, , , ,

Τσάι κράταιγου, το τσάι που αγαπά την καρδιά σας

Ο κράταιγος, αυτό το μικρό δένδρο με το λευκό φλοιό, τα κοφτερά αγκάθια, τα λευκά αρωματικά λουλούδια και τους υπέροχους κόκκινους καρπούς, έχει γίνει

Τσάι κράταιγου, το τσάι που αγαπά την καρδιά σας

Ο κράταιγος, αυτό το μικρό δένδρο με το λευκό φλοιό, τα κοφτερά αγκάθια, τα λευκά αρωματικά λουλούδια και τους υπέροχους κόκκινους καρπούς, έχει γίνει αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών, προκειμένου να διερευνηθεί, το αν και κατά πόσο, είναι ένα ισχυρό καρδιοτονωτικό, όπως ισχυρίζεται η παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Τα αποτελέσματα των μελετών απέδειξαν ότι πραγματικά, ο κράταιγος είναι ένα βότανο ιδιαίτερα ωφέλιμο για προβλήματα του κυκλοφορικού και της καρδιάς, την οποία και στηρίζει με διάφορους τρόπους.

Ανοίγει τις στεφανιαίες αρτηρίες, βελτιώνοντας την παροχή αίματος στον καρδιακό μυ, ομαλοποιεί τους καρδιακούς χτύπους, διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να κυκλοφορεί πιο ελεύθερα και με λιγότερη πίεση προς την καρδιά, βοηθά στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών και μειώνει τη χοληστερίνη και την υπέρταση, δυο παράγοντες που επιβαρύνουν συνήθως τις καρδιακές παθήσεις.

Advertisment

Διαβάστε  Κράταιγος: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες και πώς να τον χρησιμοποιήσετε

Υπάρχουν κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν ότι δεν βοηθά μόνο στην ιδιοπαθή υπέρταση αλλά και σε εκείνη που οφείλεται σε αρτηριοσκλήρυνση ή σε νεφρική νόσο. Κλινικές έρευνες, επίσης, έδειξαν ότι, μπορεί να διαλύει την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία (στεφανιαία, αορτή, καρωτίδες, περιφερειακό αγγειακό δίκτυο).

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούμε τα φύλλα, τα λουλούδια, τους καρπούς, ακόμη και τη ρίζα του. Με τους ξεραμένους καρπούς του φτιάχνουμε ένα πολύ στυπτικό αφέψημα που καταπολεμά άμεσα τη διάρροια. Το τσάι που φτιάχνουμε από τα άνθη του, είναι πολύ τονωτικό για την καρδιά, ρυθμίζοντας τους παλμούς της και ηρεμώντας το νευρικό σύστημα.

Advertisment

Πως θα φτιάξετε τσάι από κράταιγο

Μέσα σε ένα λίτρο νερού, ρίχνουμε 10 γραμμάρια από άνθη και βράζουμε για πέντε περίπου λεπτά ή σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 2 κ.γ από το βότανο και το αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από ένα φλιτζάνι και για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα.

Το αφέψημα από τους καρπούς του θεωρείται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού συστήματος και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. Για να το φτιάξετε, ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς σε 1 φλιτζάνι με βρασμένο νερό, τους αφήνετε 15-20 λεπτά και μετά σουρώνετε.

Ο κράταιγος είναι ένα ασφαλές βότανο χωρίς παρενέργειες ή αντενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση