, ,

Τα οφέλη του μινιμαλισμού: 7 λόγοι για να ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεστε στη ζωή σας

Εδώ τα λόγια του William Morris θα μας φανούν χρήσιμα: «Μην κρατάτε στο σπίτι σας οτιδήποτε δεν θεωρείτε χρήσιμο ή όμορφο». Μ’ αυτό κατά

Τα οφέλη του μινιμαλισμού: 7 λόγοι για να ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεστε στη ζωή σας

Εδώ τα λόγια του William Morris θα μας φανούν χρήσιμα: «Μην κρατάτε στο σπίτι σας οτιδήποτε δεν θεωρείτε χρήσιμο ή όμορφο». Μ’ αυτό κατά νου, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσετε ότι τα υλικά αγαθά δεν αξίζουν τόσο όσο εμείς συνήθως θεωρούμε· εντούτοις, ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής αρχίζει να υιοθετείται τα τελευταία χρόνια από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και φαίνεται να γνωρίζουν ότι ένα πιο απλό σπιτικό δημιουργεί και ένα πιο ξεκάθαρο νου. Για να μπορέσετε λοιπόν να κρατήσετε ό,τι έχει περισσότερη αξία και για να ξεφορτωθείτε ό,τι πιάνει χώρο, λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα βήματα:

1: Οργανώστε τα υπάρχοντά σας σε κατηγορίες όπως τα ρούχα, τα παπούτσια, τις τσάντες, τα κοσμήματα, τα καλλυντικά, τα ηλεκτρονικά είδη και τα βιβλία σας.

Advertisment

2: Εντοπίστε ποιες κατηγορίες περιέχουν τα περισσότερα αντικείμενα.

3: Πετάξτε πρώτα τα άχρηστα αντικείμενα από τις μεγαλύτερες κατηγορίες.

4: Στη συνέχεια ξεφορτωθείτε όποιο αντικείμενο δεν χρειάζεστε από τις άλλες κατηγορίες.

Advertisment

5: Σκεφτείτε αν θα χρειαστείτε πραγματικά όλα όσα κρατήσατε- και πετάξτε εκείνα που με τη δεύτερη ματιά αντιληφθείτε ότι δεν χρειάζεστε τελικά.

6: Τοποθετήστε ό,τι κρατήσετε στη θέση του.

7: Χαρίστε ή πουλήστε όσα από τα αντικείμενα θέλετε να ξεφορτωθείτε, αλλά είναι ακόμα πλήρως λειτουργικά.

Αφού ξεκαθαρίσετε τι θέλετε να κρατήσετε στη ζωή σας- και στο μυαλό σας- υιοθετήστε τις ακόλουθες συμβουλές, ώστε να συνεχίσετε την πορεία σας προς τη σωστή κατεύθυνση.

1. Ψωνίστε συνειδητά

Βεβαιωθείτε ότι έχετε σκεφτεί διεξοδικά πριν αγοράσετε ένα αντικείμενο. Αν τελικά όντως το χρειάζεστε και αν σας συμφέρει οικονομικά. Αν αγοράζετε λιγότερα πράγματα που απλά θέλετε και περισσότερα από εκείνα που πραγματικά χρειάζεστε, σύντομα η ζωή σας θα είναι γεμάτη μόνο με τα απαραίτητα- και θα αποκτήσετε πολύ περισσότερο χώρο για να σκεφτείτε και να αναπνεύσετε ελεύθερα.

2. Ζήστε οικονομικά

Αν καταφέρετε να εκπληρώσετε το πρώτο βήμα, τότε σίγουρα θα ζείτε πιο οικονομικά- και θα μένετε κάθε μήνα με περισσότερα χρήματα. Το πιο εκπληκτικό απ’ όλα είναι ότι ζώντας πιο οικονομικά στην καθημερινότητά σας, θα έχετε περισσότερα χρήματα για τον ελεύθερο χρόνο σας, δηλαδή για ταξίδια και άλλα χόμπι.

3. Ζήστε πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά

Θα δείτε ότι θα χρειάζεστε λιγότερο χρόνο για να βρίσκετε ό,τι χρειάζεστε μέσα στο σπίτι και ως αποτέλεσμα, θα δείτε ότι θα μένετε με περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Επιπλέον, θα νιώθετε λιγότερο στρεσαρισμένοι και συγχυσμένοι, επειδή δεν θα νιώθετε ότι ξοδεύετε ή χάνετε πια χρόνο για να θυμάστε ασήμαντες λεπτομέρειες.

4. Μειώστε τον αποθηκευτικό χώρο

Είναι καταπληκτικό το πόσο χώρο θα έχετε, αγοράζοντας και κρατώντας μόνο ό,τι χρειάζεστε και όχι ό,τι θέλετε. Όχι μόνο δεν θα χρειάζεται να ξοδεύετε κι άλλα χρήματα για διάφορα είδη αποθηκευτικών χώρων, αλλά επίσης δεν θα πέφτετε πάνω σε άχρηστα αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Επιπροσθέτως, αυτό κάνει το καθάρισμα του σπιτιού πιο εύκολο και γρήγορο.

5. Βελτιωμένη διάθεση

Εν μέρει επειδή θα περιτριγυρίζεστε κυρίως από πράγματα που πραγματικά χρειάζεστε- και εν μέρει επειδή θα έχετε λιγότερα πράγματα που σας είναι πραγματικά άχρηστα- θα νιώθετε πιο χαρούμενοι και ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας. Αφού ζήσετε με αυτό τον τρόπο για λίγο καιρό, θα απολαμβάνετε περισσότερο τη θετική και ήρεμη ενέργεια που θα αποπνέει το σπίτι σας.

6. Ευκολότερος καθαρισμός

Όπως προαναφέρθηκε, όταν θα πρέπει να καθαρίζετε το σπίτι, δεν θα σας παίρνει πολύ χρόνο, αφού όλα θα είναι πιο εύχρηστα και πιο βολικά. Επίσης, όταν θα ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο, δεν θα χρειάζεται να μετακινείτε άλλα αντικείμενα πρώτα για να φτάσετε σε εκείνο.

7. Μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας

Αφού τακτοποιήσετε και «ξεκαθαρίσετε» το σπίτι και μαζί με αυτό το μυαλό σας, είναι σίγουρο ότι θα έχετε μια μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας. Δεν θα είστε πια δέσμιοι της μανίας κατανάλωσης και θα δείτε ότι με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρωθείτε περισσότερο στην πραγματική ευτυχία, παρά στην απόκτηση κι άλλων υλικών αγαθών.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση