Η ενεργειακή δύναμη της καρδιάς

Η ενεργειακή δύναμη της καρδιάς από το Ινστιτούτο HeartMath Το αξιοθαύμαστο αυτό ανθρώπινο όργανο, η καρδιά, που διοχετεύει το οξυγονωμένο και πλούσιο σε θρεπτικά

Η ενεργειακή δύναμη της καρδιάς από το Ινστιτούτο HeartMath

Το αξιοθαύμαστο αυτό ανθρώπινο όργανο, η καρδιά, που διοχετεύει το οξυγονωμένο και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία αίμα σε όλο μας το σώμα, έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και για κάτι άλλο. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν μάθει ότι αυτό το τόσο σπουδαίο όργανο στο μέγεθος μιας γροθιάς, κατέχει επίσης έναν βαθμό νοημοσύνης, που μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε.

Ερευνητικά αποτελέσματα αποδεικνύουν μάλιστα ότι η καρδιά παίζει ένα μεγαλύτερο (απ’ όσο πιστεύαμε) ρόλο στις πνευματικές, συναισθηματικές και σωματικές διεργασίες μας. Ερευνητές στο HeartMath Institute διεξήγαγαν έρευνες σχεδόν δύο δεκαετιών, οι οποίες ρίχνουν φως σε αυτό που τώρα οι επιστήμονες προσδιορίζουν ως η ενεργειακή καρδιά.

Η δύναμη του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της καρδιάς

Η καρδιά, όπως και ο εγκέφαλος, παράγει ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, εξηγεί ο McGraty στο άρθρο του. “Η καρδιά παράγει το μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στο σώμα μας.” Το ηλεκτρικό πεδίο, έτσι όπως καταγράφεται σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι 60 φορές μεγαλύτερο σε εύρος απ’ ότι τα εγκεφαλικά κύματα σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα». Οι έρευνες του HeartMath δείχνουν ότι αυτό το ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να εντοπιστεί και να μετρηθεί πολλά μέτρα μακριά από το σώμα ενός ανθρώπου και ανάμεσα σε δύο άτομα σε κοντινή απόσταση.

https://enallaktikidrasi.com/2017/04/energeiaki-dunami-kardias/

Οι ερευνητές θέλησαν να καθορίσουν αν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς, όπως καταγράφεται από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, σε ένα άτομο θα μπορούσε να εντοπιστεί και να μετρηθεί σε ένα άλλο άτομο, όταν το ζευγάρι βρισκόταν είτε καθισμένο σε απόσταση σχεδόν ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο, είτε κρατούσαν χέρια (The Electricity of Touch: Detection and Measurement of Cardiac Energy Exchange Between People). Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν θετικά: τα ευρήματα έδειξαν ότι «όταν δύο άνθρωποι αγγίζονταν ή βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, υπήρχε μια μετάδοση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από την καρδιά», όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος, υπήρξαν πιθανές σημαντικές υποθέσεις ως προς τη σύνδεση αυτών των ευρημάτων σε σχέση με την επιτυχία διαφόρων θεραπευτικών πρακτικών. Πρακτικές όπως το θεραπευτικό άγγιγμα, η ενεργειακή θεραπεία, το chi gong και το reiki ανάμεσα σε άλλες «βασίζονται στην υπόθεση ότι υφίσταται μια ανταλλαγή ενέργειας που διευκολύνει το έργο της θεραπείας».

Αν και υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που έχουν τεκμηριώσει και επιβεβαιώσει την ψυχολογική και σωματική επίδραση πολλών θεραπειών παρόμοιας πρακτικής, η επιστήμη ακόμα δεν έχει καταφέρει να περιγράψει τον μηχανισμό εκείνο με τον οποίο η υποτιθέμενη αυτή ενέργεια παράγεται και μεταφέρεται ανάμεσα σε άτομα. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μια από τις πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες στο πεδίο αυτό.

Καρδιά και συναισθήματα

Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς περιλαμβάνει συγκεκριμένες πληροφορίες ή κωδικοποιήσεις, τις οποίες οι ερευνητές επιχειρούν να κατανοήσουν και οι οποίες μεταδίδονται μέσα, αλλά και έξω από το σώμα. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της παρούσας έρευνας που σχετίζονται με αυτό το πεδίο είναι ότι τα σκόπιμα παραγόμενα θετικά συναισθήματα μπορούν να αλλάξουν αυτές τις πληροφορίες.

Αυτή η ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι πληροφορίες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που μεταφέρονται από ένα άτομο που είναι θυμωμένο, φοβισμένο, θλιμμένο ή βιώνει κάποια άλλα αρνητικά συναισθήματα, αλλάζουν ποιότητα, όταν επηρεαστούν από θετικά συναισθήματα. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση τα συναισθήματα της αγάπης, της συμπόνιας ή άλλων θετικών συναισθημάτων να ταξιδεύουν εκτός από το σώμα μας και εξωτερικά, όπως ας πούμε σε άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, η ακόμα και σε πιο μακρινές αποστάσεις;

Η Ενεργειακή δύναμη της καρδιάς

Αν και το ινστιτούτο HeartMath συνεχίζει να μελετά τις επιδράσεις των ανθρώπινων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε μακρινές αποστάσεις, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η απάντηση στην πρώτη ερώτηση, για το αν τα αυτό-ρυθμιζόμενα θετικά συναισθήματα μπορούν να είναι ωφέλιμα για ένα άτομο, είναι θετική.

«Μέσα από τη χρήση εργαλείων και τεχνολογιών, που προωθούν θετικά συναισθήματα και ψυχοφυσιολογική συνεκτικότητα, τα άτομα μπορούν αποτελεσματικά να εκκινήσουν μια διαδικασία μετασχηματισμού, όπου τα συνηθισμένα συναισθηματικά μοτίβα που σχετίζονται με το στρες αντικαθίστανται με νέα, υγιέστερα μοτίβα, που να εγκαθιδρύουν αυξημένη συναισθηματική σταθερότητα, πνευματική οξύτητα και αποδοτικότητα της φυσιολογίας ως μια νέα οικεία βάση ή νόρμα», σύμφωνα με το άρθρο των McCraty και Dana Tomasino (Emotional Stress, Positive Emotions, and Psychophysiological Coherence, 2006).

Αν και απαιτείται επιπλέον έρευνα για τον καθορισμό της φύσης και της λειτουργίας αυτής της ενέργειας που η καρδιά στέλνει, οι εν λόγω ερευνητές έχουν διεξάγει διάφορες μελέτες στο πώς τα θετικά συναισθήματα μπορούν να μας επηρεάσουν. Συμμετέχοντες σε διάφορες έρευνες του ινστιτούτου επιβεβαιώνουν το μεγάλο εύρος των πλεονεκτημάτων που δημιουργούνται από την εμπρόθετη βίωση συγκεκριμένων συναισθημάτων, που ονομάζεται εδώ συναισθηματική αυτό-ρύθμιση.

Αξιολογώντας την ενεργειακή καρδιά – μελλοντικές προοπτικές

Σε μια από τις πιο πρόσφατες έρευνες, οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανότητα ανταλλαγής ενέργειας, σε μια περίπτωση αλληλεπίδρασης καρδιάς- εγκεφάλου, σε μια από τις πιο προσωπικές, έντονες ανθρώπινες σχέσεις, ανάμεσα σε μια μητέρα και ένα βρέφος. Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι τα εγκεφαλικά κύματα της μητέρας συγχρονίζονται με τον καρδιακό παλμό του μωρού. Σε αυτό το πείραμα, το μωρό ήταν ξαπλωμένο στην αγκαλιά της μητέρας του με μια κουβέρτα ανάμεσα τους. Δείτε το σχετικό βίντεο

Στα συμπεράσματα των ευρημάτων, οι συγγραφείς της μελέτης γράφουν: «Τα πρωταρχικά δεδομένα ενισχύουν την υπόθεση ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται από την καρδιά έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν τους άλλους γύρω μας… Φαίνεται ότι όταν η μητέρα έστρεφε όλη την προσοχή της στο μωρό, άρχιζε να γίνεται πιο ευαίσθητη στα ήπια (μαλακά) ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονταν από την καρδιά του μωρού… αυτά τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρουσες συνέπειες, υποδεικνύοντας ότι μια μητέρα, όταν βρίσκεται σε μια σταθερή ψυχοφυσιολογική κατάσταση, γίνεται πιο ευαίσθητη στις ακόμα και αχνές ηλεκτρομαγνητικές πληροφορίες που βρίσκονται κωδικοποιημένες στα ηλεκτρομαγνητικά σήματα του βρέφους».

Μια από τις ερωτήσεις που άρχισε να ερευνάται από το ίδιο ινστιτούτο το 2008 ήταν το αν τα ανθρώπινα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να επηρεαστούν και από μεγαλύτερες αποστάσεις. Το εν λόγω πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν 25.000 άτομα, χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία ανίχνευσης κίνησης (πχ. μαγνητόμετρο), η οποία παρατηρεί αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της γης, και σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζεται και στη μέτρηση των αλλαγών των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Η πρόθεση της μεγάλης αυτής έρευνας είναι να εξετάσει αν έχει υπάρξει ή μπορεί να υπάρξει συγχρονισμός ενός μεγάλου πληθυσμού ανθρώπων όσον αφορά στα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που παράγονται από το σώμα μας και συγκεκριμένα από την καρδιά, και μέσω αυτής της δυνατότητας, να προωθηθεί η συλλογική ισορροπία, να ενισχυθεί η παγκόσμια συνείδηση και συνεργασία.

Επιστημονικές έρευνες για αυτό το άρθρο συμπεριλαμβάνουν

The Energetic Heart: Bioelectromagnetic Communication Within and Between People.

The Electricity of Touch: Detection and Measurement of Cardiac Energy Exchange Between People,

Emotional Stress, Positive Emotions, and Psychophysiological Coherence.


Το Ινστιτούτο HeartMath έρχεται το Νοέμβριο στην Αθήνα για να πιστοποιήσει τους επόμενους Coaches. Μάθετε περισσότερα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε