, , ,

Η ζωή έχει τις προκλήσεις, η Καρδιά έχει τις λύσεις!

Κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε φτιαγμένοι τυχαία… χάρη σε μια “πετυχημένη” σύμπτωση! (;)… Προσωπικά, πιστεύω ότι έχουμε πλαστεί από Αγάπη και για την Αγάπη. Ο

Η ζωή έχει τις προκλήσεις, η Καρδιά έχει τις λύσεις!

Κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε φτιαγμένοι τυχαία… χάρη σε μια “πετυχημένη” σύμπτωση! (;)… Προσωπικά, πιστεύω ότι έχουμε πλαστεί από Αγάπη και για την Αγάπη. Ο Ernesto Cardenal γράφει:

“Πόσοι άνθρωποι δεν ζουν σ’αυτό τον κόσμο μια άγονη και ανιαρή ζωή, χωρίς αγάπη, χωρίς να βρίσκουν ποτέ αυτό που αναζητούν για να γεμίσει την ύπαρξή τους;… Πόσοι άνθρωποι δεν ζουν σ’αυτό τον κόσμο υποφέροντας από την πικρία της ματαιωμένης αγάπης, την αγωνία και την οδύνη της ανέφικτης, της χαμένης ή της απαγορευμένης αγάπης, χωρίς να βρίσκουν πλήρωμα ή τη θλίψη μιας αγάπης που ανταποκρίνεται, αλλά δεν ικανοποιεί; Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν κατακλυστεί από αγάπη και η σχεδόν απεριόριστη ικανότητα τους για τρυφερότητα και αυτοπροσφορά θα μπορούσε να είχε πληρωθεί, αν επιχειρούσαν μόνο να στραφούν μέσα τους, στην ανεξάντλητη αγάπη που ζει και ανασαίνει μέσα τους;”….

Advertisment

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι ήταν πρώτα: το συναίσθημα ή η σκέψη;… (αυτό εμένα μου θυμίζει την διάσημη ερώτηση “τι ήταν πρώτα η κότα ή το αυγό;”). Ο Νίτσε είπε: “Οι σκέψεις είναι οι σκιές των συναισθημάτων μας, πάντοτε σκοτεινότερες, κενότερες και απλούστερες”.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καρδιά στέλνει περισσότερες πληροφορίες στον εγκέφαλο, από όσες στέλνει ο εγκέφαλος στην καρδιά. Όταν αναπτύσσεται το έμβρυο, η καρδιά σχηματίζεται πρώτη και αρχίζει να χτυπά πριν ακόμα σχηματιστεί ο εγκέφαλος (σύμφωνα με έρευνες, τα αγέννητα μωρά συγχρονίζονται με τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας τους, όταν εκείνη αναπνέει ρυθμικά. Το έμβρυο αισθάνεται τη ρυθμική αλλαγή της καρδιάς της μητέρας και την ακολουθεί προσαρμόζοντας και τη δική του καρδιά στον ίδιο χτύπο).

Ερευνητές του Ινστιτούτου HeartMath διεξήγαγαν πειράματα που αποδεικνύουν ότι ο ρόλος της καρδιάς δεν περιορίζεται μόνο στην άντληση του αίματος. Υπάρχει η πεποίθηση ότι έχει και νοημοσύνη, η οποία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Παραθέτω ένα απόσπασμα:

Advertisment

“Η καρδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, διότι είναι ένα από τους κύριους ενδιάμεσους φορείς που μας συνδέουν μεταξύ μας και με το σύμπαν. Η συμβατική επιστήμη μας έχει διδάξει ότι ο κύριος ρόλος της καρδιάς είναι να αντλεί το αίμα και να το προωθεί σε όλους τους ιστούς του σώματος. Αυτός ο ορισμός της καρδιάς δεν είναι και πολύ ακριβής. Εκτός από την άντληση του αίματος, η καρδιά έχει μια δική της νοημοσύνη. Σύμφωνα με τους νευροκαρδιολόγους, το 60 έως 65% των καρδιακών κυττάρων είναι νευρωνικά κύτταρα και όχι μυικά κύτταρα. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που ξεκινά να λειτουργεί μετά τη σύλληψη. Σε περίπου 20 ημέρες μετά τη σύλληψη η καρδιά αρχίζει να λειτουργεί, αλλά ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί παρά μόνο μετά από περίπου 90 ημέρες. Η πληροφορία αυτή μας λέει ότι ο εγκέφαλος έχει δευτερεύουσα σημασία ως προς την καρδιά”.

Επίσης, οι χτύποι της καρδιάς επηρεάζονται από την εσωτερική κατάσταση και τα συναισθήματα, όπως συμβαίνει με την διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, όταν βιώνουμε άγχος ή αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, όταν αισθανόμαστε θετικά, οι ρυθμοί της καρδιάς είναι πιο σταθεροί. Το νευρικό σύστημα της καρδιάς περιέχει περίπου 40.000 νευρώνες ή αισθητηριακούς νευρίτες. Ένας από τους ρόλους τους είναι να παρακολουθούν τις ορμόνες της καρδιάς, τον καρδιακό ρυθμό, και την πίεση του αίματος. Οι πληροφορίες αυτές καθώς και εκείνες που αφορούν τη συμπεριφορά αυτών των χημικών ουσιών, αποστέλλονται στον εγκέφαλο.

Η καρδιά και ο εγκέφαλος επικοινωνούν συνεχώς μέσω του πνευμονογαστρικού νευρικού συστήματος και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του σώματος. Μέσω αυτής της δυναμικής διαδικασίας επικοινωνίας είναι που η “συνείδηση” της καρδιάς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που επεξεργάζεται τις πληροφορίες ο εγκέφαλος. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς η ενέργεια ρέει στο σώμα. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι, η καρδιά συνεργάζεται με τον εγκέφαλο και το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, ώστε, να επεξεργάζεται τα συναισθήματα και να ενσωματώνει συναισθηματικές αναμνήσεις (η αμυγδαλή είναι το τμήμα του εγκεφάλου που μας βοηθά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις πληροφορίες που λαμβάνει και τις επεξεργάζεται, με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος μας και αυτό δείχνει μια σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων και της φυσιολογίας του εγκεφάλου και του σώματος).

Το μαγνητικό πεδίο της καρδιάς

Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι η καρδιά κοινοποιεί πληροφορίες στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα μέσω αλληλεπιδράσεων του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Η καρδιά παράγει το πιο ισχυρό και εκτεταμένο ρυθμικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος. Η μαγνητική συνιστώσα της καρδιάς είναι περίπου 500 φορές ισχυρότερη από το μαγνητικό πεδίο του εγκεφάλου και μπορεί να ανιχνευθεί αρκετά μέτρα μακριά από το σώμα. Προτάθηκε ότι αυτό το πεδίο της καρδιάς λειτουργεί ως φέρον κύμα για τις πληροφορίες, παρέχοντας ένα συνολικό σήμα συγχρονισμού για ολόκληρο το σώμα (McCraty, Bradley & Tomasino, 2004)

Είμαστε, λοιπόν, “καρδιακοί!” Έχουμε μια καρδιά, που διαθέτει τη δική της ανεξάρτητη λογική, η οποία πολλές φορές αποκλίνει από την κατάσταση στην οποία θέλει να μας οδηγήσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα (έχει παρατηρηθεί ότι σε μια μεταμόσχευση καρδιάς, η νέα καρδιά μπορεί και λειτουργεί χάρη στο δικό της ανεξάρτητο νευρικό σύστημα, έστω και αν δεν συνενωθεί σωστά με το νευρικό σύστημα του σώματος του λήπτη).

Όμορφα και “απλά” μας τα είπαν οι επιστήμονες, αλλά στην καθημερινότητα μας τι γίνεται;… Μια καθημερινότητα γεμάτη στρες, προβληματισμούς, αγωνία και ανασφάλεια! Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μάθουμε να την ακούμε! Να την αφήνουμε να μας “ρυθμίζει”, για να μας προσφέρει σωματική και ψυχική αναζωογόνηση! Λίγα λεπτά συγκέντρωσης στην καρδιά και στους χτύπους της, αναπνέοντας βαθιά, είναι αρκετά για να μας ηρεμήσουν και να μας γαληνέψουν. Πόσο μάλλον, αν την αφήσουμε να πλημμυρίσει από αγάπη…

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα κρυφά πλεονεκτήματα του να μεγαλώνουμε
Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...
Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση