, , ,

Γιατί αξίζει να τρώτε ηλιόσπορους κάθε μέρα

Οι ηλιόσποροι είναι ένα εξαιρετικό σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε οπουδήποτε. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι ηλιόσποροι αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων

Ηλιόσποροι: Τα σημαντικά οφέλη τους για την υγεία

Οι ηλιόσποροι είναι ένα εξαιρετικό σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε οπουδήποτε. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι ηλιόσποροι αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων και αιθέριων ελαίων. Δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό σνακ, αλλά προσφέρουν πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία.

1. Οι ηλιόσποροι ενισχύουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Οι ηλιόσποροι περιέχουν 2 θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος: βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ. Ποσότητα ίση με ¼ του φλιτζανιού περιέχει πάνω από το 60% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε. Αυτή η σημαντική βιταμίνη διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, ενώ τα ισορροπημένα επίπεδα βιταμίνης Ε συμβάλλουν στον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προστατεύει τον εγκέφαλο και τις κυτταρικές μεμβράνες από την ερυθρότητα και το οίδημα. Χωρίς αμφιβολία, η βιταμίνη Ε μας προστατεύει από περισσότερους από έναν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Advertisment

Επιπλέον, το φυλλικό οξύ έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία από τη στιγμή της γέννησης μέχρι το γήρας. Μεταβολίζει την ομοκυστεΐνη, έναν δείκτη καρδιαγγειακών προβλημάτων, σε μεθειονίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ. Το φυλλικό οξύ και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα υπάρχουν φυσικά στους ηλιόσπορους και συνδέονται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

2. Οι φυτοστερόλες συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερίνης

Οι ηλιόσποροι περιέχουν υψηλό ποσοστό φυτοστερολών, οι οποίες έχουν φυσικές ιδιότητες παρόμοιες με τη χοληστερίνη. Αρκετές φορές, οι έρευνες τις έχουν συνδέσει με τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερίνης.

3. Οι ηλιόσποροι αποτελούν πλούσια πηγή μαγνησίου

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μύες και το σκελετικό σύστημα χρειάζονται επίσης μαγνήσιο για να λειτουργήσουν σωστά. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί χρησιμοποιούν το μαγνήσιο για να ενισχύσουν την αναπνευστική λειτουργία, την υγεία της καρδιάς και τη μείωση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων. Ποσότητα ίση με ¼ του φλιτζανιού παρέχει περισσότερο από το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγνησίου. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι μύες και πολλά άλλα!

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Οι καταπληκτικές ιδιότητες του κολοκυθόσπορου και του ηλιόσπορου

4. Ενισχύουν τη θετική διάθεση

Υπάρχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στο μαγνήσιο που υπάρχει στους ηλιόσπορους, κι αυτό είναι ότι ενισχύουν τη θετική διάθεση. Περισσότερα από 100 χρόνια πριν, χορηγούνταν θειικό μαγνήσιο σε ασθενείς που έπασχαν από κατάθλιψη. Η αποτελεσματικότητα καθώς και η ασφάλειά του, το κατέστησαν μια πολύτιμη λύση. Σήμερα, το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στις ομοιοπαθητικές θεραπείες για την ψυχική υγεία.

5. Περιέχουν σελήνιο: ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξαιρετικό για την υγεία του θυρεοειδούς

Οι ηλιόσποροι περιέχουν σελήνιο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι παίζει ρόλο στην αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στη μείωση της ερυθρότητας και του οιδήματος στο σώμα. Προσφάτως αναγνωρίστηκε επίσης για τον σημαντικό του ρόλο του στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Το σελήνιο είναι επίσης γνωστό για την ικανότητά του να βοηθά την επισκευή του DNA στα κατεστραμμένα κύτταρα.

Πως να καταναλώσετε τους ηλιόσπορους

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε τους ηλιόσπορους είναι ανάλατοι και ωμοί. Επίσης, μπορείτε να τους προσθέσετε σε σαλάτες και άλλα φαγητά εάν το προτιμάτε. Φυσικά, μπορείτε πάντα να τους προσθέσετε ως συστατικό πολλών φαγητών συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού. Λάβετε ωστόσο υπόψη, ότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα συστατικά του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η υπερτροφή που ρίχνει την πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου
Παγωτό: Τα απρόσμενα οφέλη της απόλυτης καλοκαιρινής απόλαυσης
Διατροφή για μυαλό «ξυράφι»: 10 τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Σταφύλια: Το φρούτο που «θωρακίζει» τον οργανισμό μας απέναντι στις καλοκαιρινές λοιμώξεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση