,

Δες τη ζωή σαν παιχνίδι

Η ζωή μπορεί να γίνει παιχνίδι ακόμα και αν δεν φαίνεται έτσι, αρκεί να το αποφασίσεις και να το θυμάσαι. Παιχνίδι για μικρά και

Δες τη ζωή σαν παιχνίδι

Η ζωή μπορεί να γίνει παιχνίδι ακόμα και αν δεν φαίνεται έτσι, αρκεί να το αποφασίσεις και να το θυμάσαι. Παιχνίδι για μικρά και μεγάλα παιδιά. Μήπως αντιμετωπίζεις τα πράγματα πάρα πολύ σοβαρά; Φυσικά υπάρχουν θέματα που πρέπει να τα βλέπουμε σοβαρά, αλλά μήπως τα παίρνεις όλα στα σοβαρά; Μήπως νομίζεις ότι δεν είναι καιρός για παιχνίδια; Και πότε θα είναι; Όταν γεράσεις και θα έχουν τελειώσει οι υποχρεώσεις και τα σημαντικά προβλήματα; Αλλά και πάλι θα επινοήσεις προβλήματα και δυσκολίες να αντιμετωπίσεις, αν έτσι έχεις συνηθίσει.

Έχεις δει κάποιους ηλικιωμένους που είναι μέσα στη χαρά, που εκπέμπουν μία υπέροχη, φωτεινή ενέργεια; Νομίζεις ότι κατά βάση είναι πολύ διαφορετικοί από εσένα; Ή ότι έχουν ζήσει ζωή χαρισάμενη χωρίς προβλήματα; Θα ήθελες να είσαι κάποια στιγμή σαν και αυτούς; Ή προτιμάς να καταλήξεις σαν κάποιους άλλους ηλικιωμένους που μαραζώνουν στη γωνιά τους, που φοβούνται τον κόσμο, που γκρινιάζουν και τα βλέπουν όλα μαύρα; Που φτάνει η τελευταία τους στιγμή και μετανιώνουν πικρά για αυτά που δεν έκαναν, που δεν έζησαν και για όλα αυτά που πήραν πολύ στα σοβαρά;

Advertisment

Μπες μέσα και παίξε, αντί να μένεις απέξω και να σκέφτεσαι αν πρέπει να παίξεις, με ποιον να παίξεις, αν θα σε παίξουν, αν θα χάσεις ή θα κερδίσεις. Ανακατέψου με τον κόσμο, τους ανθρώπους, κοίτα, άκου, νιώσε, δοκίμασε, κάνε, συνεργάσου, δώσε και πάρε, δίδαξε και μάθε, αντί να μένεις μέσα στον εαυτό σου, στο νου σου, στον περιορισμένο μικρόκοσμό σου, στις σκέψεις σου, στη σοβαρότητά σου.

Παίξε με τη δουλειά σου, με τους φίλους σου, με τον/τη σύντροφό σου, με τα παιδιά σου, με γνωστούς και αγνώστους, παίξε ακόμα και με τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου, τις επιθυμίες σου, τα συναισθήματά σου. Άσε για λίγο την προσπάθεια να ελέγξεις το παιχνίδι, να βάλεις τους κανόνες, να προβλέψεις τα πάντα.

Μην έχεις προσδοκίες για το αποτέλεσμα γιατί πέρα από το άγχος που αυτές δημιουργούν μπορεί να πληγωθείς, ακόμα και τα παιδιά το παθαίνουν αυτό όταν παίζουν και παίρνουν το παιχνίδι πιο σοβαρά από όσο χρειάζεται.

Advertisment

Βρες ανθρώπους που βλέπουν και αυτοί τη ζωή σαν παιχνίδι. Θα το δεις στο σπινθηροβόλο βλέμμα τους, στο εγκάρδιο γέλιο τους, στον αυθόρμητο αυτοσαρκασμό τους, στη παιδική χαρά που εκδηλώνουν όταν περνάνε καλά. Βρες τους και παίξε μαζί τους, κάνε ομάδα με αυτούς, είναι οι καλύτεροι συμπαίκτες!

Παίξε και για να κερδίσεις, αν το θέλεις πολύ, αλλά δέξου και την ήττα όταν έρθει, γιατί είναι φυσικό να έρθει και είναι και αυτή μέρος του παιχνιδιού. Και ίσως μάθεις από την ήττα κάτι που θα σε βοηθήσει να κερδίσεις στο επόμενο παιχνίδι ή θα το κάνει πιο εύκολο και πιο απολαυστικό. Και κάποια άλλη στιγμή σίγουρα θα κερδίσεις και θα το χαρείς και αυτό.

Και αν έπαιξες και έχασες στο παρελθόν, ακόμα και αν αυτό συνέβη πολλές φορές, το παιχνίδι συνεχίζεται αρκεί μόνο να δεχθείς ότι συνεχίζεται και ότι δεν χρειάζεται να τελειώσει ποτέ όσο ζεις. Ότι μπορείς να το ξαναρχίσεις όταν φαίνεται ότι τελείωσε. Ακόμα και ότι μπορείς να βρεις άλλα μέρη και άλλους ανθρώπους, να πας αλλού να παίξεις.

Τα παιδιά χάνουν αλλά ξαναπαίζουν και το χαίρονται, δεν σκέφτονται με τις ώρες και τις μέρες τις ήττες τους αλλά ούτε και επαναπαύονται στις νίκες τους. Ψάχνουν συνέχεια νέες ευκαιρίες για να παίξουν γιατί μέσα από το παιχνίδι περνάνε καλά, πολύ καλά. Μεγαλώνοντας βέβαια τα πράγματα σοβαρεύουν, η μαγεία του παιχνιδιού χάνεται και ξεχνάμε πώς είναι να παίζεις και να το ευχαριστιέσαι, αφού «είναι σοβαρά τα πράγματα τώρα».

Δεν είναι όλες οι στιγμές για χαρά και θετικά συναισθήματα. Και δεν χρειάζεται να είναι! Άλλωστε και τα παιδιά τη μία στιγμή χαίρονται και την άλλη στενοχωριούνται, θυμώνουν, γκρινιάζουν. Όμως όταν παίζουν η ψυχή τους χαίρεται, το μυαλό τους χαίρεται, το σώμα τους χαίρεται, όλη η ύπαρξή τους χαίρεται. Είναι χαρά αγνή, χαρά συμμετοχής, χαρά αποδοχής, χαρά δραστηριότητας, χαρά αλληλεπίδρασης, χαρά ρίσκου, χαρά παρουσίας, χαρά προσμονής για τα πιθανά και τα απρόβλεπτα.

Θέλεις να δοκιμάσεις να δεις τη ζωή σαν παιχνίδι, με όλες καλές και τις κακές στιγμές της; Έστω για λίγο;

Γράφει ο Υπάτιος Βαρελάς – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση