, , ,

Η εξάσκηση της ταπεινοφροσύνης και τα οφέλη της

Η ταπεινοφροσύνη και η εσωτερική γαλήνη πάνε μαζί. Όσο λιγότερο προσπαθείτε να αποδείξετε την αξία σας στους άλλους, τόσο πιο εύκολο είναι να νιώσετε

Η εξάσκηση της ταπεινοφροσύνης και τα οφέλη της

Η ταπεινοφροσύνη και η εσωτερική γαλήνη πάνε μαζί. Όσο λιγότερο προσπαθείτε να αποδείξετε την αξία σας στους άλλους, τόσο πιο εύκολο είναι να νιώσετε μέσα σας ήρεμοι.

Το να αποδεικνύετε την αξία σας είναι μια πολύ επικίνδυνη παγίδα. Καταναλώνετε τεράστια ποσότητα ενέργειας για να επιδεικνύετε συνεχώς τα επιτεύγματά σας, να κομπάζετε ή να προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους πόσο σημαντικοί είστε. Ο κομπασμός, για την ακρίβεια, εξαφανίζει κάθε θετικό συναίσθημα που θα απολαμβάνατε έχοντας ολοκληρώσει ένα επίτευγμα ή μια πράξη που σας κάνει υπερήφανους.

Advertisment

Τα πράγματα, μάλιστα, μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα: όσο πιο πολύ προσπαθείτε να αποδείξετε την αξία σας, τόσο περισσότερο οι άλλοι σας αποφεύγουν, κουτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη σας, επικρίνουν την ανασφάλειά σας που σας κάνει να κομπάζετε, μπορεί ακόμα και να σας απορρίπτουν.

Το περίεργο όμως είναι ότι όσο λιγότερο επιζητείτε την επιδοκιμασία, τόσο περισσότερο γίνεστε αποδέκτης της. Οι άνθρωποι έλκονται από άτομα που αποπνέουν μια ήρεμη εσωτερική αυτοπεποίθηση και δεν νιώθουν την ανάγκη να παρουσιάζουν τον εαυτό τους με κολακευτικό τρόπο, να «έχουν συνεχώς δίκιο» ή να κλέβουν τη δόξα των άλλων. Σχεδόν όλοι μας αγαπάμε αυτόν που δεν αισθάνεται την ανάγκη να κομπάζει, ο οποίος μας εκμυστηρεύεται κάτι από καρδιάς και όχι από εγωισμό.

Ο τρόπος για να καλλιεργήσετε γνήσια ταπεινοφροσύνη είναι η εξάσκηση. Θα νιώσετε ένα αίσθημα ηρεμίας να πλημμυρίζει την καρδιά σας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας δοθεί η ευκαιρία να καυχηθείτε για τον εαυτό σας, συγκρατηθείτε. Συζήτησα αυτή τη στρατηγική με έναν πελάτη μου, ο οποίος μου διηγήθηκε κάτι που συνέβη στον ίδιο.

Advertisment

Βρισκόταν με μια παρέα φίλων λίγες μέρες αφότου είχε πάρει προαγωγή στη δουλειά του. Οι φίλοι του δεν το ήξεραν ακόμα, αλλά ο πελάτης μου είχε επιλεγεί έναντι ενός κοινού τους φίλου, με τον οποίο υπήρχε κάποιος ανταγωνισμός. Ο πελάτης μου μπήκε στον πειρασμό να τους εκμυστηρευθεί ότι εκείνος πήρε προαγωγή, ενώ ο άλλος όχι. Ήταν σχεδόν έτοιμος να το πει, όταν μια φωνούλα μέσα του του είπε: «Σταμάτα. Μην το κάνεις».

Έτσι, αρκέστηκε να ανακοινώσει στους φίλους του την προαγωγή, χωρίς να ξεπεράσει τα όρια και να καυχηθεί. Δεν ανέφερε ποτέ ότι ο κοινός φίλος τους δεν τα κατάφερε. Όπως μου είπε, ποτέ δεν θυμάται να ένιωσε τόσο ήρεμος και περήφανος για τον εαυτό του. Είχε την ικανότητα να απολαύσει την επιτυχία του χωρίς να κοκορευτεί.

Αργότερα, όταν οι φίλοι του έμαθαν τι έιχε συμβεί, του έδωσαν να καταλάβει ότι εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την αυτοσυγκράτηση και την ταπεινοφροσύνη του. Εξασκώντας την ταπεινότητα, ο πελάτης μου έγινε τελικά αποδέκτης περισσότερων θετικών συναισθημάτων και προσοχής.

“Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα” Richard Carlson εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση