, ,

Η υπέροχη πραγματικότητα του να μην είμαστε αρεστοί από όλους

Ως κοινωνικά όντα, ασχολούμαστε, συχνά λανθασμένα, με το αν μας εκτιμούν, μας σέβονται και μας προτιμούν οι άλλοι γύρω μας. Προσπαθούμε να πάμε με

Η υπέροχη πραγματικότητα του να μην είμαστε αρεστοί από όλους

Ως κοινωνικά όντα, ασχολούμαστε, συχνά λανθασμένα, με το αν μας εκτιμούν, μας σέβονται και μας προτιμούν οι άλλοι γύρω μας. Προσπαθούμε να πάμε με τα νερά των άλλων, ελπίζοντας ότι θα τους ικανοποιήσουμε. Συμπεριφερόμαστε ανάλογα, κάνουμε τις σωστές παρατηρήσεις και γελάμε στα σωστά σημεία, όλα για την αποδοχή τους, η οποία γίνεται η κορυφαία κοινωνική προτεραιότητα και καθοδηγεί τις περισσότερες πράξεις μας. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι βέβαια φυσιολογικό. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια. Γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι η πλήρης επένδυση στις προτιμήσεις των άλλων μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στον ψυχισμό και στη ζωή μας.

Όταν νοιαζόμαστε πολύ για την άποψη των άλλων για εμάς

Τα άτομα που συνεχώς αναζητούν την προσοχή και τον έπαινο των άλλων, χρειάζονται μια εξωτερική επικύρωση από αυτούς. Επιθυμούν κάτι έξω από αυτούς, θέλουν κάποιος να τους δώσει αξία. Συνήθως, αυτό συμβαίνει επειδή είναι γεμάτοι αμφιβολίες για τον εαυτό και τη ζωή τους. Αλλά να το πρόβλημα που ανακύπτει με αυτό τον τρόπο σκέψης: όταν δρούμε με τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά απαλείφει κάθε αρνητική κριτική, απαλείφουμε επίσης πολλούς εναλλακτικούς τρόπους ζωής, πράξεις και κατευθύνσεις που διαφορετικά θα είχαμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε. Γινόμαστε σκλάβοι αυτού που πιστεύουμε ότι οι άλλοι θα δεχτούν.

Advertisment

Κι αυτό αποδεικνύεται μια τραγωδία! Γιατί οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να μην κάνουμε τα πράγματα που επιθυμούμε βαθύτατα, επειδή ανησυχούμε για το τι θα πουν ή θα σκεφτούν οι άλλοι. Καταλήγουμε να θυσιάζουμε τα όνειρα μας, για να μας δεχτούν οι άλλοι γύρω μας. Επιπροσθέτως, έχει πολλές φορές πια αποδειχτεί στις έρευνες επιστημόνων από τον κλάδο της ψυχολογίας, ότι το κοινωνικό άγχος συνδέεται άμεσα με μια «παραφουσκωμένη» επιθυμία να ενισχύσουμε την αποδοχή από τους άλλους και να μειώσουμε την αρνητική κριτική. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο αποζητάμε την επιβεβαίωση από άλλους, τόσο χειρότερα θα νιώθουμε με τον εαυτό μας τελικά. Δηλαδή αποτέλεσμα: μηδέν.

Όταν κάποιοι μας αντιπαθούν σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε κάτι

Όταν απλά μιμείστε και αντιγράφετε τις αξίες της παρέας σας, η γνώμη σας παύει να είναι δική σας. Γίνεστε απλά φερέφωνο, έχετε πλαστεί έτσι, ώστε να προσαρμόζεστε στα πάντα με στόχο να μην αποκλειστείτε από πουθενά. Αντιθέτως, όταν δείχνετε θάρρος και κουράγιο να υπερασπιστείτε κάτι δικό σας, μένετε πιστοί στις αξίες σας και ζείτε με τον δικό σας τρόπο, αναπτύσσετε τελικά μια δυνατή ταυτότητα που ξεχωρίζει και γίνεται με τον καιρό αποδεκτή.

Οι φίλοι θα είναι πραγματικοί φίλοι

Όταν η πρώτη σας προτεραιότητα είναι η απόκτηση της αποδοχής των άλλων, στην ουσία προσκαλείτε κάποιον να κάνει φιλίες με μια πλάνη. Γιατί έχετε αναπτύξει κάτι ξένο προς τον πραγματικό σας εαυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από αυτό και ίσως έχετε αρχίσει να ξεχνάτε και εσείς ποιοι είστε πραγματικά. Από την άλλη πλευρά, η παρουσίαση προς τα έξω του αυθεντικού, πολύτιμου και έστω και περίεργου εαυτού σας ενδυναμώνει τη δική σας αποδοχή και ύστερα και των άλλων. Οι άνθρωποι που θα αποκαλείτε φίλους θα νοιάζονται πραγματικά για την πραγματική σας ποιότητα.

Advertisment

Πώς να σταματήσετε να ανησυχείτε τόσο πολύ για τη γνώμη των άλλων

Μπορεί να πειστήκατε να μην αγχώνεστε τόσο για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς, αλλά ίσως δεν ίσως δεν έχετε ιδέα πώς να καταφέρετε κάτι τέτοιο. Εδώ λοιπόν σας προτείνουμε και κάποιες συμβουλές.

1. Μην είστε τόσο επικριτικοί με τους άλλους

Πριν καταφέρετε να νοιάζεστε λιγότερο για την κριτική των άλλων, πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, για να σταματήσετε εσείς πρωτίστως να κρίνετε συνέχεια τους γύρω σας. Χρειάζεται δηλαδή να συνειδητοποιήσετε ότι η επικριτική σας διάθεση αντανακλά τη δική σας έλλειψη ανοχής και αποδοχής.

2. Πάρτε μικρά ρίσκα ως προς την κοινωνική σας εικόνα

Δοκιμάστε να κάνετε μερικά πράγματα που φυσιολογικά δεν θα κάνατε εξαιτίας του φόβου που νιώθετε για το τι θα σκεφτούν ή θα πουν οι άλλοι. Χορέψτε σε ένα πάρτι, πάρτε το λόγο σε ένα μάθημα, φορέσετε κάτι πρωτότυπο. Με αυτό τον τρόπο, θα νιώσετε απελευθέρωση! Σίγουρα θα αντιληφθείτε κάποιες περίεργες ματιές, αλλά δεν πειράζει. Γιατί εσείς νιώθετε όμορφα. Και οι φόβοι σας ποτέ δεν θα εξαλειφθούν πλήρως, αλλά θα μάθετε να προχωράτε, χωρίς να σας καταρρακώνουν. Όσο περισσότερα κοινωνικά ρίσκα πάρετε, τόσο λιγότερο θα νοιάζεστε.

3. Ζήστε σύμφωνα με τις βαθύτερες αξίες σας

Γνωρίζετε τι είναι αυτό που υπερασπίζεστε και διεκδικείτε; Αν ακόμα ψάχνετε να βρείτε απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, από μια νεαρή ηλικία, όλοι αναπτύσσουμε μια μορφή συνείδησης. Διαισθανόμαστε ή έχουμε μια κλίση προς κάποιο μονοπάτι και στο τι είναι σωστό και λάθος για εμάς. Εμμένοντας σε αυτές τις βαθύτερες αξίες μας, μπορούμε να αναπτύξουμε και μια σταθερή αυτοεκτίμηση. Όσο πιο σίγουροι νιώθουμε για τις πράξεις μας, τόσο λιγότερο επενδύουμε στις απόψεις των ανθρώπων που θέλουν να μας πλήξουν.

4. Εστιάστε στα πραγματικά αποτελέσματα

Αν νιώθετε αγχωμένοι ή φοβάστε κάποιον που σας «στέλνει» αρνητική ενέργεια, τότε αναρωτηθείτε: ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να βγει από αυτό; Τι είναι αυτό που πραγματικά φοβάμαι; Συνήθως, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πληγωμένο εγώ. Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια (όπως bullying, παρενόχληση κλπ.) η ζημιά είναι πολύ πιο σοβαρή και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, αλλά τις περισσότερες φορές, απλά φοβόμαστε ότι δεν είμαστε οι καλύτεροι.

5. Αγαπήστε τόσο τα καλά όσο και τα κακά σας στοιχεία

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μη γίνει τελικά αυτό που ευχόσασταν να είναι. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι όλα σας τα χαρακτηριστικά- τόσο τα καλά, όσο και τα ανάποδα- είναι αυτά που δημιουργούν εσάς, το ξεχωριστό αυτό άτομο. Και οι προσβολές μας πληγώνουν περισσότερο όταν ορίζουμε τους εαυτούς μας βάσει των αντιλαμβανόμενων ελαττωμάτων μας. Σκεφτείτε όμως ότι αυτά τα προσδιοριζόμενα «καλά» και «κακά» σας στοιχεία είναι απλά πολιτισμικές και κοινωνικές κατασκευές. Ίσως δεν υπάρχουν καν. Έχει λοιπόν νόημα να αυτό- μαστιγώνεστε τόσο για τα υποθετικά αρνητικά σας σημεία;

«Μη δίνεις σημασία σ’ αυτά που γράφουν για σένα. Απλά, να τα μετράς σε ίντσες». -Andy Warhol

«Δε δίνω καμία σημασία στους επαίνους ή στις κατηγορίες των άλλων. Ακολουθώ απλά τα δικά συναισθήματα» -Wolfgang Amadeus Mozart

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση