Εντερικά παράσιτα: Συμπτώματα και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Εντερικά παράσιτα: Συμπτώματα και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης Η ιδέα ότι μπορεί να έχετε κάποιο παράσιτο μέσα σας μπορεί να μοιάζει τρομακτική αλλά δεν είστε

Εντερικά παράσιτα: Συμπτώματα και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Η ιδέα ότι μπορεί να έχετε κάποιο παράσιτο μέσα σας μπορεί να μοιάζει τρομακτική αλλά δεν είστε οι μόνοι. Για την ακρίβεια, το σώμα μας είναι γεμάτο με βακτήρια και παράσιτα τα οποία επιτελούν ζωτικές λειτουργίες που δίχως αυτές ίσως δεν θα μπορούσαμε να ζούμε. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η ισορροπία του οργανισμού μας ανατρέπεται και τα παράσιτα γίνονται ανεξέλεγκτα ή εκτιθέμεθα σε παράσιτα τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί. Έτσι, μη σας τρομάζει η ιδέα. Όλοι έχουμε παράσιτα. Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, η πλειοψηφία των ανθρώπων υποφέρει από υπερβολική αύξηση παρασίτων ή από βακτήρια τα οποία προκαλούν πολλά προβλήματα. Τα παράσιτα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και σε μήκος πολλών μέτρων στο σώμα μας.

Advertisment

Τι είναι τα παράσιτα;

Παράσιτο είναι κάθε οργανισμός που ζει και τρέφεται από έναν άλλο οργανισμό. Όταν μιλάμε για εντερικά παράσιτα, συνήθως αναφερόμαστε σε μικροσκοπικά σκουλήκια που τρέφονται από το φαγητό που φτάνει στο έντερο. Τα ονόματά τους είναι εξίσου ενοχλητικά με την εικόνα τους: νηματώδη, ταινίες, αγκυλοστόματα, ασκαρίδες και πολλά άλλα που δεν χρειάζεται να παραθέσουμε.

Κάποια από αυτά, θρέφονται με το φαγητό που καταναλώνετε με αποτέλεσμα να σας αφήνουν διαρκώς πεινασμένους, στερώντας τη δυνατότητα να πάρετε βάρος. Άλλα θρέφονται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλώντας αναιμία. Άλλα αφήνουν αυγά τα οποία προκαλούν κνησμό, ανησυχία, δυσφορία, ακόμα και αϋπνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν είναι γνωστή η έκταση των παρενεργειών από τα ανεξέλεγκτα παράσιτα.

Πως εισέρχονται μέσα μας τα ανεπιθύμητα παράσιτα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Ο κυριότερος τρόπος είναι διαμέσου του μολυσμένου φαγητού και νερού. Το αμαγείρευτο φαγητό, τα μη καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά καθώς και τα δίκτυα ύδρευσης των υπανάπτυκτων χωρών είναι ιδανικά κρησφύγετα. Τέλος, τα παράσιτα μπορούν αν εισέλθουν μέσα μας ακόμα και διαμέσου της επιδερμικής επαφής, για  παράδειγμα με τη χρήση πετσέτας ή ακόμα και όταν περπατάμε ξυπόλυτοι στον κήπο ή στην άμμο.

Advertisment

10 συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχετε ανεπιθύμητα εντερικά παράσιτα

  1. Έχετε ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, διάρροια, αέρια ή άλλα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου
  2. Ταξιδέψατε στο εξωτερικό και πάθατε κρίση διάρροιας
  3. Έχετε ιστορικό δηλητηρίασης και το πεπτικό σας σύστημα, έκτοτε, δεν επανήλθε ποτέ
  4. Έχετε προβλήματα στον ύπνο ή ξυπνάτε πολλές φορές τα βράδια
  5. Εμφανίζετε συχνές δερματολογικές ενοχλήσεις, όπως κοκκινίλες, εκζέματα κ.λ.π.
  6. Έχετε πόνους ή αίσθηση καύσου στους μύες και στις αρθρώσεις
  7. Τρίζετε τα δόντια σας το βράδυ
  8. Βιώνετε κόπωση, εξάντληση, κατάθλιψη ή συχνά αισθήματα απάθειας
  9. Δεν νιώθετε ικανοποίηση ή αίσθηση κορεσμού μετά το φαγητό
  10. Έχετε διαγνωστεί με ανεπάρκεια σιδήρου
  11. Εμφανίζετε τακτικά μύκητες στα νύχια (διαβάστε 12 φυσικές θεραπείες για τον μύκητα των νυχιών)

Προσοχή: Τα συμπτώματα αυτά δεν υποδεικνύουν απαραίτητα ότι έχετε παράσιτα. Μπορεί να αποτελούν συμπτώματα εντελώς διαφορετικών παθήσεων. Εάν ωστόσο, εμφανίζεται πολλά από αυτά, μπορεί να θελήσετε να κάνετε κάποιες ειδικές εξετάσεις.

Βότανα και διατροφή για φυσική αντιμετώπιση

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει πολύ ισχυρές αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση σκόρδου το πρωί, νηστικοί, καταπολεμά έναν μεγάλο αριθμό παρασίτων. Ένας άλλος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο είναι να προσθέσετε αρκετές σκελίδες σε λίγο γάλα και να το βράσετε. Έπειτα πολτοποιείτε το μείγμα και πίνετε λίγο κάθε πρωί.

Φρέσκο κρεμμύδι

Το φρέσκο κρεμμύδι, όντας στην ίδια οικογένεια φυτών που ανήκει το σκόρδο, περιέχει κι αυτό ισχυρές αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Προσθέστε το σε σαλάτες ή φάτε το ωμό με λίγες ελιές. Έχει υπέροχη γεύση.

Ρόδι

Βράζουμε τη φλούδα ενός ροδιού σε δυο ποτήρια νερό, ώσπου να μείνει ένα. Απ’ το αφέψημα αυτό, πίνουμε ένα ποτηράκι του λικέρ το πρωί, νηστικοί κι ένα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Είναι πολύ αποτελεσματικό για τα εντερικά παράσιτα, αλλά κυρίως για την ταινία.

Αγριοτριανταφυλλιά

Σε τρία ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 15 γρ απ’ τα άνθη της αγριοτριανταφυλλιάς που λέγεται και αγριομοσκιά σε μερικά μέρη της Ελλάδας. Πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί νηστικοί και το υπόλοιπο ως το βράδυ, από ένα φλιτζανάκι του καφέ σε κανονικά διαστήματα. Μπορούμε επίσης αντί για άνθη, να χρησιμοποιήσουμε τους μικρούς καρπούς του φυτού, που λειτουργούν ως παρασιτοκτόνα.

Μέντα

Βράζουμε 3-4 γρ μέντας σ’ ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε το πρωί, νηστικοί. Η μέντα δρα σαν παρασιτοκτόνο, ιδίως για τις αμοιβάδες και τα σκουλήκια.

Κολοκυθόσποροι

Πάρτε ωμούς κι ανάλατους κολοκυθόσπορους (πασατέμπο) και σκοτώστε εποικοδομητικά το χρόνο αλλά και τα παράσιτά σας.

Δεντρολίβανο

Κάντε αφέψημα από δεντρολίβανο και πιείτε καθημερινά για 2 εβδομάδες δύο κούπες του τσαγιού κάθε πρωί.

Αρτεμησία

Μπορείτε να κάνετε αφέψημα από αψιθιά και να πίνετε ένα φλιτζάνι την ημέρα

Έλαιο Ρίγανης

Το έλαιο ρίγανης καταπολεμά την υπερανάπτυξη πολλών παρασίτων και βακτηρίων του εντέρου.

Παράσιτα του εντέρου και διατροφή

Τα παράσιτα αγαπούν την ζάχαρη. Έτσι ο καλύτερος να λιμοκτονήσουν τα παράσιτα είναι να εφαρμόσετε μία υγιεινή νηστεία και στρατηγικές καθαρισμού, ενώ συγχρόνως εξαλείφετε από την διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζάχαρη και τα δημητριακά.

Πολλά βότανα και τρόφιμα εμφανίζουν ισχυρή αντιπαρασιτική δράση. Το έξτρα παρθένο λάδι καρύδας είναι γεμάτο με τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη κατά των παθογόνων παραγόντων. Το ωμό σκόρδο και ωμά κρεμμύδια παρέχουν θείο, που περιέχει αμινοξέα και τα οποία είναι αντιπαρασιτικά.

Η αποξηραμένη ρίγανη και ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της είναι εξαιρετικά πτητικά και αντιπαρασιτικά. Χρησιμοποιείστε δύο με τρεις σταγόνες έλαιο ρίγανης σε νερό με φρεσκοστιμμένο λεμόνι και πιείτε το τρεις φορές την ημέρα.  Το τζίντζερ, η αρτεμισία και το black walnut χρησιμοποιούνται συχνά σε αντιπαρασιτικές στρατηγικές.

Η νηστεία με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το τυρόγαλο (με ζύμωση) που προέρχεται από αγελάδες φυτικής εκτροφής, το τζίντζερ, (με ζύμωση), η κομπούχα, το κεφίρ καρύδας, το μηλόξυδο κ.α είναι ισχυρά εργαλεία στην προσπάθεια σας να καταστρέψετε τα παράσιτα. Πολλοί ολιστικοί σύμβουλοι υγείας συνιστούν μια διατροφή 3 με 21 ημερών σε χαμηλές θερμίδες, με υγρά πλούσια σε ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, νερό και φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Τα προβιοτικά συμπληρώματα συνιστώνται ιδιαίτερα, καθώς βοηθούν στην καταστροφή των παρασίτων και βοηθούν το έντερο να ξαναγίνει απρόσβλητο στα παράσιτα.

Λάβετε υπόψη ότι κάποιες φορές τα παράσιτα μπορεί να θέλουν μεγάλη επιμονή και υπομονή προκειμένου να υποχωρήσουν. Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω βότανα, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποια αλλεργία, ότι δεν κάνουν κάποια αλληλεπίδραση με τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε και φυσικά, αν αντιμετωπίζετε εκτεταμένο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία υγείας για να σας βοηθήσει εξειδικευμένα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση