Δίαιτα ζώνης: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Δίαιτα ζώνης: Τι είναι και πώς λειτουργεί; Η δίαιτα ζώνης αποτελεί μια δίαιτα που στόχο έχει τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, για τη διασφάλιση

Δίαιτα ζώνης: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Δίαιτα ζώνης: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Η δίαιτα ζώνης αποτελεί μια δίαιτα που στόχο έχει τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, για τη διασφάλιση ισορροπημένων επιπέδων ινσουλίνης και την κατανάλωση πολλών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πολυφαινoλών για την πρόληψη εμφάνισης φλεγμονών. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν το υγιές βάρος, τον μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από ιούς και την επιβράδυνση της γήρανσης.

Advertisment

Ο Dr. Barry Sears, που ανέπτυξε αυτή τη δίαιτα, υποστηρίζει ότι σχετίζεται στενά με τις ιδέες της ανθρώπινης εξέλιξης. Τα ανθρώπινα γονίδια αλλάζουν όσο και το περιβάλλον γύρω τους. Αυτό βέβαια συμβαίνει μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Γι΄ αυτό, τα 100.000 χρόνια αποτελούν μια σχετικά σύντομη περίοδο, όταν μιλάμε με εξελικτικούς όρους.

Πριν από μόλις 8.000 χρόνια, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά δεν ήταν μέρος της ανθρώπινης διατροφής. Η δίαιτα της ζώνης το λαμβάνει αυτό υπόψη της και παρέχει ένα τέτοιο διατροφικό σχέδιο, που να βασίζεται στο ιδιαίτερο γενετικό μας προφίλ.

Τι ακριβώς είναι η δίαιτα ζώνης;

Τα τελευταία εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι καταναλώνουν κυρίως τροφές από δύο ομάδων:

Advertisment

• Άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές

• Φυσικούς υδατάνθρακες, όπως φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ο Spears ισχυρίζεται ότι τα ανθρώπινα γονίδια είναι ακόμα εκείνα του θηρευτή – συλλέκτη, παρά του αγρότη και κτηνοτρόφου. Η γεωργία είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, όσον αφορά στα γονίδιά μας. Με άλλα λόγια, τα ανθρώπινα γονίδια δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί στην κατανάλωση γεωργικών προϊόντων.

Αν και είμαστε προγραμματισμένοι να συλλέγουμε φρούτα και λαχανικά και να κυνηγάμε ζώα περιστασιακά, οι άνθρωποι τώρα πια καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες πυκνών, πολύ επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως δημητριακά και προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά. Τα μακαρόνια, το ψωμί, τα κορνφλέικς και τα σφολιατοειδή φτιάχνονται γενικά από πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Όμως, οι άνθρωποι δεν είναι προγραμματισμένοι να καταναλώνουν τόσο μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων.

Όταν το κάνουν, κάποιες δυσάρεστες βιοχημικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τη δίαιτα αυτή, οι συνέπειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων υδατανθράκων περιλαμβάνουν:

• Απόκτηση βάρους

• Αυξομειώσεις της ινσουλίνης

• Προ-διαβήτη και διαβήτη

• Καρδιαγγειακές παθήσεις

• Κακή συνολική υγεία

Ο Dr. Sears πιστεύει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν λάθος πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους από φίλους, μέλη της οικογένειάς τους, κέντρα αδυνατίσματος, από τον κοινωνικό τους περίγυρο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα πιο κοινά προγράμματα απώλειας βάρους στοχεύουν στη μείωση του λίπους. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι να καταλήγουν να καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες.

Αυτό πυροδοτεί την αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης και την συσσώρευση τελικά παραπάνω λίπους. Ενώ αναζητάμε πατατάκια χωρίς λάδι, μπισκότα και κέικ με χαμηλά λιπαρά, παγωτό χωρίς θερμίδες κλπ., καταλήγουμε να καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες. Και αυτό ο Dr. Sears το συγκρίνει με την κατανάλωση γεμάτων κουταλιών ζάχαρης. Αυτή η τακτική με τα χαμηλά λιπαρά μάλλον δεν λειτουργεί στο σύνολο της.

Δίαιτα ζώνης: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Δίαιτα ζώνης: Το κλειδί της είναι ο έλεγχος των υδατανθράκων

Η διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης σε αυτό που ο Dr. Sears ονομάζει «θεραπευτική ζώνη» διευκολύνει την καύση του πλεονάζοντος σωματικού λίπους και κρατά την ισορροπία σε μόνιμη βάση. Μέσω αυτής της τακτικής της δίαιτας ζώνης, υποστηρίζει οτι είναι δυνατή η βελτίωση της πνευματικής συγκέντρωσης και η αυξημένη ενέργεια και ζωτικότητα. Η διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης μέσα σε αυτή τη ζώνη έχει δώσει και το ίδιο το όνομα στη δίαιτα (δίαιτα της ζώνης).

Εδώ υπάρχουν τέσσερα «μαξιλαράκια» ή στόχοι που κάθε άτομο χρειάζεται να συνδυάσει για να κάνει τη διατροφή αυτή μέρος της καθημερινής του ζωής.

1. Περιορισμός των θερμίδων χωρίς πείνα ή κόπωση.

2. Διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων φλεγμονών στο σώμα.

3. Χρήση διατροφικών πολυφαινολών για την ενεργοποίηση των γονιδίων.

4. Έλεγχος των φλεγμονών που προκαλούνται από εντερικά μικρόβια.

Σημαντική εδώ είναι η ισορροπία των ακόλουθων θρεπτικών ουσιών:

• 40% υδατάνθρακες

• 30% λιπαρά

• 30% πρωτεΐνη

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν τρία γεύματα και δύο ενδιάμεσα μικρά σνακ ημερησίως. Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού στήθους κοτόπουλου και κάθε σνακ επίσης πρέπει να διαθέτει ένα μικρό ποσό πρωτεΐνης. Η ποσότητα των υδατανθράκων σε κάθε γεύμα ή σνακ πρέπει να είναι περίπου η διπλή από εκείνη της πρωτεΐνης και να προσλαμβάνονται κυρίως από λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και φρούτα.

Ένα μικρό ποσοστό υδατανθράκων μπορεί να προέρχεται από καφέ ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, τορτίγια, καρότα, χυμούς φρούτων όπως μπανάνα, μάνγκο και σταφύλια. Το καλαμπόκι και οι πατάτες είναι καλύτερο να αποφεύγονται, επειδή περιέχουν αρκετό άμυλο. Το γεύμα ή σνακ χρειάζεται επίσης να περιλαμβάνει λίγα λιπαρά, όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ιχθυέλαιο και ξηρούς καρπούς.

Δίαιτα ζώνης: Κανόνες

• Ένα γεύμα ή σνακ πρέπει να καταναλώνεται μέχρι μια ώρα αφού ξυπνήσετε το πρωί.

• Ο ενδιάμεσος χρόνος ανάμεσα στα γεύματα πρέπει να είναι 4 με 6 ώρες.

• Ένα γεύμα πρέπει να καταναλώνεται 2- 2.5 ώρες μετά από ένα σνακ, είτε πεινάτε, είτε όχι.

• Πρέπει να πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Δίαιτα ζώνης: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Ποια μπορεί να είναι τα μειονεκτήματα αυτού του διατροφικού προγράμματος;

Οι επικριτές αυτής της δίαιτας τονίζουν ότι οι μειωμένοι υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν και σε λιγότερη πρόσληψη ινών. Οι πατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν σημαντικές πηγές ινών, όπως και υδατανθράκων.

Επίσης, η σύσταση αποφυγής κάποιων φρούτων αντί για άλλων έχει αμφισβητηθεί αρκετές φορές. Οι διατροφολόγοι μας ωθούν να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, συμβουλεύουν να ελέγχουμε τα υλικά των συσκευασμένων ή κονσερβοποιημένων φρούτων για τυχόν προσθήκη ζάχαρης και αλατιού.

Ο Dr. Sears επίσης αμφισβητεί σε κάποια σημεία της θεωρίας του τη συσχέτιση της χοληστερόλης με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τι ίδιο φαίνεται ότι κάνουν και πρόσφατες μελέτες: Διαβάστε: Τέλος εποχής για τη χοληστερίνη

Προσοχή: Πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον διατροφολόγο σας. Κάθε απότομη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να είναι επιβλαβής.

Προηγούμενες δίαιτες:

Δίαιτα Άκτινς

Κετογενική Δίατα

Θα ακολουθήσει η δίαιτα Vegan

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;
Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση