Η δεξιότητα της ηγεσίας: 4 βήματα για να την αναπτύξεις

Οι ηγέτες κάνουν τα σωστά πράγματα. Οι managers κάνουν τα πράγματα σωστά. Η ηγεσία είναι η τέχνη του να πάρεις έναν άνθρωπο και να

Η δεξιότητα της ηγεσίας: 4 βήματα για να την αναπτύξεις

Οι ηγέτες κάνουν τα σωστά πράγματα. Οι managers κάνουν τα πράγματα σωστά. Η ηγεσία είναι η τέχνη του να πάρεις έναν άνθρωπο και να κάνει κάτι που θέλεις επειδή εκείνος το θέλει. Στην ουσία, ηγεσία είναι εκείνη η διαδικασία που μπορείς εσύ να γίνεις το έδαφος έτσι ώστε οι άλλοι άνθρωποι να ανακαλύψουν τις δικές τους ικανότητες και τις δικές τους δεξιότητες.

Η ηγεσία είναι μια δεξιότητα που πρέπει όλοι οι άνθρωποι να αναπτύξουμε εάν θέλουμε να πετύχουμε. Θα παρατηρήσεις ότι σε αυτή τη ζωή υπάρχουν οι άνθρωποι που ανοίγουν τον δρόμο και υπάρχουν και οι άλλοι άνθρωποι που ακολουθούν. Δες το σε πάρα πολλά επίπεδα… Στον επαγγελματικό τομέα, στον προσωπικό τομέα, στον συναισθηματικό τομέα… Αν παρατηρήσεις λοιπόν, οι άνθρωποι που πραγματικά πετυχαίνουν στη ζωή είναι αυτοί που ηγούνται αυτής. Έτσι λοιπόν, αν υπάρχει ένας δρόμος που μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις στη ζωή σου είναι αυτός της ηγεσίας.

Αν λοιπόν σε ρωτούσα από το 0 έως το 10 τι βαθμό θα έβαζες στις δεξιότητες της ηγεσίας για τον εαυτό σου, που θα τον τοποθετούσες; Και τώρα αυτό που θέλω να κάνεις είναι να παρατηρήσεις ποια είναι τα αποτελέσματα στην ζωή σου σε όλους τους τομείς ή σε εκείνον τον τομέα που εσένα σε ενδιαφέρει και να δεις πόσο παρόμοια είναι τα αποτελέσματα με την δεξιότητα της ηγεσίας την οποία έχεις έως τώρα στη ζωή σου.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι 4 πυλώνες, οι 4 κατηγορίες, τα 4 βήματα που ακολουθούν οι ηγέτες και ξεχωρίζουν σε αυτή τη ζωή.

Όραμα και ηγεσία

Το Νο1 και πολύ βασικό βήμα είναι να δημιουργήσεις ένα ακαταμάχητο μέλλον. Να έχεις ένα όραμα για την ζωή σου. Ένα όραμα το οποίο δεν θα σταματάει σε εσένα. Δεν θα σταματάει στο να έχεις κάποια συγκεκριμένα χρήματα στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Δεν θα σταματάει στο να έχεις συγκεκριμένους ερωτικούς συντρόφους. Δεν θα σταματάει στο να έχεις συγκεκριμένους φίλους. Δεν θα σταματάει στο εσύ να είσαι ο καλύτερος, εσύ να πετυχαίνεις. Ένα όραμα που πραγματικά μπορεί να εμπνεύσει άλλους ανθρώπους. Είναι αυτό το όραμα που δίνει αξία στις ζωές των άλλων ανθρώπων. Έτσι λοιπόν, εάν σε ρωτούσα: “Ποιο είναι το όραμα που έχεις που πραγματικά σε 5 ή σε 10 χρόνια από τώρα θα μεταμορφώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων;” τι θα μου απαντούσες;

Ας δούμε το παράδειγμα του Γκάντι (Gandhi), ενός εξαίρετου ηγέτη! Τι έκανε; Ήθελε να ελευθερώσει την Ινδία. Ας δούμε το παράδειγμα του Steve Jobs, τι έλεγε; “Θέλω να αλλάξω τις ζωές των ανθρώπων μπαίνοντας στα σπίτια τους”. Αυτός ο άνθρωπος δημιούργησε την εταιρία APPLE που αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς. Έτσι λοιπόν ποιο είναι το όραμα για την δικιά σου ζωή; Ποιο είναι αυτό το όραμα που όταν το ακούνε οι άλλοι άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς θα γελούν ενώ κάποιοι άλλοι θα σας θαυμάζουν; Και θα υπάρχουν και κάποιοι που θα θέλουν να επιβιβαστούν μέσα σε αυτό το “τρένο” και να ενταχθούν μαζί σου.

Κινητοποίηση και ηγεσία

Έτσι λοιπόν το πρώτο βασικό βήμα είναι να δημιουργήσεις ένα μέλλον. Ένα όραμα το οποίο σε εμπνέει και το οποίο εμπνέει και τους άλλους ανθρώπους. Το δεύτερο βήμα που κάνουν οι ηγέτες είναι να κινητοποιούν, να ξέρουν πώς να κινητοποιούν και να εμπνέουν τους άλλους ανθρώπους και να τους συμπεριλαμβάνουν σε αυτό το όραμα που έχουν.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να εμπνεύσεις έναν άνθρωπο, να τον κινητοποιήσεις και να έρθει μαζί σου, να συμπορευτεί σε αυτό το όραμα που έχεις δημιουργήσει εσύ για την ζωή σου είναι να ξέρεις πάρα πολύ καλά την ανθρώπινη ψυχολογία. Χρειάζεται να ξέρεις, να ανακαλύπτεις, τους φόβους του άλλου ανθρώπου. Τα κίνητρα του άλλου ανθρώπου. Πώς θα τον βοηθάς να ξεπερνάει τους φόβους του. Πώς θα τον επιβραβεύεις γι’ αυτό που κάνει και την ίδια στιγμή πώς δεν θα τον μαλώνεις, δεν θα τον τιμωρείς γι’ αυτό που δεν κάνει. Ξέρεις, είναι μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στο πώς θα βοηθήσεις έναν άνθρωπο να έχει πειθαρχία και την ίδια στιγμή να μην νιώσει ότι τον μαλώνεις, να μην νιώθει ότι τον τιμωρείς.

Έτσι λοιπόν το 2ο βήμα που κάνουν οι ηγέτες είναι να μπορούν να βοηθούν, να κινητοποιούν, να εμπνέουν και να ξεπερνούν οι άλλοι τα εμπόδια που έχουν έτσι ώστε να βρεθούν μπροστά σε ένα καθαρό τοπίο, το τοπίο που έχει να κάνει με την ζωή τους, με την ζωή που πάντα ονειρεύονταν.

Επικοινωνία και ηγεσία

Το 3ο βήμα που κάνει ένας ηγέτης είναι το πώς θα διοχετεύσει το μήνυμα του στους άλλους ανθρώπους. Πώς θα μοιραστεί το μήνυμα του στους άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι που μπορούμε να επικοινωνήσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε στους άλλους ανθρώπους. Η ερώτηση όμως είναι: “Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος;” σε σχέση πάντα με το ποιος είσαι, σε σχέση με το ποιο είναι το όραμα σου, ποιες είναι οι συνθήκες, σε ποιους απευθύνεσαι… Και πάνω απ’ όλα πρέπει να μάθεις να διατηρείς τον ενθουσιασμό. Γιατί στην αρχή, όταν ξεκινάμε, όταν έχουμε μια ιδέα είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι. Και κάποιοι άνθρωποι μόνο γι’ αυτό θα σε ακολουθήσουν. Όμως τι γίνεται μετά από ένα χρόνο, δύο χρόνια, τρία χρόνια.. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο ή τι είναι το όραμα σου, πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίζουν να σε ακολουθούν;

Έτσι λοιπόν αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να συνδέσεις το όραμα σου με τις αξίες αυτών των ανθρώπων, τα κίνητρα τους, να τους επιβραβεύεις, να τους δίνεις εργαλεία και πάνω απ’ όλα να τους βοηθάς να αναπτύσσονται και να γίνονται όλο και καλύτεροι. Να έρχονται όλο και πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι. Αυτός λοιπόν είναι ο καλύτερος τρόπος μέσα από τον οποίο μπορείς να μοιραστείς και να διαχειριστείς το μήνυμα σου σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Συνεργάτες και ηγεσία

Το τελευταίο κομμάτι και 4ο βήμα είναι να έχεις μια δυνατή ομάδα ανθρώπων. Ο Ωνάσης έλεγε: “Εγώ ξέρω ένα πράγμα να κάνω καλά.” . “Τι είναι αυτό;” τον ρώτησαν, κι εκείνος απάντησε “Αυτό που ξέρω να κάνω πολύ καλά είναι να επιλέγω τους κατάλληλους συνεργάτες”. Έτσι λοιπόν αυτό που θέλεις να κάνεις τώρα εσύ τι είναι; Είναι να επιλέξεις κατάλληλους και ικανούς συνεργάτες. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους συνεργάτες αυτούς που επειδή τους ξέρεις ή είναι φίλοι σου ή τους λυπάσαι ή είναι συγγενείς σου επέλεξες να κάνεις συνεργάτες. Αυτό είναι μια πάρα πολύ γνωστή διαδικασία εδώ στην Ελλάδα όπως επίσης είναι και λάθος.

Δεν πρέπει να έχεις στην ομάδα σου ανθρώπους επειδή τους λυπάσαι ή επειδή ξέρεις ότι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ή επειδή έχεις μια υποχρέωση, επειδή είναι συγγενείς σου… Όχι. Χρειάζεται να έχεις στην ομάδα σου και να συνεργαστείς με εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να ταυτιστούν με το όραμα σου. Να θέλουν να υπηρετήσουν το όραμα σου και να θέλουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Να θέλουν να εκφράσουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους μέσα σ΄ αυτό.

Όμως σε αυτό το κομμάτι πάλι εσύ παίζεις ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Πώς θα βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους να είναι συντονισμένοι συνέχεια στο όραμα σου; Πώς θα βοηθήσεις να ξεπεραστούν συγκρούσεις που μπορεί να δημιουργηθούν σε αυτή την ομάδα; Πώς θα βοηθήσεις ώστε να γεφυρώσεις τα άτομα μέσα στην ομάδα σου έτσι ώστε όλοι μαζί να είστε ένα σαν μια γροθιά και να μπορείτε να σπάτε κάθε εμπόδιο και να προχωράτε παρακάτω μέχρι να φτάσετε εκεί που πραγματικά θέλετε;

Συνοπτικά τα 4 βήματα της ηγεσίας

Αυτά είναι τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις εάν θέλεις να γίνεις πραγματικά ηγέτης, να ηγηθείς στην ζωή σου και να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα. Ας συνοψίσω λοιπόν:

1. Χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα όραμα, ένα εμπνευστικό όραμα. Ένα όραμα που θα κάνει την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά.

2. Θα πρέπει να κινητοποιήσεις και να εμπνεύσεις τους άλλους ανθρώπους και να τους δώσεις εκείνα τα κίνητρα με εκείνους τους τρόπους έτσι ώστε να ταυτιστούν με το όραμα σου και να το ακολουθήσουν. Να ανέβουν πάνω στο τρένο που θα τους οδηγήσει σε αυτό που έχεις ονειρευτεί για μια καλύτερη ζωή. Μια ζωή που θα δώσει αξία στους άλλους ανθρώπους.

3. Να διαχειριστείς το πώς θα μοιράσεις το μήνυμα σου σ’ αυτούς τους ανθρώπους και πάνω απ’ όλα να μάθεις πώς να κρατάς τον ενθουσιασμό σε πολύ υψηλά επίπεδα.

4. Να δημιουργήσεις μια ομάδα που θα είστε ένα. Που θα αφήσετε απ’ έξω εγωισμούς και κριτικές. Κάθε ένας άνθρωπος ηγείται μία συγκεκριμένης διαδικασίας και όλοι μαζί σαν κομμάτι ενός παζλ δημιουργείτε την συνολική εικόνα. Ο ένας άνθρωπος βοηθάει τον άλλον. Και ο ένας άνθρωπος βοηθάει τον άλλον να είναι καλύτερος και από αυτόν γιατί μόνο όταν βοηθήσεις τον άλλον, και είσαι εκεί για τον άλλον και θέλεις ο άλλος να είναι καλύτερος από εσένα τότε και μόνο τότε μπορείς κι εσύ να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος για τον εαυτό σου.

Ακολούθησε λοιπόν αυτά τα 4 βήματα της ηγεσίας γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα και να μην συμβιβαστείς ποτέ στο να ζήσεις μια ζωή που φαντάζεσαι ότι μόνο αυτή μπορείς να ζήσεις, μόνο αυτή αξίζεις, μόνο αυτή μπορείς να πετύχεις. Όχι! Είναι ψέμα… Λάθος… Δεν ισχύει! Μπορείς να ζήσεις το όνειρο σου στο εδώ και τώρα. Μπορείς να ζήσεις την ζωή που θέλεις και αξίζεις!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Συντάκτης | Μάνος Ισχάκης

Ξεκινώντας από μικρός την αναζήτηση της ευτυχίας, ταξίδεψα σ' ένα πολύ προσωπικό μονοπάτι αυτογνωσίας. Η πετυχημένη ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού με ενέπνευσε, να μοιραστώ τον τρόπο που μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Η συστηματοποίηση των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο είναι το κλειδί της επιτυχίας του WYS NLP Life Coaching

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Μάνος Ισχάκης

Ξεκινώντας από μικρός την αναζήτηση της ευτυχίας, ταξίδεψα σ' ένα πολύ προσωπικό μονοπάτι αυτογνωσίας. Η πετυχημένη ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιού με ενέπνευσε, να μοιραστώ τον τρόπο που μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Η συστηματοποίηση των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο είναι το κλειδί της επιτυχίας του WYS NLP Life Coaching

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε