Ο Γενετικός χάρτης των σύγχρονων Ευρωπαίων

Οι γενετικές αναλύσεις επέτρεψαν την επανασύνθεση πιο πρόσφατων φάσεων προϊστορίας. Ο Hammer, για παράδειγμα, έδειξε ότι οι σύγχρονοι Ιάπωνες είναι ένας συνδυασμός των αρχαίων

Ο Γενετικός χάρτης των σύγχρονων Ευρωπαίων

Οι γενετικές αναλύσεις επέτρεψαν την επανασύνθεση πιο πρόσφατων φάσεων προϊστορίας. Ο Hammer, για παράδειγμα, έδειξε ότι οι σύγχρονοι Ιάπωνες είναι ένας συνδυασμός των αρχαίων κυνηγών – συλλεκτών Jomon, που εκπροσωπούνται σήμερα από τον πληθυσμό των Ainu της Ιαπωνίας και των σχετικά πρόσφατων μεταναστών, των Yayoi, που έφτασαν πριν από περίπου 2.500 χρόνια από την κορεατική χερσόνησο φέρνοντας μαζί τους την ύφανση, τη μεταλλουργία και την καλλιέργεια ρυζιού.

Και στην Ευρώπη, διαπιστώνουμε την ύπαρξη κυμάτων μετανάστευσης, που συνδέονται συχνά με την πρόοδο της γεωργίας. Ομάδες όπως οι Βάσκοι (που ζουν στα ορεινά Πυρηναία, στα γαλλο-ισπανικά σύνορα) και οι Κέλτες (που έφτασαν αργότερα και βρέθηκαν σε όλο το βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης, από τη Βρετάνη της Γαλλίας στην Ιρλανδία και τη δυτική Βρετανία) είναι γενετικώς διαφορετικοί από το υπόλοιπο της Ευρώπης. Μια εξήγηση είναι ότι καθεμία από αυτές τις ομάδες μεταφέρθηκε σε σχετικά μακρινές περιοχές από πιο πρόσφατες αφίξεις.

Ο Bryan Sykes στην Οξφόρδη έχει κάνει πολλά για να αποκαλύψει την πολυπλοκότητα του γενετικού χάρτη της σύγχρονης Ευρώπης. Η συμβατική σοφία είχε θεωρήσει ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής που επινόησαν τη γεωργία στη Γόνιμη Ημισέληνο, μεταξύ της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου.

Ωστόσο, ο Sykes διαπίστωσε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές καταβολές δεν μπορούν να εντοπιστούν στη Γόνιμη Ημισέληνο, αλλά σε παλαιότερες εγχώριες γραμμές που προηγούνται των εισβολών στη Μέση Ανατολή και των ομάδων μεταναστών από την Κεντρική Ευρασία. Τέτοιες ομάδες περιλαμβάνουν τους Κέλτες και τους Ούννους, που σάρωσαν την Ευρώπη από την Ανατολή περίπου το 500 π.Χ. και το 400 μ.Χ. αντιστοίχως.

Και προχωρώντας την ανάλυση του mtDNA ένα βήμα παραπέρα, ο Sykes ισχυρίστηκε επίσης ότι σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι προέρχονται από μία από τις επτά “κόρες της Εύας”, τον όρο του για τους εκπληκτικά λίγους βασικούς προγονικούς κόμβους του ευρωπαϊκού οικογενειακού δένδρου mtDNA. Μια εταιρεία, την οποία ίδρυσε, η Oxford Ancestors, πρωτοπορεί με την αλληλούχηση του mtDNA των πελατών για να καθορίσει από ποιες από τις επτά “κόρες” κατάγονται.

Απόσπασμα από το βιβλίο του James D. Watson “DNA Η Ιστορία της Γενετικής Επανάστασης” από τις εκδόσεις Πεδίο – Photo: Author/Depositphotos

Book For Thought | S1E9

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε