, , ,

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που τολμούν να ζητούν

Λόγω της κριτικής που δεχόμασταν όταν ήμασταν παιδιά, οι περισσότεροι μεγαλώνουν με το φόβο της απόρριψης. Φοβούνται τις κακοπροαίρετες αντιδράσεις των τρίτων, ακόμη και

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που τολμούν να ζητούν

Λόγω της κριτικής που δεχόμασταν όταν ήμασταν παιδιά, οι περισσότεροι μεγαλώνουν με το φόβο της απόρριψης. Φοβούνται τις κακοπροαίρετες αντιδράσεις των τρίτων, ακόμη και εντελώς άγνωστων ατόμων που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ.

Όταν είστε παιδί, η αγαπημένη σας λέξη είναι το “ναι”. Να φάω ζαχαρωτά; Ναι. Να φάω περισσότερο γλυκό; Ναι. Να πάρω καινούριο παιχνίδι; Ναι. Μου δίνεις λεφτά να πάω σινεμά; Ναι. Λατρεύουμε τη λέξη “ναι” και ταυτόχρονα μισούμε τη λέξη “όχι”. Ως ενήλικοι, λοιπόν, είμαστε προγραμματισμένοι να αποζητούμε τις καταφατικές εμπειρίες και να αποφεύγουμε τις αρνητικές.

Advertisment

Ωστόσο, για να προοδεύσετε, πρέπει να ρισκάρετε και, όταν ρισκάρετε, υπάρχει πάντα περίπτωση η άλλη πλευρά να πει όχι. Αν αποφεύγετε τη λέξη “όχι” τόσο συχνά, που σας έχει γίνει συνήθεια, τότε εκμηδενίζετε τις πιθανότητες να ακούσετε κάποτε το πολυπόθητο “ναι”.

Η απόρριψη είναι φυσιολογική στον επιχειρηματικό κόσμο και ακόμη περισσότερο στον κλάδο των πωλήσεων. Είναι συνηθισμένο κάποιος να εισπράττει πέντε, δέκα ή και είκοσι “όχι” για κάθε “ναι”. Γι΄αυτό πρέπει να αναπρογραμματίσετε το μυαλό σας ώστε να πάψει να φοβάται τη λέξη “όχι”.  Όταν δεν φοβάστε την άρνηση έχετε όλο το μέλλον μπροστά σας.

Η ισχυρότερη λέξη για την επιτυχία είναι η λέξη “ζητώ”. Όσο περισσότερο ζητείτε, τόσο περισσότερα θα λάβετε. Αυτό ισχύει για δουλειές και προαγωγές, ραντεβού και σχέσεις, πωλήσεις και επαγγελματικές ευκαιρίες. Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που ζητούν. Ιδού πώς νικάτε τον φόβο της απόρριψης: προγραμματίζοντας τον εαυτό σας να αποζητεί όσο το δυνατόν περισσότερα “όχι”. Θα αποφασίσετε ότι από δω και στο εξής η λέξη “όχι” δεν θα σας προκαλεί τον παραμικρό φόβο.

Advertisment

Αυτός ο στοχασμός άλλαξε τη ζωή του Μπράιαν όταν ήταν είκοσι τεσσάρων. Το ίδιο συνέβη και με το γιο του όταν έφτασε σε αυτή την ηλικία. Στα είκοσι τέσσερά του ο Μπράιαν είχε παρατήσει το σχολείο και δεν είχε καμία επαγγελματική κατάρτιση. Η μόνη δουλειά που μπορούσε να βρει ήταν να πουλάει προϊόντα πόρτα πόρτα, σε επαγγελματικά γραφεία το πρωί και σε σπίτια το βράδυ.

Την πρώτη μέρα στη δουλειά, είχε παραλύσει από το φόβο του. Έκανε το γύρο του τετραγώνου ξανά και ξανά, μη τολμώντας να πλησιάσει καν την πόρτα. Τελικά, πίεσε τον εαυτό του και τη χτύπησε. Περίμενε με την καρδιά του να σφυροκοπάει σαν τρελή. Του άνοιξε μια καλοσυνάτη ηλικιωμένη κυρία που του μίλησε αρκετά ευγενικά, τον ευχαρίστησε, χωρίς να αγοράσει τίποτα και του ευχήθηκε καλημέρα. Καθώς απομακρυνόταν από το σπίτι, ο Μπράιαν αποφάσισε ότι δεν θα δίσταζε ποτέ πια να ζητήσει από κάποιον άγνωστο να αγοράσει την πραμάτεια του.

Από εκείνη τη μέρα προγραμμάτισε τον εαυτό του να αποζητεί την απόρριψη: τη λέξη “όχι”. Αποφάσισε ότι από τούτη τη στιγμή και έπειτα, κάθε “όχι” θα τον έκανε να προσπαθεί περισσότερο και θα του προκαλούσε μεγαλύτερο οίστρο. Όταν έπιανε δουλειά το πρωί, ανυπομονούσε να ακούσει το πρώτο του “όχι”. Όταν, αναπόφευκτα, το άκουγε, το ηθικό του ανέβαινε και αποκτούσε μεγαλύτερο πείσμα.

Όταν ένας από τους γιους του αποφοίτησε από το κολέγιο, ζήτησε τη συμβουλή του για τι είδους δουλειά έπρεπε να βρει αν ήθελε να επιτύχει στη ζωή. Ο Μπράιαν του απάντησε ότι, αν άντεχε την αγριότητα των πωλήσεων για έναν χρόνο, θα θωρακιζόταν ψυχολογικά για την υπόλοιπη ζωή του. Ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του έπιασε δουλειά στις πωλήσεις και πήγαινε από πόρτα σε πόρτα πουλώντας βύσματα καλωδίων οπτικών ινών.

Έμεινε επί ένα χρόνο σε αυτή τη δουλειά και έγινε εντελώς άλλος άνθρωπος. Η αυτοπεποίθησή του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Δήλωσε στον Μπράιαν: “Μπαμπά, τώρα ξέρω ότι θα επιτύχω στη ζωή, γιατί μετά από ένα χρόνο στις πωλήσεις δεν φοβάμαι τίποτα!”

Μπορείτε να θωρακίσετε τον εαυτό σας να μη φοβάται την απόρριψη ή την αποτυχία, λέγοντας ξανά και ξανά πως τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει. Φανταστείτε τον εαυτό σας ήρεμο, χαμογελαστό και γεμάτο όνειρα. Μιλήστε του και δημιουργήστε μέσα σας το συναίσθημα που θα νιώθατε αν επιτυγχάνατε αυτό που επιθυμείτε.

“Φίλα τον βάτραχό σου” Brian Tracy εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση