, , ,

Τα 5 στάδια ενός διαζυγίου (και πώς να διορθώσετε τη σχέση σας πριν να είναι πολύ αργά)

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να διορθώσετε τα πράγματα, όταν βρεθείτε μπροστά σε εμπόδια· αρκεί να είστε πρόθυμοι να

Τα 5 στάδια ενός διαζυγίου (και πώς να διορθώσετε τη σχέση σας πριν να είναι πολύ αργά)

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να διορθώσετε τα πράγματα, όταν βρεθείτε μπροστά σε εμπόδια· αρκεί να είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε και να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα μαζί- και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν και οι δύο επιθυμείτε ο γάμος σας να διαρκέσει. Ο βασικός παράγοντας για να καταφέρετε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες είναι να ενεργήσετε νωρίς. Το «νωρίς» ορίζεται διαφορετικά από κάθε άνθρωπο και κάθε ζευγάρι, αλλά για όλους έρχεται κάποιο σημείο, που δεν υπάρχει επιστροφή.

Οι θεραπευτές γάμου συχνά περιγράφουν πέντε στάδια στη διαδικασία ενός διαζυγίου που ξεκινά πριν καν αναφερθεί ρητά η λέξη «διαζύγιο». Εδώ, θα περιγράψουμε κάθε στάδιο ξεχωριστά και θα εξηγήσουμε πιθανούς τρόπους ανακατεύθυνσης της κατάστασης, όταν ακόμα αυτό είναι εφικτό.

Advertisment

1. Δυσαρέσκεια

Αυτός είναι ένας τόπος όπου η απογοήτευση κυριαρχεί, όπου υφίσταται ένα αυξανόμενο αίσθημα αποθάρρυνσης και πικρίας, για τον τρόπο που η σχέση σας εξελίσσεται και το πώς νιώθετε για το/τη σύντροφό σας. Ίσως η σπίθα εξασθενεί και νιώθετε ότι όλα είναι επίπεδα. Η κριτική διάθεση τρυπώνει σε κάθε συζήτηση και πράξη σας.

Η αγνόηση αυτών των προειδοποιητικών σημείων δεν θα λειτουργήσει υπέρ σας, αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως σημαντικά. Το να ζητήσετε βοήθεια σε αυτό ακριβώς το σημείο μπορεί να αποδεχθεί ευεργετικό, καθώς το πιο πιθανό είναι να είστε και οι δύο πρόθυμοι για αλλαγή και ακόμα δεν θα νιώθετε αποθαρρυμένοι. Δυστυχώς, ένα από τα κοινότερα και συχνότερα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια είναι να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στο πρόβλημα και να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα διορθωθούν ως δια μαγείας στην πορεία. Αλλά τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει.

Πώς να το διορθώσετε:

Διαθέτοντας ενέργεια για τον έρωτά σας, όπως κάνατε στην αρχή, δημιουργώντας ένα κοινό στόχο σύνδεσης, αυξάνοντας την επίγνωση των ευάλωτων και δυνατών σημείων της σχέσης σας, αναζητώντας στρατηγικές για βαθιά επανασύνδεση, οικοδομώντας ξανά την επικοινωνία σας. Χρειάζεται να κινηθείτε από την απογοήτευση πίσω στην ευτυχία, πριν η σχέση σας πληγωθεί και φθαρεί περισσότερο.

Advertisment

2. Συναισθηματική φθορά

Αυτό είναι το σημείο όπου σταματάτε να νοιάζεστε πλέον πολύ για το/τη σύντροφό σας ή ακόμα χειρότερα, αναπτύσσετε μια αίσθηση απάθειας και απαξίωσης για να κάνετε το οτιδήποτε, ώστε να βελτιώσετε το δέσιμο και την επικοινωνία σας. Η απόσταση ανάμεσα σας μεγαλώνει όσο περνούν οι εβδομάδες, αλλά δεν δίνετε καμία σημασία σε αυτό. Τα ζευγάρια που δεν διορθώνουν αυτό το στάδιο τείνουν να αγνοούν επίτηδες την κατάσταση και βαθιά μέσα τους να ελπίζουν ότι θα διορθωθεί μόνη της. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με τις αντοχές του καθενός.

Πώς να το διορθώσετε:

Όσο περισσότερο χάνετε την επικοινωνία σε αυτό το στάδιο, αρχίζετε να βλέπετε όλο και πιο ξεκάθαρα γιατί η διόρθωση των προβλημάτων νωρίτερα αποτελούσε τελικά την καλύτερη ιδέα. Όσο λιγότερο ενδιαφέρον δείχνετε για την επούλωση των πληγών, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση θα συναντήσετε όταν επιχειρήσετε να διορθώσετε τα πράγματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι αργά. Αν ενδιαφέρεστε αρκετά να σώσετε τη σχέση σας, αυτό και μόνο είναι αρκετό για να κάνετε το πρώτο βήμα.

Σε αυτό το σημείο, η καλύτερη επιλογή είναι η επαγγελματική παρέμβαση. Επιχειρήστε να ξεκινήσετε άμεσα τακτικές συνεδρίες συμβουλευτικής- μόνοι σας ή με το/τη σύντροφό σας αν είναι ανοιχτός σε αυτό. Με αυτό τρόπο, ακόμα και αν δεν λειτουργήσει αυτό στο τέλος, θα γνωρίζετε ότι έχετε κάνει ο,τι μπορούσατε για να σώσετε τη σχέση.

3. Μοναξιά:

Στο τρίτο στάδιο του χωρισμού, αν ανοίξετε τα κουρασμένα σας μάτια, θα συνειδητοποιήσετε ότι τα προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου ήταν ήδη τοποθετημένα στο δρόμο εδώ και πολλά χιλιόμετρα. Τα σημάδια αυτά σας λένε να βρείτε ο ένας τον άλλο ξανά εκτάκτως- να επανενεργοποιήσετε την οικειότητα που είχατε ή να ρισκάρετε να τη χάσετε μόνιμα πια. Αυτός είναι ο τόπος της συναισθηματικής αποξένωσης, το σημείο όπου άλλα ενδιαφέροντα γίνονται σημαντικότερα για εσάς, όπως οι φίλοι, η δουλειά ή τα παιδιά. Αντί για εκνευρισμό και απογοήτευση, αρχίζετε μάλλον να νιώθετε μουδιασμένοι. Αυτή η αίσθηση συνήθως αλλάζει, όταν κάτι λαμπερό και ενδιαφέρον σας κινήσει το ενδιαφέρον· το επικίνδυνο εδώ όμως είναι αυτό να μην αφορά στη δική σας σχέση.

Πώς να το διορθώσετε:

Δράστε τώρα, αν επιθυμείτε να σώσετε τη σχέση με ειλικρίνεια, ενέργεια, ενσυναίσθηση, αγάπη και πάνω από όλα συνεργασία. Πρόκειται για τη σχέση σας που περνά την σκληρότερη δοκιμασία. Δεν θα έπρεπε να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά τελικά έγινε. Τώρα, χρειάζεται να δώσετε σκληρή μάχη. Στραφείτε ο ένας προς τον άλλο με μεγαλύτερη προσοχή ή συνεχίστε να κοιτάτε προς την έξοδο κινδύνου, αν όντως αυτό όμως θέλετε.

4. Το σημείο καμπής/το σταυροδρόμι:

Το τέταρτο στάδιο του ταξιδιού προς το διαζύγιο είναι ένα σταυροδρόμι. Εδώ, ο μονόδρομος συναντιέται με μια άλλη επιλογή, τα μονοπάτια χωρίζονται. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να πάρετε την τελική απόφαση, αν θέλετε να διορθώσετε τα πράγματα μαζί. Σε διαφορετική περίπτωση, ήρθε η στιγμή να περπατήσετε μόνοι σας. Όπως και να έρθουν τα πράγματα, είναι δική σας ευθύνη να διαλέξετε μονοπάτι με αξιοπρέπεια και να διαχειριστείτε τις επιπτώσεις με ωριμότητα και σοβαρότητα.

Οι άνθρωποι επιβιώνουν ενός διαζυγίου, αλλά η κακοποίηση και το χάος μπορούν να προκαλέσουν κακό και καταστροφή, είτε ένα ζευγάρι μείνει μαζί, είτε όχι. Αν αποφασίσετε να πάρετε ξεχωριστούς δρόμους, μην το κάνετε πιο επώδυνο απ’ όσο πρέπει να είναι. Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο, όταν νιώθετε θυμό, πανικό και όταν έχετε πληγωθεί. Όμως, να θυμάστε, ότι αν συμπεριφερθείτε με καλοσύνη και σύμφωνα με τις αξίες σας, δεν θα πληγωθεί κανείς άλλος περισσότερο και εσείς θα ξεπεράσετε όλο αυτό συντομότερα.

5. Πένθος:

Ο τελικός προορισμός σε αυτό το ταξίδι προς το διαζύγιο περνά μέσα από την θλίψη και τον αναστοχασμό, αλλά ίσως και από την ανακούφιση. Σε αυτό το σημείο πια, μπορείτε να τερματίσετε το ταξίδι της σχέσης, να θυμηθείτε τα καλά που είχε και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τι πήγε στραβά τελικά. Μπορείτε να ελπίσετε για ένα καλύτερο μέλλον και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη και να βάλετε τα δυνατά σας να το δημιουργήσετε.

Αναγνωρίστε όλα εκείνα για τα οποία πενθείτε. Το τέλος ενός γάμου σηματοδοτεί αλλαγές στο σπίτι και στην οικογένεια για πάντα, αλλά θα επιβιώσετε και θα ευτυχήσετε ξανά. Λάβετε βοήθεια και στήριξη. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει περήφανος για τον ώριμο τρόπο που τελικά αντιμετώπισε τα ζητήματα κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Ύστερα, εστιάστε στην εξέλιξη και στην περαιτέρω γνώση, έτσι ώστε να μειώσετε τι πιθανότητες επανάληψης των ίδιων λαθών στις επόμενες σχέσεις.

Dr. Debra Campbell, θεραπεύτρια ζευγαριών και συγγραφέας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση