, , , ,

9 πράγματα που είναι καλό να ξεφορτωθείτε για καλύτερη υγεία

Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι άνθρωποι έχουμε υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής που δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη την υγεία μας, ειδικά όταν μιλάμε για τον

10 πράγματα που καλό είναι να ξεφορτωθείτε για καλύτερη υγεία

Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι άνθρωποι έχουμε υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής που δεν λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη την υγεία μας, ειδικά όταν μιλάμε για τον μεγάλο πραγματικά αριθμό προϊόντων που επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά, πολλά από τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο είναι το γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα είναι ακόμα εγκεκριμένα ως ασφαλή από τις κυβερνήσεις, παρά τα ξεκάθαρα στοιχεία που δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι πως προκαλούν προβλήματα. Η λίστα αυτών των αντικειμένων μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, εδώ έχουμε καταγράψει μερικά από τα σημαντικότερα

9 πράγματα που θα ήταν καλό να αποβάλλετε από τη ζωή σας για καλύτερη υγεία

1. Τεχνητά γλυκαντικά

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται παντού και ειδικά δύο από τις πιο κοινές, η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Αυτά τα προϊόντα έχουν συνδεθεί μια έναν αριθμό παθήσεων, όπως ο διαβήτης, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η νόσος Alzheimer. Επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας και άλλων σχετικών με αυτή παθήσεων, διαταράσσοντας την χλωρίδα του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Advertisment

2. Παρασιτοκτόνα

Αυτά τα χημικά έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, την νόσο του Alzheimer, Parkinson, αυτισμό, γενετικές ανωμαλίες και άλλα. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα πολλών ερευνών έχουν προκαλέσει ένα δίλημμα, όπου από τη μία ο ψεκασμός σε κάποιες περιπτώσεις είναι βοηθητικός, έως και αναγκαίος, από την άλλη όμως, αποδεικνύεται μοιραίος για εμάς. Και δεν μιλάμε καν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Και αυτό ακριβώς έρχεται να στηρίξει το γιατί πολλές χώρες έχουν εντελώς απαγορεύσει τον ψεκασμό αυτών των παρασιτοκτόνων. Για την ακρίβεια μάλιστα, 19 χώρες στην Ευρώπη έχουν απαγορέψει τις Γενετικά Τροποποιημένες σοδειές στα εδάφη τους και αυτό περιλαμβάνει και τη χρήση παρασιτοκτόνων.

3. Προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Δυστυχώς, πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας αποτελούν κακή ιδέα και η εφαρμογή αυτών των προϊόντων στο δέρμα μας δεν έχει πολλές φορές και κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τα καλλυντικά, υπάρχουν εκατοντάδες χημικά τα οποία έχουν γίνει δεκτά από τις βιομηχανίες παραγωγής και θεωρούνται ασφαλή. Δεν υπάρχει λοιπόν εγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου και ρύθμισης γι΄αυτά τα χημικά και τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλούν. Και δυστυχώς, αυτά τα χημικά απορροφώνται από το δέρμα σας. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Manitoba, στον Καναδά, διεξήχθη μια έρευνα για να προσδιορίσει το αν και κατά πόσο τα συστατικά των αντηλιακών διαπερνούν το δέρμα και τις εξωτερικές του στοιβάδες όταν εφαρμόζονται. Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι υπάρχει σημαντική μεταφορά των χημικών στις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος σε όλα τα αντηλιακά.

Advertisment

Και όσον αφορά τις γυναίκες, τείνουν να χρησιμοποιούν διάφορα προϊόντα σε καθημερινή βάση, που μπορούν να συνεισφέρουν στην υπερφόρτωση του οργανισμού με τοξικά χημικά. Το makeup αποτελεί σημαντική πηγή βαρέων μετάλλων. Όπως επίσης και τα μολύβια ματιών, τα κραγιόν και η μάσκαρα.

4. Βιομηχανικά καθαριστικά προϊόντα

Το να έχετε εμπορικά καθαριστικά προϊόντα στο σπίτι σας δεν είναι και πολύ έξυπνη ιδέα. Συνδυασμένα με την υπόλοιπη λίστα εδώ, δεν είναι δύσκολο να δείτε πώς όλα αυτά τα προϊόντα συνδέονται με τις δραματικές αυξήσεις των παθήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Εναλλακτικές όμως λύσεις υπάρχουν και περιλαμβάνουν τη μαγειρική σόδα, το λευκό ξύδι, το χυμό λεμονιού, τα αιθέρια έλαια, τα υγρό σαπούνι Καστίλλης, ειδικά πανάκια κλπ.

Γιατί όμως αυτά τα προϊόντα, ενώ θα μπορούσαν να κατασκευάζονται ώστε να είναι λιγότερο επικίνδυνα και σε κάποιες περιπτώσεις φθηνότερα, τελικά αυτό δε συμβαίνει; Δεν είναι δύσκολο να δούμε το γιατί… Αυτές οι επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται σε καμία περίπτωση να προστατεύσουν την υγεία και το περιβάλλον. Είναι τρομακτικό, σωστά; Ναι, αλλά υπάρχουν προληπτικά μέτρα που εσείς ατομικά μπορείτε τουλάχιστον να ακολουθήσετε και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Όσον αφορά την υγεία σας, τα αποσμητικά χώρου είναι πιθανότατα ένα από τα χειρότερα προϊόντα που μπορεί να έχετε σπίτι σας. Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν 2,5- διχλωροφαινόλη (2, 5- DCP), έναν μεταβολίτη του 1.4 διχλωροβενζολίου. Αυτή η ουσία έχει συνδεθεί με βλάβες στους πνεύμονες και είναι πλέον γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στα εσωτερικά όργανα.

Μπορεί να δημιουργούν μια μυρωδάτη και φρέσκια ατμόσφαιρα, αλλά πολλά από αυτά περιέχουν επικίνδυνα χημικά που μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, γενετικές ανωμαλίες και αναπαραγωγικά προβλήματα. Ακόμα και εκείνα που διαφημίζονται ως «απόλυτα φυσικά» και χωρίς «τεχνητά αρώματα» είναι ένοχα.

5. Πλαστικά δοχεία και μπουκάλια

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν χημικές ουσίες που διαταράσουν την ενδοκρινική λειτουργία και βρέθηκαν σε 18 διαφορετικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιδράσει στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη. Από τα 24.520 ύποπτα χημικά που βρέθηκαν να είναι παρόντα στο εμφιαλωμένο νερό, το ένα που αποδείχτηκε ότι έχει αντι-οιστρογόνα και αντι-ανδρογόνα δραστηριότητα είναι ο δις 2-αιθυλεξυλ φουμαρικός εστέρας (DEHF). Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα, να προκαλέσουν καρκινικούς όγκους, γενετικές ανωμαλίες, καρδιαγγειακές διαταραχές, διαταραχές μεταβολισμού, αλλά και αναπτυξιακές.

Το καλύτερο εδώ είναι να αποφεύγετε όσο μπορείτε περισσότερο τα πλαστικά μπουκάλια και να τα αντικαταστήσετε με γυάλινα. Όπως το ίδιο ισχύει και για τα μπιμπερό.

6. Επεξεργασμένα κρέατα

Πέρα από την φανερή κακοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων και τον απεχθή τρόπο με τον οποίο θανατώνονται κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα συνέδεσε το επεξεργασμένο κρέας με τον καρκίνο και σύστησε τη μείωση της πρόσληψης του για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Τέτοια αποτελούν το λουκάνικο και το μπέικον και πλέον χαρακτηρίζονται καρκινογόνα. Σε αυτό κατέληξαν μετά από χρόνια πολλαπλών ερευνών. Και κάποιοι ειδικοί τονίζουν οτι ακόμα και μια διατροφή χωρίς καθόλου κρέας αποτελεί μια καλή επιλογή για εκείνους που θέλουν να βελτιστοποιήσουν την υγεία τους.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, σπάνια καταναλώνουν λαχανικά και επιλέγουν την πιο εύκολη λύση, το κρέας. Αν λοιπόν, βάλετε τα λαχανικά στη ζωή σας, μα κυρίως τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα θα παρέχετε όλα τα οφέλη στον οργανισμό σας για καλύτερη ποιότητα και προσδόκιμο ζωής.

7. Καθιστική ζωή

Εμφανίζονται όλο και περισσότερες έρευνες που αποκαλύπτουν ότι η ζωή σε μια καρέκλα (κάτι που κάνουμε συνέχεια δηλαδή στην εργασία, στο σχολείο κλπ.) μπορεί να έχει κάποιες αρκετά σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας. Η πολύωρη καθιστική ζωή έχει χαρακτηριστεί πρόδρομος των χρόνιων παθήσεων, ειδικά αν δεν ασκήστε ή απλά περπατάτε. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκες στο British Medical Journal βρήκε ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες κατά 50%. Έχει επίσης βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε σχέση με πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

8. Στρες και Αρνητικότητα

Η επιστήμη τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι αυτό που νιώθουμε, μπορεί άμεσα να αλλάξει την γενετική μας έκφραση. Δεν είναι μόνο το περιβάλλον εκείνο που επιδρά στα γονίδιά μας, αλλά επίσης οι συνειδητές μας σκέψεις και οι ασυνείδητές μας πεποιθήσεις. Τα συναισθήματα μπορούν να ρυθμίσουν την γενετική έκφραση. Ερευνητές στο Ινστιτούτο HeartMath παρουσιάζουν τα ίδια ευρήματα. Δείχνουν πώς οι συναισθηματικές πληροφορίες πραγματικά κωδικοποιούνται και τροποποιούν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς. Δείχνουν ότι αλλάζοντας τα συναισθήματά μας, μπορούμε να αλλάξουμε και τις πληροφορίες που κωδικοποιούνται σε αυτά τα μαγνητικά πεδία.

Επιπλέον, ευρήματα της κβαντικής φυσικής δείχνουν πως οι παράγοντες που συνδέονται με τη συνείδηση μπορούν να έχουν κάποιο είδος επίδρασης στον φυσικό υλικό κόσμο. Υπάρχει επίσης και το θέμα της νευροπλαστικότητας, το οποίο αναφέρεται στην ιδέα ότι ο εγκέφαλος είναι προσαρμοστικός και μεταβλητός. Δείχνει επίσης ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να αλλάξει τη δομή του πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

«Οι ανθρώπινες σκέψεις και η μάθηση στην πραγματικότητα ξυπνούν συγκεκριμένα γονίδια στα νευρικά μας κύτταρα, τα οποία τους επιτρέπουν να κάνουν νέες συνδέσεις μεταξύ τους». Dr. Norman Doidge, MD, συγγραφέας του of The Brain That Changes Itself .

9. Γαλακτοκομικά

Θυμάστε εκείνες τις διαφημίσεις για το γάλα, που συνηθίζατε να πετυχαίνετε ως παιδιά, και οι οποίες ισχυρίζονταν ότι το γάλα κάνει καλό; Τελικά αποδεικνύεται ότι αυτό ίσως δεν είναι απολύτως αλήθεια. Για την ακρίβεια, μπορεί να ισχύει και το απολύτως αντίθετο. Τώρα πια συνέχεια αναδύονται νέα δεδομένα, τα οποία ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση γάλακτος από αγελάδα δεν είναι και πολύ φυσικό, ούτε και απαραίτητο για εμάς. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι σχεδόν το 65 με 75% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού στον πλανήτη μας έχει δυσανεξία στη λακτόζη μετά τα βρεφικά χρόνια. Σε κάποιες χώρες, το ποσοστό μπορεί να φθάνει και το 90%.

[toggle title=”Πηγές”]

https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/artificial-sweeteners-may-have-despicable-impacts-on-gut-microbes/

https://www.researchgate.net/publication/269637605_Diet_Drink_Consumption_and_the_Risk_of_Cardiovascular_Events_A_Report_from_the_Women%27s_Health_Initiative

https://www.mpwhi.com/aspartame_methanol_and_public_health.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22385158

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8939194

https://www.cancer.ca/en/prevention-and-screening/be-aware/harmful-substances-and-environmental-risks/cell-phones/?region=on

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15063329

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/07/are-cleansers-linked-to-breast-cancer.aspx

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0072472

https://www.collective-evolution.com/2015/02/04/study-shows-regularly-used-bpa-alternative-bps-could-be-just-as-dangerous/

https://www.who.int/mediacentre/news/statements/2015/processed-meat-cancer/en/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/becoming-a-vegetarian

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

https://annals.org/aim/article/2091327/sedentary-time-its-association-risk-disease-incidence-mortality-hospitalization-adults

https://www.noetic.org/research/projects/compassionate-intention-prayer

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση