, ,

Πως να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά το διαζύγιο στα παιδιά σας

Ο/η σύζυγός σας και εσείς αποφασίσατε να πάρετε διαφορετικούς δρόμους και η επόμενη αγχωτική ερώτηση είναι το πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να

Μιλώντας για το διαζύγιο...

Ο/η σύζυγός σας και εσείς αποφασίσατε να πάρετε διαφορετικούς δρόμους και η επόμενη αγχωτική ερώτηση είναι το πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν αυτή την ταραχώδη, νέα περίοδο. Τα ποσοστά των διαζυγίων ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα και οι ερευνητές επιμένουν να μας προειδοποιούν για τον συναισθηματικό τραυματισμό που οι διαλυμένες οικογένειες μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά.

Η παραμονή σε έναν κακό γάμο ή η κακή διαχείριση των συνεπειών ενός άσχημου διαζυγίου έχουν παρόμοιες επιδράσεις στα παιδιά. Ως εκ τούτου, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό να προσέξουμε τις ακόλουθες 5 συμβουλές που χρειάζεται αρχικά να έχουμε στο νου μας, ώστε να τα βοηθήσουμε να νιώσουν τρυφερότητα και ασφάλεια, παρά τα μεταβαλλόμενα οικογενειακά δυναμικά:

Advertisment

1. Κάντε τα παιδιά σας να νιώθουν επιθυμητά

Όταν ένας μπαμπάς ή μια μαμά φεύγει από ένα σπίτι, δεν αποτελεί και το καλύτερο σημάδι φροντίδας και ασφάλειας για κανένα παιδί. Πολλοί ενήλικες αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν να είναι ανίκανα να κατανοήσουν και να νιώσουν, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένα παιδί που έχει βιώσει τη διάλυση της κάποτε ενωμένης οικογένειας του νιώθει σαν να βρίσκεται στο τρενάκι του τρόμου. Όσο οι γονείς βρίσκονται στα μαχαίρια ή ασχολούνται με τα διαδικαστικά ενός διαζυγίου, είναι φυσικό το παιδί και η ψυχολογία του να παραβλέπονται.

Αυτή η περίοδος όμως είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας λαμβάνει φροντίδα καi προσοχή, ώστε να νιώθει συναισθηματικά ασφαλές. Αρκετά παιδιά τείνουν να υποθέτουν ότι ίσως είναι αυτά υπεύθυνα για το διαζύγιο των γονιών τους. Εδώ είναι δουλειά των γονιών να αποσαφηνίσουν τέτοιες αμφιβολίες στο παιδί και να τα κάνουν να νιώσουν επιθυμητά.

2. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράζονται ελεύθερα

Ορισμένες φορές, αν ο αποξενωμένος γονέας δεν μπορεί να βρει χρόνο για το παιδί του, εκείνο θα καταλήξει να νιώθει ανεπιθύμητο και ασήμαντο. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα του παιδιού σας είναι τόσο σημαντικά όσο και τα δικά σας και όταν εκείνο νιώθει μια ανάγκη να εκφραστεί, να του το επιτρέπετε χωρίς να το διακόπτετε. Πρέπει να νιώθει ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί και ότι θα είστε εκεί να το ενθαρρύνετε να εκφραστεί ελεύθερα, ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει κριτική και σκληρά λόγια.

Advertisment

Αυτός ο χώρος θα ενδυναμώσει την ψυχολογία του παιδιού σας, καθώς θα απελευθερώσει την σύγχυση και τον προβληματισμό του, χωρίς καταπίεση. Μην αφήσετε το διαζύγιο να προκαλέσει χάος στην καθημερινότητα του παιδιού σας, καθώς αυτή η έλλειψη σταθερότητας και συνοχής θα το κάνει να νιώσει ανασφάλεια.

3. Να είστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή σας

Ο γονεϊκός ρόλος είναι τόσο ξεχωριστός και εκπληκτικός, όσο και τρομακτικός. Όταν νιώσετε τον εαυτό σας εγκαταλελειμμένο με την ευθύνη ενός παιδιού, η πίεση μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για να τη διαχειριστείτε. Να θυμάστε να μην ξεσπάσετε τον θυμό σας προς τα παιδιά, αυτό θα μπορούσε να τα βλάψει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ακόμα και αν ο αποξενωμένος γονιός δεν ακολουθεί το πρόγραμμα επισκέψεων ή δεν είναι αρκετά συνεργάσιμος, αποφύγετε να κάνετε το παιδί σας σάκο του μποξ. Να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, ώστε να μην συγχυστείτε και χαωθείτε, ακόμα και αν το παιδί σας κάνει αταξίες.

Ποτέ μην διαπληκτίζεστε ή χειροδικείτε μπροστά ή προς στα παιδιά σας, καθώς αυτό μόνο σε αντιπάθεια και μίσος θα καταλήξει από τη μεριά τους. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε επιπλέον στήριξη, απευθυνθείτε στην οικογένειά σας ή σε φίλους, ώστε να σας βοηθήσουν για λίγο. Επίσης, η επίσκεψη σε έναν ατομικό ή οικογενειακό ψυχοθεραπευτή μπορεί να φέρει κάποια ισορροπία και να βελτιώσει τις συνθήκες του διαζυγίου.

4. Αποχαιρετήστε και καλωσορίστε τα με πρόσχαρο τρόπο

Πολλοί γονείς εκφράζουν απογοήτευση και ανησυχία, όταν τα παιδιά φεύγουν για ένα σαββατοκύριακο ή μερικές μέρες με τον άλλο γονέα. Όταν ένα παιδί βλέπει τη μαμά του να θυμώνει ή να στεναχωριέται που εκείνο φεύγει για να δει το μπαμπά του ή το αντίθετο, του δημιουργεί άσχημη διάθεση και δεν πρόκειται να απολαύσει αυτό τον χρόνο με εκείνον. Επιπλέον, όταν το παιδί σας επιστρέψει από τον άλλο γονιό, μη δείξετε πλήρη αδιαφορία ή δυσφορία, αλλά ένα γνήσιο ενδιαφέρον για το πώς πέρασε τις μέρες του εκεί, χωρίς να δείχνετε ότι ζηλεύετε ή ότι είστε αδιάκριτοι.

5. Κοινός χρόνος, κοινές δραστηριότητες

Η διαδικασία του διαζυγίου αποτελεί μια δύσκολη αλλαγή στη ζωή όλων όσων εμπλέκονται. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αποκατάσταση και ενδυνάμωση του δεσμού γονιού – παιδιού με πολύ αγάπη και αλληλεγγύη. Σε κάτι τέτοιες στιγμές, ο κοινός χρόνος σε δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, οι εξωτερικές δραστηριότητες και τα χόμπι, όπως η ενασχόληση με ένα παζλ μαζί, μπορούν να βοηθήσουν την οικογένεια να διώξει το άσχημο σύννεφο του διαζυγίου. Ο εποικοδομητικός χρόνος μαζί βοηθά και τις δύο πλευρές να χειριστούν καλύτερα τα πράγματα και να κατανοήσουν περισσότερο την οπτική του καθενός.

Ένα διαζύγιο από μόνο του δεν καταστρέφει τη ζωή ενός παιδιού, αλλά οι εγωιστές γονείς με ανασφάλειες μπορούν. Αντί να χρησιμοποιήσετε το διαζύγιο σαν μια τακτική εκδίκησης, είναι σημαντικό οι ενήλικες σε μια σχέση να συμπεριφερθούν όσο το δυνατόν πιο ώριμα, θέτοντας ως προτεραιότητα το συμφέρον των παιδιών τους. Τα παιδιά μπορούν να αισθανθούν την ένταση και αν βρεθούν μπροστά σε ένα δραματικό διαζύγιο, θα καταλήξουν να νιώθουν φοβισμένα για μια ζωή, χωρίς να πιστεύουν στην αγάπη. Αλλά οι γονείς χρειάζεται να είναι εκεί για να δώσουν το θετικό παράδειγμα και να προλάβουν έναν πιθανό συναισθηματικό τραυματισμό.

[toggle title="Πηγές"]

1. Tschann, Jeanne M., Janet R. Johnston, Marsha Kline, and Judith S. Wallerstein. “Conflict, loss, change and parent-child relationships: Predicting children’s adjustment during divorce.” Journal of Divorce & Remarriage 13, no. 4 (1990): 1-22.

2. Activities for Helping Children Deal with Divorce. UNIVERSITY OPF MISSOURI. EXTENSION

3. Lansky, Vicki. It’s Not Your Fault, KoKo Bear: A Read-together Book for Parents & Young Children During Divorce. Book Peddlers, 1997

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στους αγαπημένους σας ανθρώπους;
Πώς να δημιουργήσουμε ουσιαστική σύνδεση σε μια προσωπική σχέση
Τι να κάνετε εάν οι διαφορές με τον/την σύντροφό σας είναι αγεφύρωτες;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση