, ,

Robin Sharma: Χωρίς καινοτομία, η ζωή είναι θάνατος

Χωρίς καινοτομία, η ζωή είναι θάνατος Η καινοτομία πάντοτε αποδεικνύεται ανώτερη από την επανάληψη αυτών που πέτυχαν στον παρελθόν. Το να επαναλαμβάνουμε αυτό που

Robin Sharma: Χωρίς καινοτομία, η ζωή είναι θάνατος

Χωρίς καινοτομία, η ζωή είναι θάνατος

Η καινοτομία πάντοτε αποδεικνύεται ανώτερη από την επανάληψη αυτών που πέτυχαν στον παρελθόν. Το να επαναλαμβάνουμε αυτό που πέτυχε ακόμη και μόλις πριν από ένα χρόνο, κάτω από τις εξαιρετικά απρόβλεπτες συνθήκες που επικρατούν τώρα σε όλους τους τομείς, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βρεθούμε σε άσχημη θέση. Οι πελάτες και όλοι οι άνθρωποι γύρω μας θέλουν φρέσκιες ιδέες και καινούριες προτάσεις. Όχι τα παλιά αγαθά σε νέο περιτύλιγμα.

Advertisment

Ένα από τα πρώτα πράγματα, λοιπόν, που θα κάνεις από την επόμενη κιόλας φορά που θα πας στο βιβλιοπωλείο είναι να επιδιώκεις με παθιασμένη αφοσίωση την καθημερινή και αδιάκοπη εξέλιξη. Όλοι οι ηγέτες δίχως τίτλο επιδιώκουν σταθερά να έχουν ευέλικτη σκέψη και να αναβαθμίζουν τις ικανότητές τους ρωτώντας τον εαυτό τους: «Τι μπορώ να βελτιώσω σήμερα;». Νιώθουν μέσα τους μια βαθιά δέσμευση να κάνουν οτιδήποτε αγγίζουν καλύτερο από ό,τι το βρήκαν. Και στη διαδρομή συνεχώς να επινοούν εκ νέου τον εαυτό τους. Αυτό είναι το νόημα της καινοτομίας Μπλέικ.

Ίσως η καινοτομία να μας ακούγεται σαν κάτι το περίπλοκο, στην πραγματικότητα όμως, πολύ απλά, έχει να κάνει με το να κάνουμε τα πάντα πολύ καλύτερα από ό,τι τα βρήκαμε. Σε τελική ανάλυση, ο πιο ξεκάθαρος ορισμός που μπορώ να σου δώσω για την καινοτομία και τη δημιουργική υπεροχή είναι να κάνεις κάθε φορά το σήμερα καλύτερο από το χθες». «Αλήθεια, πολύ μου αρέσει αυτή η φράση: να κάνεις κάθε φορά το σήμερα καλύτερο από το χθες. Η σταδιοδρομία μου δεν θα μπορούσε παρά να απογειωθεί, αν δεσμευόμουν σοβαρά να το κάνω πραγματικότητα αυτό», είπα γεμάτος ελπίδα.

«Έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με αυτό, Μπλέικ», πρόσθεσε ο Τόμι. «Η σταδιοδρομία σου θα απογειωθεί επίσης και όταν δεσμευτείς να είσαι το αντίθετο του κοινότοπου σε οποιαδήποτε δουλειά έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα σου. Γίνε οραματιστής, Μπλέικ. Προσπάθησε να ατενίσεις το μέλλον εκεί όπου όλοι οι άλλοι έχουν το βλέμμα τους κολλημένο στο παρελθόν. Και μη φοβηθείς καθόλου να γκρεμίσεις τη ρουτίνα σου. Αδιάκοπα να ξανασκέφτεσαι και να επανεκτιμάς τον τρόπο που εργάζεσαι.

Advertisment

Να μην παύεις ποτέ να θέτεις στον εαυτό σου ερωτήματα όπως: «Πώς μπορώ να αυξήσω στο έπακρο την παραγωγικότητά μου;» «Πώς μπορώ να εργάζομαι πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά;» «Πώς μπορώ να ενθουσιάσω ακόμη περισσότερο τους πελάτες μου;». Να βάζεις συχνά τον εαυτό σου στη θέση αυτών που έρχονται να αγοράσουν βιβλία από σένα και να βιώνεις και ο ίδιος πώς είναι να έχει κάποιος συναλλαγές μαζί σου. Κι ύστερα, κοίτα πώς θα βελτιώσεις αυτές σου τις υπηρεσίες, ανεβάζοντάς τες σε ένα εντελώς νέο επίπεδο».

«Προσπάθησε απλώς κάθε πρωί που ξυπνάς να το υπενθυμίζεις και να το επαναλαμβάνεις αυτό στον εαυτό σου και στη συνέχεια να κάνεις το καθετί με το οποίο καταπιάνεσαι μια ιδέα καλύτερο από πριν», πρόσθεσε η Άννα. «Φρόντισε να αναπτύξεις ένα καινοτόμο προσανατολισμό στη σκέψη σου. Έτσι, το να προσπαθείς να κάνεις το παρόν σου καλύτερο από το παρελθόν σου θα είναι πια για σένα μόνιμος τρόπος σκέψης. Και να θυμάσαι, αν δεν κυνηγάς την τελειότητα και δεν αναζητάς παθιασμένα την καινοτομία, τότε η μετριότητα δεν θα αργήσει να σε συναντήσει.

Να αποφεύγεις πάντοτε αυτό που αποκαλώ Εξάπλωση της Μετριότητας – τα επικίνδυνα δίχτυα στα οποία κινδυνεύεις να πιαστείς, αν σου αρκεί το να ανήκεις κι εσύ, όπως οι περισσότεροι, στον μέσο όρο. Τότε η μετριότητα, σαν αρρώστια κολλητική, θα έρθει να προσβάλει τη δουλειά σου χωρίς καλά-καλά να το αντιληφθείς. Όπως ακριβώς και η πρόοδος είναι αόρατη μέσα στη στιγμή αλλά προχωρεί προσθετικά, κάθε μέρα κι από λίγο, έτσι συμβαίνει και με τη συνήθεια να ακολουθείς την πεπατημένη. Γι΄αυτό, λοιπόν, πρέπει κάθε μέρα να είσαι ακόμη πιο αποφασισμένος να επινοείς καινούρια πράγματα και να βελτιώνεις το καθετί με το οποίο καταπιάνεσαι. Χωρίς καινοτομία, η ζωή είναι θάνατος. Και μόνο οι τολμηροί θα επιβιώσουν στις μέρες μας.

“Ηγέτης δίχως τίτλο” Robin S. Sharma εκδόσεις διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση