, ,

Αρωματοθεραπεία: Διώξτε τη θλίψη με “αισιόδοξα” αρώματα

Ενώ η ψυχική οδύνη είναι συνήθως μια οξεία περίπτωση με μια συγκεκριμένη αιτία, η θλίψη και η μελαγχολία είναι χρόνιες συναισθηματικές καταστάσεις και μερικές

Αρωματοθεραπεία: Διώξτε τη θλίψη με "αισιόδοξα" αρώματα

Ενώ η ψυχική οδύνη είναι συνήθως μια οξεία περίπτωση με μια συγκεκριμένη αιτία, η θλίψη και η μελαγχολία είναι χρόνιες συναισθηματικές καταστάσεις και μερικές φορές δεν μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε μια αιτία γι΄αυτές. Φυσικά, μπορεί να αισθάνεστε θλιμμένοι, επειδή είχατε κάποια κακοτυχία, αλλά αν το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό, η θλίψη είναι βραχύβια και δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα.

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κάποιες φορές θλιμμένοι χωρίς να γνωρίζουν γιατί. Απλά η ψυχολογία τους είναι πεσμένη, σκοτεινή, βαριά και απαισιόδοξη. Όταν εμφανίζεται αυτή η διάθεση, η χαρά και το φως φαίνεται να εξαφανίζονται από τη ζωή. Μπορεί να αναγνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μελαγχολική διάθεση, μια τάση να αισθάνονται δυστυχείς και απογοητευμένοι χωρίς εμφανή λόγο, αλλά σχεδόν όλοι μπορούμε να αισθανθούμε θλιμμένοι χωρίς λόγο από καιρό σε καιρό.

Advertisment

Η νεφελώδης φύση των συναισθημάτων της θλίψης αντισταθμίζεται με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας “αισιόδοξης” μυρωδιάς. Ο βασιλικός, με την ιδιότητα που έχει να ξεκαθαρίζει και να φέρνει αισιοδοξία, βοηθά στη διάσπαση της νοητικής κόπωσης και της μελαγχολίας. Το περγαμόντο φέρνει φως και εμπνέει καλή διάθεση, ενώ το πατσουλί παρηγορεί τη θλίψη σε ένα βαθύ επίπεδο και το γιασεμί ελαφραίνει και ανεβάζει γενικότερα τη διάθεση.

Μια άλλη χρήσιμη τεχνική για την καταπολέμηση της θλίψης είναι να φοράτε ένα “αισιόδοξο” άρωμα. Το να περιβάλλεστε από μια “αισιόδοξη” μυρωδιά για κάποιο χρονικό διάστημα θα τροποποιήσει ήρεμα και πολύ φυσικά τη μελαγχολική σας διάθεση. Επιλέξτε αρώματα διάθεσης που περιλαμβάνουν το νέρολι (άνθη νερατζιάς), το τριαντάφυλλο absolute, τη λεβάντα, το γεράνι ή το ιλάνγκ-ιλάνγκ. Τα υπέροχα αυτά λουλουδάτα αιθέρια έλαια έχουν μια διακριτική, αισιόδοξη επίδραση.

Μερικές φορές ένα έντονο, δροσερό, καθαρό άρωμα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της θλίψης, εάν οι πιο διακριτικές προσεγγίσεις που περιγράψαμε παραπάνω δεν φέρνουν αποτελέσματα. Η μέντα και το θυμάρι είναι αναζωογονητικά και δροσιστικά τονωτικά για τα νεύρα και πολύ ερεθιστικά. Μπορούν να άρουν τη θλίψη σας καθαρίζοντας το νου και τα συναισθήματα.

Advertisment

“Η Βίβλος της Αρωματοθεραπείας” Gill Farrer-Halls εκδόσεις Ισόρροπον

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων
ponos-epilogi
Γιορτάζουμε το καλοκαίρι με ένα βιβλίο δώρο σε όλους τους αναγνώστες μας
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση