, , , ,

Πριν βαρύνεις τον εαυτό σου με ταμπέλες, κάνε μια ενδοσκόπηση

Πριν βαρύνεις τον εαυτό σου με ταμπέλες, κάνε μια ενδοσκόπηση Πριν πεις τη γενικευμένη φράση “έχω ψυχολογικά” – “έχω κατάθλιψη”, βάζοντας μια ταμπέλα στη

Πριν βαρύνεις τον εαυτό σου με ταμπέλες, κάνε μια ενδοσκόπηση

Πριν βαρύνεις τον εαυτό σου με ταμπέλες, κάνε μια ενδοσκόπηση

Πριν πεις τη γενικευμένη φράση “έχω ψυχολογικά” – “έχω κατάθλιψη”, βάζοντας μια ταμπέλα στη δεδομένη ψυχολογική σου διάθεση, σκέψου τι εχει θαφτεί, τι έχει κρυφτεί κάτω από το χαλί πριν “διαγνωστείς” με κάποια ψυχική διαταραχή. Ο καθένας από εμάς μπορεί να εμφανίσει από μία ως αρκετές φορές στη ζωή του συμπεριφορές όπως ψυχαναγκασμοί, ανεξέλεγκτες σκέψεις, αρνητισμός, κακές σκέψεις προς εμάς ή τους άλλους, υπερβολικό άγχος, κρίσεις πανικού κ.λ.π.

Advertisment

Βιώνουμε μια εποχή που δημιουργεί πίεση και άγχος καθώς και φόβο, αβεβαιότητα για το μέλλον. Είναι βαρύνουσας σημασίας, επομένως, ο παράγοντας κοινωνία που μας προσδίδει φορτία στα οποία πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να αυτοθεραπεύεται και να ξεσπά την έντασή του βρίσκοντας διαφορετικό δρόμο, είτε μια ψυχοσωματική ασθένεια, ένα αυτοάνοσο νόσημα, μια επιθετική συμπεριφορά, άγχος κλπ. Πριν βαρύνεις τον εαυτό σου με ταμπέλες που σε κατατάσσουν σε κάποια ψυχωσική, νευρωτική διαταραχή, θυμήσου να κάνεις μια ενδοσκόπηση του τι σου φταίει, τι πρέπει να αλλάξεις στη ζωή σου που δε σε εξυπηρετεί, δε σε κάνει να βελτιώνεσαι, να χαίρεσαι.

Σαφώς και υπάρχουν άνθρωποι που, είτε λόγω ιδιαιτεροτήτων σε κάποιες χημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου, είτε κληρονομικών παραγόντων και μη, έχουν ασθένειες όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, αυτισμό κ.α. Υπάρχουν ανθρώποι που έχουν, για παράδειγμα, κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή και νιώθουν άρρωστοι. Δεν είναι αρρώστια το να μη νιώθεις καλά, δεν είναι αρρώστια να μην είσαι λειτουργικός για ένα διάστημα, δεν είναι αρρώστια να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και να είναι αυτή η μεγαλύτερή σου και πιο σημαντική ανάγκη απο άλλες που είχες.

Είσαι άνθρωπος, όχι μια μηχανή παραγωγής, όχι ένα ρομπότ που με ένα κουμπί φορτίζεις και αποφορτίζεις συναισθήματα. Άκου τον εαυτό σου και τις πραγματικές σου ανάγκες, που ίσως με το να τρέχεις να προλάβεις τις προθεσμίες, τη δουλειά, τα παιδιά, τη σχολή, ξέχασες να ακούσεις εσένα και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Μην ξεχνάς πως τα λουλούδια δεν ανθίζουν όλο το χρόνο, ακόμη και αν νιώσεις ότι πας πίσω, μην εγκαταλείψεις τον εαυτό σου, θα πας πάλι μπροστά και όσες φορές χρειαστεί να το κάνεις θα βρίσκεις πάντα δρόμο, με σύμμαχο εσένα.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα
Στην τελική... δεν πειράζει να μην είμαστε τέλειοι
Η αρχή Γ.Π.Χ.Ε.Μ | Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς γίνατε το άτομο που είστε σήμερα;
Τραύματα παιδικής ηλικίας: Ποιοι τα ξεπερνούν εύκολα και σε ποιους αφήνουν αποτυπώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση