, , ,

Η αιτία του θυμού και οι 3 “μαγικές” λέξεις που την εξαλείφουν

Πρωταρχική αιτία του θυμού σας είναι η αίσθηση ότι κάποιος σας απειλεί, σας επιτίθεται, σας πλήγωσε ή σας εκμεταλλεύτηκε. Τόσο ο θυμός όσο και ο

Η αιτία του θυμού και οι 3 "μαγικές" λέξεις που την εξαλείφουν

Πρωταρχική αιτία του θυμού σας είναι η αίσθηση ότι κάποιος σας απειλεί, σας επιτίθεται, σας πλήγωσε ή σας εκμεταλλεύτηκε. Τόσο ο θυμός όσο και ο φόβος ενεργοποιούν μια αντίδραση μάχης ή φυγής, που κάνει αυτόν που δέχεται την επίθεση να προσπαθεί να ξεφύγει ή να αντισταθεί στον επιτιθέμενο. Μία από τις χειρότερες πτυχές του θυμού είναι ότι όσο περισσότερο τον εκφράζει κανείς τόσο αυτός αναζωπυρώνεται, σαν φωτιά που λαμπαδιάζει. Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο θυμό νιώθει κανείς τόσο περισσότερο πληγώνεται.

Σύντομα, η έκφραση θυμού γίνεται συνήθεια. Το δυστυχισμένο άτομο φτάνει σε σημείο όπου ακόμη και το πιο ασήμαντο γεγονός του προκαλεί έκρηξη θυμού. Ζει τη ζωή του συνεχώς οργισμένο. Μετά από λίγο, αρχίζει να πιστεύει ότι αυτές οι παραφορές είναι φυσιολογικές. Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να εμμένουν στο θυμό τους είναι η ανάγκη τους να αναγνωρίσει κάποιος ότι έχουν πληγωθεί και να κατανοήσει τον πόνο τους. Όταν ακούτε κάποιον να μιλάει για κάτι που τον εξαγριώνει ή του προκαλεί λύπη, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του πείτε: “Καταλαβαίνω απόλυτα πώς αισθάνεσαι. Έτσι ακριβώς θα ένιωθα κι εγώ αν ήμουν στη θέση σου”.

Advertisment

Ένας από τους γρηγορότερους τρόπους να κατευνάσετε κάποιον που έχει αγανακτήσει είναι να δείξετε ότι ταυτίζεστε μαζί του. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο άλλος συμπάσχει, τότε μπορούν να αρχίσουν να θεραπεύονται ψυχικά. Η κύρια αιτία του θυμού είναι η επίρριψη ευθυνών. Η βασική προϋπόθεση για να νιώσετε και να εκφράσετε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα είναι να κακίζετε τον εαυτό σας ή τους άλλους για κάτι που έκαναν.

Μάλιστα, είναι αδύνατον να εμμένετε για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα σε ένα συναίσθημα, αν δεν μπορείτε να κατηγορήσετε κάποιον ή κάτι για την κατάσταση που σας προκάλεσε θυμό. Μόλις πάψετε να εξαπολύετε κατηγορίες, η δυσθυμία εξαφανίζεται αμέσως, σαν να κλείνετε έναν διακόπτη. Το αντίδοτο για τα κακοπροαίρετα συναισθήματα είναι τόσο απλό και αποτελεσματικό που ενδεχομένως να μην το πιστεύετε. Άτομα που είναι τραυματισμένα, θυμωμένα και δυστυχισμένα επί χρόνια, μπορούν να εξουδετερώσουν τα κακά τους συναισθήματα σχεδόν αστραπιαία, παίρνοντας μια απλή αλλά πανίσχυρη απόφαση: να αναλάβουν την ευθύνη.

Πώς αναλαμβάνετε την ευθύνη;

Απλά πείτε τις λέξεις: “Εγώ είμαι υπεύθυνος!”. Όποτε είστε θυμωμένοι ή δυστυχισμένοι για κάποιον λόγο, μπορείτε να πολεμήσετε το συγκεκριμένο συναίσθημα επαναλαμβάνοντας στον εαυτό σας, ξανά και ξανά, “εγώ είμαι υπεύθυνος, εγώ είμαι υπεύθυνος”, μέχρι το αρνητικό συναίσθημα να υποχωρήσει. Πρόκειται για μια εκπληκτική μέθοδο που μεταμορφώνει ριζικά τη ζωή οποιουδήποτε την εφαρμόζει.

Advertisment

Βάσει του νόμου της αντικατάστασης, το μυαλό σας μπορεί να εστιάσει μόνο σε μία σκέψη τη φορά. Μπορεί να σταθεί στο θετικό συναίσθημα της προσωπικής ευθύνης ή στο αρνητικό συναίσθημα του θυμού ή της επίρριψης ευθυνών. Αλλά όχι και στα δύο ταυτόχρονα. Η επιλογή είναι πάντοτε δική σας. Το μόνο που μπορείτε να ελέγξετε στο σύμπαν είναι ο συνειδητός νους σας και το περιεχόμενό του. Αν επιλέξετε να εστιάσετε στη θετική σκέψη “εγώ είμαι υπεύθυνος” και όχι στην αρνητική σκέψη που σας προκαλεί δυστυχία, αυτόματα γίνεστε θετικοί, αισιόδοξοι και παίρνετε τον έλεγχο της κατάστασης. Μερικές φορές, αρκούν λίγα λεπτά.

Από τη στιγμή που όλα τα αρνητικά συναισθήματα βασίζονται στην επίρριψη ευθυνών, το αντίδοτο είναι απλό: αντί να κατηγορείτε, αναλάβετε την ευθύνη για την κατάσταση. Όταν αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για την κατάσταση, τα κακοπροαίρετα συναισθήματα εξασθενούν ακαριαία, σαν να πατάτε φρένο στο αυτοκίνητο.

Είναι αδύνατον να αναλάβετε την ευθύνη για μια κατάσταση και ταυτόχρονα να παραμένετε θυμωμένος ή δυστυχισμένος με αυτή. Η αποδοχή της ευθύνης ακυρώνει όλη τη δυσαρέσκεια που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη κατάσταση (ή το συγκεκριμένο άτομο) και σας κάνει να ανακτήσετε τον έλεγχο.

“Φίλα το βάτραχό σου” Brian Tracy & Christina Tracy-Stein εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση