Μπορείς να κυνηγάς τα κέρδη και ταυτόχρονα να έχεις κοινωνική και περιβαντολλογική ευαισθησία; Μοιάζει παράδοξο και ασυμβίβαστο! Είναι δυο αξίες που συγκρούονται. Στον κόσμο μας, η δημιουργία αντιθέσεων είναι μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση. Δομημένη στέρεα από την οικογένεια και το εκπαιδευτικό σύστημά μας. Οι άνθρωποι δυσανασχετούμε όταν αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε τέτοιες αντιθέσεις. Δεν το χωρά ο νους μας τέτοιο παράδοξο. Έτσι επιλέγουμε μια αξία που μας είναι συνήθως βολική -αυτή που θεωρούμε σωστή- και την υποστηρίζουμε με συγκινητική ευλάβεια και συνέπεια.
Σε πρόσφατη μελέτη σε έναν οργανισμό, όλοι οι εργαζόμενοι είχαν σαφή αντίληψη της διπλής αποστολής του: “Ο οργανισμός να κάνει κέρδη και τον κόσμο καλύτερο”. Μαντέψτε τι έγινε. Οι περισσότεροι υπηρετούσαν με συνέπεια ή τη μια ή την άλλη αξία. Δηλαδή ήταν συνεπώς ασυνεπείς. Όσοι αγκάλιασαν αποτελεσματικά τη διπλή αποστολή του οργανισμού, δηλαδή αποδείχθηκαν πραγματικά συνεπείς, προωθήθηκαν σε ηγετικές θέσεις.
Advertisment
Τι έκανε όμως τους περισσότερους να επιλέξουν να υπηρετούν τη μία από τις δύο αξίες; Και ποια ήταν η διαφορά όσων επέλεξαν να είναι συνεπείς και με τις δύο αξίες;
Μια βαθύτερη ανάλυση στο προφίλ των δύο ομάδων, έφερε περισσότερα ευρήματα στην επιφάνεια. Η πολυπληθέστερη ομάδα των ασυνεπών, ήταν άνθρωποι που λειτουργούσαν με τη λογική ή το συναίσθημα-ανάλογα με την επιλογή τους. Προσέξτε το “ή” διαζευκτικό. Μεγαλωμένοι με την κουλτούρα του διαχωρισμού και του δυισμού: “καλό ή κακό”, “σωστό ή λάθος”, “ηθικό ή ανήθικο”, “φίλος ή εχθρός”κλπ. Δεν μπορούσαν να συλλάβουν την πιθανότητα της σύνθεσης μεταξύ δυο φαινομενικά αντίθετων εννοιών.
Η δεύτερη μειοψηφούσα ομάδα των συνεπών, χαρακτηριζόταν από ευελιξία και καλύτερη αντίληψη των συνθηκών και των προκλήσεων σε ένα κόσμο που αναζητά τη συνεργασία και τη σύνθεση φαινομενικά αντίθετων αξιών. Προχωρώντας λίγο πιο βαθιά, η έρευνα αποκάλυψε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρισκόντουσαν σε ΣΥΝΟΧΗ με τα συναισθήματα και τη λογική τους. Δηλαδή, σε αντίθεση με την πλειοψηφία που ήταν άκαμπτοι στα πιστεύω τους και κάτω από ένα συνεχόμενο εργασιακό στρες επιλογών, αυτή η ομάδα διακρινόταν για την ΔΙΑΥΓΕΙΑ σκέψης, την ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και με ελάχιστο ή καθόλου εργασιακό στρες.
Advertisment
Και γεννήθηκε το ερώτημα: Πώς τα καταφέρνει η δεύτερη ομάδα;
Προσωπικές συνεντεύξεις έδειξαν ότι τα άτομα της δεύτερης ομάδας, είχαν μάθει να εξασκούν την προσοχή τους στην καρδιά τους. Δηλαδή μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, να τα ταξινομούν, να τα διαχειρίζονται και να είναι παρόντες στο εδώ και τώρα.
Είμαστε συνεπώς ασυνεπείς με την καρδιά μας. Αυτή είναι η αυτοπροδοσία και μπορούμε να την αποτρέψουμε! Τώρα υπάρχουν τα εργαλεία για να εξασκηθούμε σε αυτό και να αναδείξουμε τους αμφιδέξιους εαυτούς μας. Αυτούς που δεν ψάχνουν τις διαφορές, αλλά την ισορροπία με τη σύνθεση των αντιθέτων. Ό,τι δηλαδή φτιάχνει πραγματικό πολιτισμό, που ρέει από τους ανώτερους εαυτούς μας.
Photo: Author/Depositphotos
- Το άγχος του κόκορα - 1 Οκτωβρίου 2019
- Τι έχω κάνει; (απολογισμός για τη χρονιά που έφυγε) - 14 Ιανουαρίου 2018
- Από τον Σινάτρα… στον Σιντάρτα - 15 Δεκεμβρίου 2017