Κάποτε υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες για το πώς έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια τις περισσότερες από τις προκλήσεις που συναντούσαν, κανόνες που καθορίζονταν από την κουλτούρα της κοινωνίας μας. Ο άντρας έφερνε τα χρήματα για να πληρώνει τους λογαριασμούς, η γυναίκα φρόντιζε το νοικοκυριό και μεγάλωνε τα παιδιά. Το διαζύγιο δεν συζητιόταν.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, όλα τα πρότυπα πάνω στα οποία στηρίζονταν οι σχέσεις, κατέρρευσαν. Με το σπάσιμο των αυστηρών κανόνων, έγινε δυνατή η αναζήτηση της ισότητας και η ελευθερία των επιλογών. Υπάρχει όμως ένα τίμημα.
Advertisment
Στις μέρες μας, φαίνεται ότι υπάρχει στις σχέσεις λιγότερη αρμονία και λιγότερη ασφάλεια από ποτέ άλλοτε. Οι κανόνες, οι συμφωνημένοι τρόποι με τους οποίους λειτουργούν οι σχέσεις, βοηθούν στο να ξεκαθαρίζεται το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δύσκολες καταστάσεις. Στους σύγχρονους καιρούς, αφού οι κανόνες της κουλτούρας μας έχουν καταρρεύσει, ένα ζευγάρι που αναζητάει την αρμονία χρειάζεται να μάθει να δημιουργεί και να διαπραγματεύεται τους δικούς του κανόνες.
Ασκώντας τη συμβουλευτική, ανακάλυψα ότι είναι πολύ δύσκολο να γενικεύουμε και να λέμε ότι “όλοι οι άντρες” ή “όλες οι γυναίκες” λειτουργούν με ένα συγκριμένο τρόπο. Στην πραγματικότητα, κάθε άτομο έχει το δικό του σύστημα κανόνων για το πώς να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις μυριάδες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής.
Ο Τόνι Ρόμπινς, συγγραφέας του βιβλίου “Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας”, ορίζει αυτούς τους κανόνες ως τις πεποιθήσεις ή τα στάνταρ που έχει κάθε άτομο σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνει για να νιώσει ή να βιώσει κάτι. Για παράδειγμα, πόσο σεξ χρειάζεσαι να έχεις στη ζωή σου για να αισθάνεσαι ικανοποιημένος; Για κάποιους, η απάντηση είναι “μία φορά το μήνα”, ενώ για κάποιους άλλους είναι “δύο φορές τη μέρα”. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές σ΄αυτούς τους κανόνες. Δυστυχώς, όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να φτιάξουν μια σχέση, φέρνουν μαζί τους εκατοντάδες προσδοκίες για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα.
Advertisment
Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, επειδή οι άνθρωποι δεν κουβεντιάζουν για το προσωπικό τους σύστημα αξιών, θεωρώντας ότι όλοι έχουν τα ίδια στάνταρ μ΄εκείνους. Με το να εκφράζουμε αποτελεσματικά τους κανόνες μας στο σύντροφό μας και με το να μαθαίνουμε τις προσδοκίες που έχει εκείνος από μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνιμη αρμονία στις σχέσεις μας.
Σε κάθε στενή προσωπική σχέση, ο ένας σύντροφος θα παραβιάσει κάποια στιγμή κάποιους από τους κανόνες του άλλου. Όταν οι κανόνες μας καταπατούνται, αναστατωνόμαστε. Στην πραγματικότητα, κάθε αναστάτωση μέσα σε μια σχέση οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος είναι ο αποδεκτός τρόπος να γίνονται τα πράγματα. Όταν ο σύντροφός μας δεν σέβεται τους κανόνες μας, εμείς πληγωνόμαστε και νιώθουμε απόρριψη. Πιστεύουμε ότι τα δικά μας στάνταρ είναι τα σωστά, ενώ οι κανόνες του άλλου είναι λάθος. Η κατηγόρια μπαίνει στο παιχνίδι.
Στη δουλειά μου με τα ζευγάρια, προσπαθώ να τους δείξω ότι δεν υπάρχουν παγκόσμια στάνταρ για το τι πρέπει να συμβαίνει μέσα σε μια σχέση. Όταν είσαι αναστατωμένος, μπορεί να σκέφτεσαι ότι ο σύντροφός σου “θα έπρεπε” να σε σφίξει τρυφερά στην αγκαλιά του και να σου πει γλυκόλογα. Εκείνος όμως μπορεί να πιστεύει ότι όταν κάποιος είναι αναστατωμένος, πρέπει να τον αφήνουν στην ησυχία του για να βρει μια άκρη με αυτό που τον απασχολεί. Οι σύντροφοι που έχουν τόσο διαφορετικούς κανόνες μπορούν να τρελάνουν ο ένας τον άλλον, αν δεν τους φέρουν στο φως και δεν τους μοιραστούν.
Σε γενικές γραμμές, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν δώδεκα τομείς στους οποίους οι διαφορετικοί κανόνες μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ έντονες διαφωνίες. Η διαφωνία απλά σημαίνει ότι ο καθένας έχει διαφορετικούς κανόνες για το τι είναι σωστό και ότι οι σύντροφοι δεν κάθισαν να βρουν μια λύση που να ικανοποιεί και τους δυο. Έχω ονομάσει αυτούς τους τομείς των πιθανών διαφωνιών “η ντουζίνα-δυναμίτης”, γιατί αν δεν τους συζητήσεις με τον άλλον, τελικά θα εκραγούν στο κεφάλι σου.
Η ντουζίνα – δυναμίτης
(Τομείς στους οποίους οι διαφορετικοί κανόνες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα)
1. Πώς παίρνετε αποφάσεις γύρω από το ζήτημα των χρημάτων; Ποιος έχει τον έλεγχο των οικονομικών;
2. Πόσο συχνά κάνετε έρωτα, καθώς και άλλα ζητήματα γύρω από το σεξ, όπως η αντισύλληψη, τι θα συμβεί αν η γυναίκα μείνει έγκυος κλπ.
3. Πώς συμπεριφέρεσαι στο/η σύντροφό σου όταν είναι αναστατωμένος;
4. Πώς δείχνεις στο/η σύντροφό σου την αγάπη και το ενδιαφέρον σου;
5. Πώς πειθαρχείτε τα παιδιά και ποιες είναι οι ευθύνες που έχει ο κάθε γονιός στην ανατροφή τους;
6. Τι κάνει μια σχέση αληθινά επιτυχημένη;
7. Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ακούς τον/τη σύντροφό σου και πόσο χρειάζεται να τον ακούς;
8. Πώς χειρίζεστε τα προβλήματα και πώς παίρνετε σημαντικές αποφάσεις για θέματα που αφορούν και στους δύο συντρόφους;
9. Πόσο χρόνο αφιερώνετε ο ένας στον άλλον κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα;
10. Πόση ώρα βλέπετε τηλεόραση;
11. Πόσο αλκοόλ ή και άλλες ουσίες επιτρέπονται;
12. Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ζητήσεις από τον/τη σύντροφό σου να κάνει κάτι για σένα;
Σε αυτούς τους δώδεκα τομείς οι διαφορετικοί κανόνες τείνουν να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο πάνω στη σχέση.
Αν μπορέσετε να συμφωνήσετε για το πώς θα τους χειρίζεστε, τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες να βιώσετε μεγάλη αρμονία στη σχέση σας.
Από την άλλη μεριά, αν οι κανόνες που έχετε είναι πολύ διαφορετικοί και αν δεν βρείτε μια λύση, τότε θα έχετε μια μόνιμη πηγή έντασης στη σχέση σας. Πριν μπορέσετε να συμβιβάσετε τις διαφορές που υπάρχουν στους κανόνες σας, χρειάζεται να γνωρίζετε με ακρίβεια ποιους κανόνες έχει ο καθένας σας πάνω σε αυτούς τους δώδεκα τομείς.
Ο τρόπος για να ανακαλύψεις ποιοι είναι οι δικοί σου κανόνες είναι πολύ απλός. Ρώτα τον εαυτό σου: “Τι χρειάζεται να γίνει η τι πρέπει να συμβαίνει για να νιώθω ικανοποιημένος/η με… (συμπλήρωσε το ανάλογο θέμα από τη “ντουζίνα-δυναμίτη”);”
Διαβάστε επίσης: Η μέθοδος συντονισμού του κουταλιού για ζευγάρια
“Θαύματα επικοινωνίας για ζευγάρια” Jonathan Robinson εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας