Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη;

Η βιταμίνη D, που ονομάζεται επίσης και «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας μέσω της ήπιας έκθεσης στον ήλιο. Επίσης, μπορεί και

Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβω ότι έχω ελλειψη;

Η βιταμίνη D, που ονομάζεται επίσης και «βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας μέσω της ήπιας έκθεσης στον ήλιο. Επίσης, μπορεί και να προσληφθεί μέσω συγκεκριμένων τροφών και συμπληρωμάτων. Η βιταμίνη D αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που περιλαμβάνει εκείνες της D-1, D-2 και D-3.

Η βιταμίνη D επιτελεί διάφορους ρόλους στο σώμα σας. Ίσως, η πιο κρίσιμης σημασίας να είναι η διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών μας, η στήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, η ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης, η στήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως επίσης και η επίδραση στην έκφραση γονιδίων υπεύθυνων για την ανάπτυξη καρκίνου. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού σας.

Advertisment

Σημάδια και συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη D

Αν δεν προσλαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, κινδυνεύετε να αναπτύξετε διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό σας. Εδώ έχουμε μαζέψει σε μια λίστα τα σημάδια και τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σε αυτή, που ίσως σας πείσουν να το ξανασκεφτείτε σοβαρά.

1. Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ομαλή λειτουργία των γονιδίων και των διεργασιών που ο οργανισμός σας χρειάζεται για να παραμείνει υγιής. Κυκλοφορεί σε διαφορετικά μέρη του σώματός σας. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα (κύτταρα Β, Τα κύτταρα και τα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα) διαθέτουν υποδοχείς βιταμίνης D πάνω τους και είναι ικανά να συνθέτουν την ενεργή μορφή της. Όταν υπάρχει έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη, υπάρχουν και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσων παθήσεων και υψηλή ευαισθησία σε μολύνσεις. Συνεπώς, η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D στο σώμα σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μολύνσεων, αυτοάνοσων και άλλων νόσων.

2. Αδύναμοι μύες και οστά

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου στον οργανισμό σας. Τα ανεπαρκή επίπεδα της στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο στη μέση και στα οστά. Καθώς τα οστά σας αποδυναμώνονται, είστε πιο ευάλωτοι σε κατάγματα, ειδικά στα πόδια, στους γοφούς και στη λεκάνη.

Advertisment

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D επίσης προκαλεί αυξημένη αίσθηση κόπωσης, μια αίσθηση πόνου παντού στο σώμα και έλλειψη διάθεσης. Μπορεί επίσης να νιώσετε έντονο μυϊκό πόνο ή αδυναμία, κατά την οποία μπορεί να δυσκολεύεστε να ανεβείτε σκάλες ή να εμφανίσετε ένα περίεργο τρόπο βαδίσματος. Το 30% των ανθρώπων εμφανίζουν πρώτα αυτό το σύμπτωμα. Σε αυτό το στάδιο, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου.

3. Κατάθλιψη

Μια έρευνα έχει αποδείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στην κατάθλιψη και στο άγχος. Αυτή η βιταμίνη παίζει έναν πραγματικά σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης σας και στην αποφυγή της κατάθλιψης. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε αρκετούς ασθενείς. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την γιατρό σας ως προς το γενικότερο ζήτημα.

4. Υπερβολικός ιδρώτας

Από όλα τα συμπτώματα της έλλειψης σε αυτή τη βιταμίνη, το συγκεκριμένο φαίνεται το πιο περίεργο. Παλαιότερα, οι γιατροί συνήθιζαν να ρωτάνε τις νέες μαμάδες, αν το κεφάλι τους ίδρωνε περισσότερο από το φυσιολογικό. Και αυτό γινόταν επειδή σκοπός τους ήταν να ελέγξουν την πιθανότητα έλλειψης βιταμίνης D.

Μήπως το παιδί σας έχει συχνά ιδρωμένες παλάμες; Ίσως αυτό να αποτελεί ένα σημάδι της πιο εμφανούς μορφής ανεπάρκειας της βιταμίνης D στα παιδιά- της ραχίτιδας. Εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά που έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και τα συμπτώματα της συνήθως περιλαμβάνουν τον ιδρώτα και τον υποτονικό μυϊκό τόνο στα πόδια και όχι μόνο.

5. Καθυστέρηση στη διαδικασία επούλωσης

Η βιταμίνη D ελέγχει τα γονίδια, που προωθούν τη δημιουργία αντιμικροβιακών ουσιών. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα, για την καταπολέμηση των μολυσμένων πληγών. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια της βιταμίνης, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να συμβιβαστεί, κάνοντας μας όμως έτσι και πιο ευάλωτους σε πιθανώς επιβλαβή βακτήρια και άλλους ξένους εισβολείς.

Ποιος κινδυνεύει από έλλειψη βιταμίνης D;

Δεν μπορούν όλοι να εμφανίσουν ανεπάρκεια της βιταμίνης. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί συχνοί παράγοντες επικινδυνότητας, που υποδεικνύουν την περίπτωση εμφάνισης μιας τέτοιας ανεπάρκειας. Είναι πιθανότερο λοιπόν αν:

• Έχετε σκούρο τόνο δέρματος.

• Είστε 50 ετών και άνω.

• Είστε παχύσαρκοι.

• Δεν συμπεριλάβετε στη διατροφή σας καθόλου τροφές με βιταμίνη D.

• Ζείτε μακριά από τον ισημερινό, όπου υπάρχει γενικά λιγότερο φως του ήλιου.

• Προτιμάτε να μένετε συνεχώς σε κλειστούς χώρους.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη βιταμίνης D;

Τώρα που γνωρίζετε πόσο απαραίτητη είναι η βιταμίνη D για τη διατήρηση της υγείας σας, είναι επίσης κρίσιμο να μάθετε ποιος είναι ο καλύτερος άμεσος τρόπος να διορθώσετε μια απότομη πτώση των επιπέδων της στον οργανισμό σας. Ευτυχώς, είναι εύκολο να επανακάμψετε. Ή αυξάνετε την έκθεση σας στον ήλιο ή προτιμάτε την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη.

Μπορεί βέβαια ο ήλιος να αποτελεί το κατάλληλο όπλο, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να παράγει τη βιταμίνη D, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα αποφύγετε την υπερέκθεση και τα εγκαύματα. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε σε τροφές, όπως το ψάρι, τα αυγά, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον χυμό πορτοκαλιού, τα δημητριακά και το γάλα σόγιας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση