, , ,

Τα οφέλη της λεβάντας για την υγεία και πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας στο σπίτι

Η λεβάντα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Με το διακριτικό άρωμα και τις αμέτρητες εφαρμογές του, αυτό το φυτό έχει κερδίσει επάξια την καρδιά (και

Τα οφέλη της λεβάντας για την υγεία και πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας στο σπίτι

Η λεβάντα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Με το διακριτικό άρωμα και τις αμέτρητες εφαρμογές του, αυτό το φυτό έχει κερδίσει επάξια την καρδιά (και την υγεία) μας. Στην αρχαιότητα, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη λεβάντα σαν άρωμα, όπως επίσης στο μπάνιο και στη μαγειρική. Από τότε, έχει ανακαλυφθεί μια πληθώρα διαφορετικών πλεονεκτημάτων στην υγεία μας, κάνοντάς τη αρκετά δημοφιλή στην αγορά.

Τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία μας

Η λεβάντα αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιμικροβιακό φυτό και έχει ηρεμιστικές, χαλαρωτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ένας ενδιαφέρων τρόπος χρήσης της είναι η καλλιέργειά της στο σπίτι ή σε μορφή αιθέριου ελαίου, που μπορείτε να εφαρμόσετε στους καρπούς και στο λαιμό σας, ώστε να τη μυρίζετε κυρίως εσείς. Όμως, ας δούμε κάποιους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι προτιμότερο να καλλιεργήσετε τη δική σας λεβάντα:

Advertisment

1. Αντιοξειδωτική προστασία

Η λεβάντα έχει φυσική αντιοξειδωτική δράση, ενισχύοντας στην ουσία τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού μας- την γλουταθειόνη, την καταλάση και την υπεροξειδική δισμουτάση (SOD).

2. Βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά το στρες

Η λεβάντα έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για να μειώνει την εμφάνιση ημικρανίας, στρες, άγχους και κατάθλιψης. Μια μελέτη βρήκε ότι τα συμπληρώματα λεβάντας των 80 miligram ανακουφίζουν από το άγχος, την διατάραξη του άγχους και την κατάθλιψη. Γι’ αυτό και ένα αποσμητικό χώρου λεβάντας ή απλά ένα φυτό λεβάντας σε κάθε δωμάτιο, μπορεί να μειώσει σημαντικά την αίσθηση στρες και άγχους σας.

3. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία

Έρευνες έχουν αποδείξει επίσης πως το εκχύλισμα λεβάντας δρα ως φυσική θεραπεία ενάντια στη νόσο του Alzheimer. Η εισπνοή λεβάντας βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την γνωστική λειτουργία του- φανταστείτε λοιπόν τι μπορούν να κάνουν μέσα στο σπίτι σας δύο ή τρία μόνο φυτά λεβάντας!

Advertisment

4. Επουλώνει εγκαύματα και κοψίματα

Ένας διάσημος γάλλος χημικός και ακαδημαϊκός, ο René-Maurice Gattefossé θεράπευσε τους τραυματισμένους από εγκαύματα στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, αφού ανακάλυψε ότι το εκχύλισμα λεβάντας θεράπευσε και ένα δικό του έγκαυμα τρίτου βαθμού, χωρίς ν’ αφήσει σχεδόν καμία ουλή. Και όλα αυτά οφείλονται στο κύριο χημικό συστατικό της λεβάντας, το οξικό λιναλύλιο, το οποίο έχει τοπική αναλγητική και αναισθητική επίδραση.

5. Ανακουφίζει από πονοκεφάλους

Η λεβάντα αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανακούφιση της έντασης ή των ημικρανιών, επειδή προκαλεί χαλάρωση. Μια έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους είδαν μια σημαντική μείωση στην αίσθηση πόνου, όταν εισέπνεαν λεβάντα για 15 λεπτά. Από τους 129 συμμετέχοντες, το 71% αυτών αντέδρασε θετικά (λιγότερο ή περισσότερο) στη λεβάντα.

6. Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου και καταπολεμά την αϋπνία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η λεβάντα βοηθά στον ύπνο. Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες που επιτρέπουν τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και αποδεικνύεται ιδιαιτέρως χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αϋπνίες. Η εισπνοή της έχει δείξει ότι μειώνει τη διατάραξη του βραδινού ύπνου, βελτιώνει τη διάρκεια και ποιότητά του, όπως επίσης και τη συνολική αίσθηση ευεξίας.

7. Ανακουφίζει από τον πόνο

Γνωρίζατε ότι η λεβάντα δρα ως φυσικό παυσίπονο; Αν πάσχετε από αρθρίτιδα ή από κάποια άλλη πάθηση που μπορεί να σας προκαλεί πόνο, μπορείτε να τρίψετε λίγη λεβάντα στην περιοχή, για να βοηθήσετε στη μείωση της φλεγμονής και στην ένταση του πόνου. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει αν τρίψετε λίγη στην κοιλιακή σας χώρα, για να μειώσετε την ένταση των πόνων περιόδου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που μας προσφέρει η λεβάντα είναι δρα ως εντομοαπωθητικό! Αν πλύνετε τα ρούχα σας με λεβάντα το καλοκαίρι, μπορείτε να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά σας.

Καλλιεργώντας τη λεβάντα σε εσωτερικό χώρο

Η καλλιέργειά της σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, όπως νομίζετε. Δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα και απαιτούν λίγη προσοχή. Τοποθετήστε ένα φυτό στο υπνοδωμάτιό σας για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου ή ακόμα και στην κουζίνα σας για να μυρίζετε παντού τα αρώματα, που θα διώξουν το στρες σας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λεβάντας, με πιο δημοφιλή την αγγλική λεβάντα. Μπορείτε να την αγοράσετε σε σπόρους ή σε μικρό φυτό σε κάποιο φυτώριο.

Πώς να καλλιεργήσετε λεβάντα

Η λεβάντα προτιμά τις ξηρές συνθήκες. Είναι στην ουσία ιθαγενές των Μεσογειακών ακτών. Λατρεύει να βρίσκεται στο φως (για 8 ώρες), σε μέρος με καλή κυκλοφορία του αέρα και σωστή αποστράγγιση. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να βρέχετε το φύλλωμά του, αφήνοντας μάλιστα το χώμα να στεγνώσει πλήρως ανάμεσα στις μέρες ποτίσματός του. Ποτίστε το καλύτερα μόνο στη βάση του.

Η γλάστρα που θα επιλέξετε να καλλιεργήσετε τη λεβάντα σας πρέπει να είναι μεγάλη με καλή αποστράγγιση και χαλίκια στον πάτο της. Αυτό θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αέρα στις ρίζες. Η λεβάντα έχει ένα μεγάλο σύστημα ριζών, οπότε αν και το φυτό μπορεί να φαίνεται μικρό στην κορυφή, χρειάζεται μεγάλη γλάστρα για τις ρίζες του (αλλιώς, θα ασφυκτιά).

Είναι καλύτερο να προτιμηθεί όξινο χώμα, σε υπόστρωμα ριζοβολίας μίγματος τύρφης και περλίτη (40%). Η λεβάντα δεν απαιτεί συχνό πότισμα και προτιμά το ξηρό έδαφος.

Κλάδεμα

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά πρέπει να κλαδεύεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κυρίως για να κρατήσει το ωραίο του σχήμα. Μετά από τρία με τέσσερα χρόνια, είναι καλύτερο να το κλαδεύετε λίγο χαμηλότερα, ώστε να το βοηθήσετε να πετάξει νέα άνθη και να ζήσει περισσότερο.

Να θυμάστε ότι…

Η λεβάντα ανθίζει σε διαφορετικές περιόδους μέσα στο χρόνο, οπότε δεν θα έχει συνέχεια άνθη. Παρ’ όλα αυτά, το φυτό και πάλι θα διατηρήσει το υπέροχο άρωμά του, οπότε επιλέξτε μια λεβάντα που θα έχει γενικά δυνατό άρωμα. Πρέπει να γνωρίζετε τέλος πως η λεβάντα είναι τοξική για γάτες και σκύλους, οπότε είναι προτιμότερο να μένει μακριά από κατοικίδια και παιδιά.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση