, ,

Πώς να χτίσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας

14 πράγματα για να χτίσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας Ο γονιός που επιθυμεί ν΄αναπτύξει καλή σχέση με το παιδί του χρειάζεται

14 πράγματα για να χτίσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας

14 πράγματα για να χτίσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας

Ο γονιός που επιθυμεί ν΄αναπτύξει καλή σχέση με το παιδί του χρειάζεται να θυμάται:

1. Να έχει υπομονή

Τίποτα, μα τίποτα δεν κατακτάται εύκολα. Ο γονιός που θέλει να εδραιώσει καλή σχέση με το παιδί του χρειάζεται, αφού πρώτα αποφασίσει, να βαδίσει με μικρά αλλά σταθερά βήματα προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το παιδί θα χρειαστεί να κατανοήσει πως η αλλαγή συμπεριφοράς του γονιού του είναι γεγονός. Θα δοκιμάσει ξανά και ξανά προκαλώντας τον και μόνο όταν καταλάβει πως η νέα συνθήκη είναι παγιωμένη, θα αλλάξει κι εκείνο τη δική του συμπεριφορά. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να προχωρεί κανείς με μικρά βήματα.

Advertisment

2. Να εκδηλώνει κάθε στιγμή ισοτιμία και αμοιβαίο σεβασμό

Όταν ένας γονιός θέλει να εφαρμόσει δημοκρατικές συμπεριφορές, χρειάζεται να έχει κατά νου ότι η δημοκρατία, για να εφαρμοστεί, οφείλει να βασίζεται σε ισότιμους κανόνες. Αν π.χ ο μπαμπάς τρώει στο σαλόνι βλέποντας τηλεόραση, για ποιο λόγο το παιδί να μην το κάνει; Όταν εκπαιδεύουμε κάποιον, ας έχουμε κατά νου ότι η εκπαίδευση βασίζεται περισσότερο στο παράδειγμα παρά στα λόγια.

3. Οι δημοκρατικές συμπεριφορές κάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας υπεύθυνα και ικανά

Αφού, λοιπόν, το παράδειγμα διδάσκει, θα κατανοήσουμε ότι, εκπαιδεύοντας το παιδί μας στην υπευθυνότητα, γινόμαστε υποχρεωτικά πιο υπεύθυνοι κι εμείς. Δηλαδή, όχι «άλλα διδάσκουμε κι άλλα κάνουμε».

4. Να δείχνει ότι εκτιμά τις θετικές εκδηλώσεις του παιδιού

Υπάρχουν πολλοί γονείς που, ενώ μέσα τους παρατηρούν κάτι καλό που έκανε το παιδί τους, δεν το εκδηλώνουν με λόγια, ή με έργα, φοβούμενοι (κακώς) ότι αυτό θα σταματήσει την προσπάθεια του παιδιού. Δεν είναι καθόλου έτσι. Ας αναλογιστούμε, εμείς οι ενήλικες, πότε προσπαθούμε περισσότερο: όταν ο περίγυρος αδιαφορεί γι αυτό που κάνουμε, ή όταν παρατηρεί και υπογραμμίζει με εκδηλώσεις αναγνώρισης αυτό που έχουμε καταφέρει ως εκείνη τη στιγμή;

Advertisment

Πως να χτίσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας

5. Να συγκεντρώνει την προσοχή του στα θετικά σημεία του παιδιού κι όχι στα αρνητικά. Αυτό ενθαρρύνει τόσο το παιδί όσο και τον γονιό

Ας φανταστούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η αντίδραση του παιδιού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού αν, όταν έπαιρνε τη διορθωμένη ορθογραφία του, έβλεπε κυκλωμένα με πράσινο όλα τα σωστά και όχι με κόκκινο όλα τα λάθη!

6. Κάθε συμπεριφορά έχει ένα σκοπό

Κάθε έμβιο ον, σε κάθε βήμα του, σε κάθε απόφασή του, σημαντική ή όχι, έχει ένα σκοπό. Καθετί ξεκινά από κάποιο, φανερό ή κρυφό, στόχο. Οι σκοποί της αρνητικής συμπεριφοράς του παιδιού κατατάσσονται σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες που είναι: η Άτοπη προσοχή, ο Αγώνας υπεροχής, η Εκδίκηση και η Επίδειξη ανικανότητας.

7. Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα του γονιού από την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού καταδεικνύουν το σκοπό συμπεριφοράς του παιδιού

Ο γονιός μπορεί να βοηθηθεί να κατανοήσει το σκοπό συμπεριφοράς του παιδιού αν χρησιμοποιήσει σαν πυξίδα τα δικά του συναισθήματα. Έτσι, χωρίς αμφισβητήσεις, μπορεί να προχωρήσει σε διορθωτικές συμπεριφορές. Αρκεί, βέβαια, να είναι σε θέση ν΄αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα.

8. Το να ακούει με προσοχή είναι εξαιρετικά βοηθητική μέθοδος

Υπάρχουν φορές στη ζωή μας που αν αποφασίζαμε απλά και μόνο ν΄ακούσουμε με προσοχή αυτά που έχει να μας πει ο άλλος, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Αν, λοιπόν, κάποιες φορές ακούσουμε απλά αυτά που έχει να μας πει το παιδί μας, το οποίο υποφέρει από κάποιο βαρύ συναίσθημα, αν απλά αναγνωρίσουμε το συναίσθημά του, αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό. Έτσι, το θυμωμένο, πικραμένο, απογοητευμένο παιδί αισθάνεται πως κάποιος γύρω του έχει καταλάβει πώς νιώθει κι είναι έτοιμο να συνεχίσει τη ζωή του με την ικανοποίηση ότι είναι αποδεκτά όλα του τα συναισθήματα, καθώς έρχονται και παρέρχονται.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/pos-xtisete-kali-sxesi-paidi/

9. Το ν΄αναλαμβάνει την ευθύνη του δικού του συναισθήματος αποτελεί πολλές φορές λύση στις συγκρούσεις

Αν ο γονιός αποφασίσει ν΄αναλάβει την ευθύνη του δικού του συναισθήματος, θα πάψουν ν΄ακούγονται εκφράσεις όπως; «με θύμωσες», «με απογοήτευσες» και όλα τα συναφή. Μπορεί, ο γονιός, να δηλώσει απλά: «αισθάνομαι θυμωμένος, απογοητευμένος κλπ», αυτό είναι αρκετό, ισότιμο κι εμπεριέχει σεβασμό τόσο προς το παιδί όσο και προς τον εαυτό του.

10. Να διαχωρίζει τον άνθρωπο από την πράξη του

Πολλές μάχες θα είχαν κερδίσει οι γονείς αν εφάρμοζαν αυτό στην οικογένειά τους. Διαχωρίζοντας τον άνθρωπο από την πράξη του, ο άνθρωπος παραμένει αλώβητος, τιμάται γι΄αυτό που είναι κι όχι γι΄αυτό που κάνει. Όχι λοιπόν: «δεν είσαι καλό παιδί», αλλά: «αυτό που έκανες δεν ήταν καλό».

11. Ν΄ασχολείται με τα ενδιαφέροντα του παιδιού

Το παιχνίδι στα μικρά παιδιά και η ισότιμη συζήτηση στα μεγαλύτερα, ακόμη και η ενασχόληση με τα χόμπι τους, είναι σημαντική προτεραιότητα για τον γονιό που επιθυμεί μια καλή σχέση. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, χρειάζεται σταθερότητα και αφοσίωση.

12. Να εντάσσει το παιδί στην καθημερινότητά του, ακόμη και σε θέματα που αφορούν σημαντικές αποφάσεις

Πόσο σημαντικό θα ένιωθε ένα παιδί αν ο γονιός του το συμβουλευόταν για καθημερινά ζητήματα που αφορούν το ίδιο ή ολόκληρη την οικογένεια! Πόσο ακόμη πιο σημαντικό θα ήταν να μάθει σιγά – σιγά ν΄αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να λύσει καθημερινά θέματα της ζωής;

13. Να θεωρεί τα λάθη ευκαιρίες για μάθηση. Όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για τον ίδιο

Αν αρχίσει ο γονιός ν΄αντιμετωπίζει τα δικά του λάθη, όσο και του παιδιού του, σαν ευκαιρίες μαθητείας, η καλή σχέση θα αρχίσει να εδραιώνεται. Ας μας γίνει συνείδηση, ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες για εξέλιξη. Πριν από το λάθος, δεν γνωρίζαμε. Μετά το λάθος, έχουμε επίγνωση, έτσι μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε πάνω σε νέες βάσεις.

14. Να βεβαιωθεί ότι το μήνυμα αγάπης φθάνει στον παραλήπτη και ότι εκείνος το καταλαβαίνει

Ας μάθει ο γονιός που επιθυμεί καλή σχέση με το παιδί, ότι το μήνυμα αγάπης χρειάζεται να αποστέλλεται σύμφωνα με τους κώδικες που είναι αντιληπτοί από τον παραλήπτη. Ακόμη, θεωρούμε πολλές φορές ότι η αγάπη εκδηλώνεται με έργα και όχι με λόγια. Όλα είναι απαραίτητα όταν πρόκειται για κάποιον που μας ενδιαφέρει και μας ενδιαφέρει πολύ, όπως το παιδί μας.

Κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε, ας εφαρμόσουμε μονάχα τούτο: ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ
«Δεν σε αγαπώ γι΄αυτό που έκανες. Δεν σε αγαπώ γι΄αυτό που δεν έκανες. Σε αγαπώ γι΄αυτό που είσαι, ό,τι κι αν είσαι».

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ερατώς Χατζημιχαλάκη «Καινούργιοι γονείς για καινούργια παιδιά»

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση