skopos-psyxis-iera-oria/

Βήμα 3

Τι εννοούμε με τις εκφράσεις της ψυχής; Συχνά οι άνθρωποι μπερδεύονται μεταξύ σκοπού και έκφρασης. Εκφράσεις ψυχής είναι οι θέσεις εργασίας και οι ρόλοι που μπορείτε να επιλέξετε για να καθορίσετε το σκοπό σας. Μπορεί να είστε δάσκαλος, καθαρίστρια, διευθυντής, μητέρα ή πατέρας, πολιτικός, μάγειρας, διασκεδαστής, συγγραφέας κλπ. Αυτοί είναι οι τρόποι που μπορείτε να μοιραστείτε τη μοναδικότητα του ποιοι είστε.

Για παράδειγμα, ο σκοπός της ψυχής του Προέδρου Ομπάμα δεν ήταν να είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών- αυτός ήταν ένας ρόλος που ανέλαβε για να μοιραστεί το σκοπό του. Ο σκοπός της ψυχής του μπορεί να είναι:
«να είναι ένας ισχυρός Ηγέτης για την αλλαγή»

Ένας τρόπος έκφρασης του σκοπού της ψυχής ήταν μέσω της Προεδρίας. Δεν έχει πλέον αυτό το ρόλο, αλλά ο πραγματικός σκοπός του θα παραμείνει ο ίδιος. Θα βρει έναν νέο τρόπο να είναι «ένας ισχυρός ηγέτης για την αλλαγή». Υπάρχουν πολλοί ισχυροί ηγέτες για την αλλαγή του κόσμου. Δεν είναι όλοι πρόεδροι ή πρωθυπουργοί. Οι ηγέτες της αλλαγής μπορεί να είναι:

• μητέρες που ανατρέφουν παιδιά

• καθηγητές σε σχολεία

• οδηγοί ταξί

• Κομμώτριες

• νοσοκόμες ή γιατροί, κ.λπ…

Η έκφραση της ψυχής σας δεν πρέπει ποτέ να καθορίζεται από την ψευδαίσθηση της θέσης σας στον υλικό κόσμο. Η αυθεντικότητά σας και τα δώρα που επιλέγετε να φέρετε για την εξέλιξη του πλανήτη θα είναι πάντα αρκετά.

Θυμάμαι ως νεαρό παιδί μια κυρία που εργάζονταν στο τοπικό κατάστημα. Ήταν πάντα ευγενική και χαρούμενη και όλοι έφευγαν από το κατάστημά της με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο. Αυτή εκπλήρωνε τον σκοπό της ψυχής της; Φυσικά! Αυτή εξέφραζε πλήρως το σκοπό της ψυχής της, μέσα από το μοίρασμα της αγάπης με όλους όσους έμπαιναν στο κατάστημά της.

Το σημείο εκκίνησης είναι πάντα η αναγνώριση της αυθεντικότητα σας. Κάθε μέρα, πάρτε το χρόνο να ευθυγραμμιστείτε με τον εσωτερικό σκοπό και τις ιερές αξίες σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το φως με όλους όσους συναντάτε χωρίς προσδοκία ή ανάγκη. Στην εξερεύνηση του σκοπό και των αξίες σας, μην είστε πολύ απασχολημένοι στο να το κάνετε «σωστά». Αυτά μπορούν να προσαρμοστούν ή να ρυθμιστούν καθώς αρχίζετε να καταλαβαίνετε την ομορφιά μέσα στην ουσία σας και την θεϊκότητα μέσα στην ψυχή σας και το φως της.

Ακτινοβολείστε με λαμπρότητα σοφά όντα. Να ξέρετε ότι σας χρειάζονται, ότι είστε αγαπητοί και πάνω απ’ όλα να ξέρετε χωρίς αμφιβολία ότι είστε σοφοί.

ΝΑΜΑΣΤΕ
Ελίζαμπεθ Ανν

Μετάφραση: Παναγιώτης Ρουμελιώτης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση