, , ,

Η μέθοδος του “συντονισμού του κουταλιού” (για ζευγάρια)

Η μέθοδος του “συντονισμού του κουταλιού” Για πολλά χρόνια, συμβούλευα τα ζευγάρια να εκφράζουν ήρεμα τις ανάγκες τους, χωρίς κατηγόριες, για να αποφεύγουν τους

Η μέθοδος του "συντονισμού του κουταλιού" (για ζευγάρια)

Η μέθοδος του “συντονισμού του κουταλιού”

Για πολλά χρόνια, συμβούλευα τα ζευγάρια να εκφράζουν ήρεμα τις ανάγκες τους, χωρίς κατηγόριες, για να αποφεύγουν τους καυγάδες. Μέσα στο γραφείο μου, κάτω από την επίβλεψή μου, αυτό φαινόταν να λειτουργεί αρκετά καλά. Όμως πολλοί μου έλεγαν ότι δε συνέβαινε το ίδιο όταν γύριζαν σπίτι. Όταν βρίσκονταν σε κακή διάθεση, πάντοτε εκφράζονταν έτσι που να ρίχνουν στο σύντροφό τους το φταίξιμο για τα συναισθήματά τους. Τελικά κατάλαβα γιατί η ειλικρινής επικοινωνία δεν έφερνε αποτελέσματα.

Advertisements

Για να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί με ειλικρίνεια, χρειάζεται να είναι ένα ήρεμο, λογικό άτομο. Ε, λοιπόν, όταν είμαστε σε πολύ κακή διάθεση ή όταν βρισκόμαστε στη μέση ενός γερού καυγά, γινόμαστε προσωρινά παράφρονες! Συμπεριφερόμαστε σαν υστερικά παιδιά, και τα παιδιά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παίρνουν και πολύ από λόγια. Τελικά συνειδητοποίησα ότι το να εκφράζονται οι ανάγκες και τα συναισθήματα με ειλικρίνεια δεν ήταν το μαγικό ραβδί που θα εξαφάνιζε τους καυγάδες. Όταν διαπίστωσα ότι γινόμαστε σαν υστερικά παιδιά όταν καυγαδίζουμε, αναρωτήθηκα: “Τι βοηθάει τα παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση υστερίας να νιώσουν καλύτερα;” Η απάντηση ήταν ολοφάνερη: θέλουν να τους πάρει κάποιος στην αγκαλιά του. Καθώς οι γονείς αγκαλιάζουν τρυφερά το παιδί, εκείνο αρχίζει να ηρεμεί και σύντομα νιώθει καλύτερα. Πριν καλά-καλά το καταλάβουμε, το παιδί είναι και πάλι γελαστό και χαρούμενο.
Αναρωτήθηκα αν μια παρόμοια προσέγγιση θα βοηθούσε τους ενήλικους.

Η μέθοδος του συντονισμού του κουταλιού

https://enallaktikidrasi.com/2017/05/methodos-syntonismou-koutaliou-zeugaria/

Ύστερα από πολλές δοκιμές και λάθη, ανακάλυψα κάτι που λειτουργεί εκπληκτικά. Το ονόμασα “συντονισμό του κουταλιού”. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι το πόσο απλή και εύκολη είναι. Όταν είμαστε αναστατωμένοι, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι πολύπλοκο. Ευτυχώς, η μέθοδος του “συντονισμού του κουταλιού” έχει δύο απλά βήματα όλα κι όλα.

Πρώτον, με το πρώτο σημάδι εκνευρισμού, ξάπλωσε με το σύντροφό σου στη στάση του κουταλιού. Πολλά ζευγάρια κοιμούνται σ΄αυτήν τη στάση, που είναι η εξής: ο ένας αγκαλιάζει τον άλλον από πίσω. Μπορείς να αγκαλιάσεις μ΄αυτό τον τρόπο το σύντροφό σου και όρθιος, αν βρίσκεστε κάπου που δεν μπορείτε να ξαπλώσετε. Παρ΄όλο που το να αγκαλιάσεις έτσι το ταίρι σου μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να κάνεις μέσα στον εκνευρισμό σου, πίεσε τον εαυτό σου να το κάνει.

Εγώ προσωπικά, σκέφτομαι κάποιες φορές ότι έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να αγκαλιάσω έτσι τη σύντροφό μου για τέσσερα λεπτά και ύστερα να νιώθω υπέροχα, και στο να μείνω εκνευρισμένος και να χαλάσω ολόκληρη τη μέρα μου. Όταν μπορώ να δω ξεκάθαρα ότι αυτές είναι οι επιλογές που έχω και καταλαβαίνω ποια είναι τα αποτελέσματα καθεμιάς, τότε προτιμώ το αγκάλιασμα του κουταλιού.

Advertisements

Δεύτερον, όταν βρίσκεσαι σ΄αυτήν τη στάση, άρχισε να αναπνέεις στον ίδιο ρυθμό με το σύντροφό σου. Γενικά, είναι καλύτερα αν ο πιο μεγαλόσωμος από τους δύο ακολουθεί το ρυθμό της αναπνοής του πιο μικρόσωμου, εισπνέοντας όταν εκείνος εισπνέει και εκπνέοντας όταν εκείνος εκπνέει. Μείνετε αγκαλιασμένοι και αναπνέετε στον ίδιο ρυθμό για τέσσερα λεπτά τουλάχιστον. Μη μιλάτε καθόλου. Μόλις καταλάβεις ότι το μυαλό σου αρχίζει να ταξιδεύει αλλού, συγκεντρώσου και πάλι στο ρυθμό της αναπνοής σου.

Όσο εκνευρισμένος κι αν είσαι στο ξεκίνημα αυτής της απλής διαδικασίας, θα δεις ότι σύντομα θα αρχίσεις να ηρεμείς. Ο συνδυασμός αυτής της στάσης και του συντονισμού της αναπνοής ξαναφέρνει τους συντρόφους στο ίδιο μήκος κύματος. Όταν μοιράζεστε την ενέργεια με αυτό τον τρόπο, δημιουργείτε μια αίσθηση ασφάλειας και συνδέσμου σ΄ένα πολύ βαθύ επίπεδο. Παρόλο που οι σκέψεις σας μπορεί να τρέχουν από δω κι από κει και να χτυπιούνται σαν την μανιασμένη καταιγίδα, τα σώματα και οι ψυχές σας δεν μπορούν παρά να συνδεθούν.

Όταν περάσουν τέσσερα ή πέντε λεπτά, μπορεί να μη θυμάστε καν για ποιο λόγο είχατε εκνευριστεί. Το λιγότερο που θα συμβεί είναι να νιώθετε περισσότερο συνδεδεμένοι και ασφαλείς. Θα είστε σε θέση να λύσετε το πρόβλημα πολύ καλύτερα, χωρίς να πληγώσετε ο ένας τον άλλον.

“Θαύματα επικοινωνίας για ζευγάρια” Jonathan Robinson εκδόσεις Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το «κρυμμένο πρόβλημα» με τα όρια στην σχέση γονέα και ενηλίκων παιδιών
10 πράγματα με τα οποία δεν πρέπει να συμβιβάζεστε στις σχέσεις σας
Χτίζοντας ξανά τις «γκρεμισμένες γέφυρες» | Η τέχνη του να ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις λάθος
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε