, ,

Τεχνική για να αναγνωρίσετε τη ρίζα του άγχους σας

Η Transformational Coach Rebecca Mckown εξηγεί πως  βρήκε τη ρίζα του άγχους της αφότου φυσικά κατέληξε στο νοσοκομείο με αδιευκρίνιστα συμπτώματα και έπειτα από

Τεχνική για να αναγνωρίσετε τη ρίζα του άγχους σας

Η Transformational Coach Rebecca Mckown εξηγεί πως  βρήκε τη ρίζα του άγχους της αφότου φυσικά κατέληξε στο νοσοκομείο με αδιευκρίνιστα συμπτώματα και έπειτα από δεκάδες εξετάσεις δεν υπήρξε καμία διάγνωση. Τότε, συνειδητοποίησε ότι έπασχε από έντονο άγχος και αφού άλλαξε τη διατροφή της, επανεξέτασε τη ζωή της και κατέληξε με την παρακάτω μέθοδο την οποία μοιράζεται με τους αναγνώστες του blog της.

Διαβάστε: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε;

Advertisment

Ήταν νωρίς το πρωί και η ομάδα κολύμβησης θα ξεκινούσε σε λίγο την προπόνηση. Βιαζόμουν να ετοιμάσω τα τρία μου παιδιά, έτρεχα και ξαφνικά μια έξαψη με κυρίευσε. Ήταν μια ζέστη που ξεκινούσε από το κεφάλι μου και επεκτεινόταν σε όλο μου το σώμα. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ένιωθα ναυτία. Κλείστηκα στο μπάνιο, μην ξέροντας τι μου συνέβαινε. Η καρδιά μου χτυπούσε γρήγορα και μετά ξαφνικά καθόλου. Ένιωθα σαν φλόγες να τύλιγαν το σώμα μου. Η κόρη μου κάλεσε τον άντρα μου και με πήγαν στα επείγοντα. Η αρτηριακή μου πίεση ήταν επικίνδυνα υψηλή, είχα αρρυθμίες.

Τρεις ώρες αργότερα, πήρα εξιτήριο με οδηγίες από τον καρδιολόγο για πολλές εξετάσεις. Υπήρξαν πολλές προσπάθειες διάγνωσης, κι άλλες επισκέψεις στο νοσοκομείο. Πέρασε μια εβδομάδα που δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Και παρ’ όλα αυτά, καμία ικανοποιητική απάντηση. Στο τέλος, ήμουν εγώ αυτή που έδωσε την απάντηση. Έμεινα μόνη μου και αφουγκράστηκα τον εαυτό μου. Εξέφρασα στον εαυτό μου την αλήθεια που καταπίεζα για χρόνια· έπασχα από έντονο άγχος.

Σταμάτησα να βλέπω γιατρούς. Διάβασα όμως γι’ αυτό. Άλλαξα τη διατροφή μου. Επανεξέτασα τη ζωή μου. Γιατί ήξερα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Υπάρχουν αμέτρητα είδη και εμπειρίες του άγχους. Μερικοί άνθρωποι ζουν με άγχος από την παιδική ηλικία· άλλοι το βιώνουν πρώτη φορά ως ενήλικες. Κατά το προσωπικό μου ταξίδι, έμαθα ότι το άγχος έχει μια ρίζα. Αν αυτή δεν ανακαλυφθεί, το άγχος δεν μπορεί να ελεγχθεί- και πιθανώς να θεραπευτεί.

Advertisment

Η δική μου ανακάλυψη της ρίζας συνέβη μέσα από ένα ταξίδι τεσσάρων σταδίων, που μπορεί να βοηθήσει κι εσάς. Χρειάζεται να:

1. Συγκεντρωθείτε κάπου ήρεμα και να συνδεθείτε με το άγχος σας. Περιγράψτε το με λόγια.

• Πώς το νιώθετε;

• Ποια είναι τα συμπτώματα που έχετε;

• Τι το πυροδοτεί;

• Ποιος το πυροδοτεί;

2. Σημειώστε τα. Κυκλώστε ή υπογραμμίστε εκείνα τα κύρια σημεία που το πυροδοτούν

Θα υπάρξουν λέξεις συγκεκριμένες που θα αποκαλύπτουν ένα συναίσθημα σε εσάς. Επιλέξτε τις τέσσερις πιο έντονες λέξεις από εκείνες που υπογραμμίσατε.

3. Καταγράψτε τις πιο παλιές, εντονότερες αναμνήσεις που σχετίζονται με αυτές τις λέξεις

Μην αλλάξετε/μετασχηματίσετε τις σκέψεις. Αφήστε ελεύθερα τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις έτσι ακριβώς όπως σας βγαίνουν. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα.

4. Ξαναδιαβάστε αυτά που μόλις γράψατε και αναζητήστε κοινά συμβάντα στις αναμνήσεις σας

Στην ουσία θα υπάρχει μόνο ένα κύριο θέμα. Όταν αναγνωρίσετε αυτό το μοτίβο, θα έχετε βρει τη ρίζα του συγκεκριμένου άγχους. Και μετά; Η ίαση…

Η ίαση ξεκινά με την κατανόηση της προέλευσης του άγχους σας. Συνήθως, το άγχος προσπαθεί να σας διδάξει κάτι που χρειαζόμαστε να μάθουμε ή να ξεπεράσουμε. Ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε. Η θεραπεία μπορεί να συμβεί μέσω της αντιμετώπισης κατά πρόσωπο του παρελθόντος, τη συνειδητή κατανόηση, τον διαλογισμό και την προσωπική εξερεύνηση με έναν ειδικό θεραπευτή.

Αφού εντοπίσετε τη ρίζα του άγχους σας, μπορείτε να επιλέξετε προς τα πού θα κινηθείτε μετά. Πιστέψτε όμως στην ικανότητα σας να καταλάβετε, να αντιμετωπίσετε και να θεραπεύσετε το άγχος σας. Για μένα, αυτή η ανακάλυψη μεταμόρφωσε τη ζωή μου και με βοήθησε να θέσω ένα νέο μονοπάτι για μένα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση