, , ,

Έρευνα υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που παίζουν κιθάρα είναι διαφορετικός

Η κιθάρα είναι το όργανο εκείνο που σχεδόν όλοι θα θέλαμε να ξέρουμε να παίζουμε· θα θέλαμε να μοιάζουμε με κάποιον διάσημο κιθαρίστα ή

Έρευνα υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που παίζουν κιθάρα είναι διαφορετικός

Η κιθάρα είναι το όργανο εκείνο που σχεδόν όλοι θα θέλαμε να ξέρουμε να παίζουμε· θα θέλαμε να μοιάζουμε με κάποιον διάσημο κιθαρίστα ή να είχαμε τη φήμη του. Αν και φαίνεται πως οι κιθαρίστες της ροκ μουσικής είναι αυτοί που παίρνουν τη μεγαλύτερη δόξα, οι άλλοι κιθαρίστες είναι εκείνοι που έχουν αποκαλύψει στον κόσμο την ιδιαίτερη μαγεία της απαλής, χαλαρωτικής μουσικής. Σε όποιο μουσικό είδος όμως κι αν ανήκουν, οι επιστήμονες τώρα ισχυρίζονται, ότι οι κιθαρίστες έχουν διαφορετική εγκεφαλική λειτουργικότητα σε σχέση με όσους δεν έχουν αποκτήσει αυτό το επίπεδο μουσικής δεξιότητας.

Γιατί λοιπόν οι κιθαρίστες είναι τόσο μοναδικοί;

Ο εγκέφαλος του κιθαρίστα συγχρονίζεται

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Βερολίνου (2012) εξέτασαν τους εγκεφάλους από συμμετέχοντες κιθαρίστες· 12 ζεύγη επαγγελματιών έπαιξαν την ίδια μουσική και ο εγκέφαλός τους εξετάστηκε μέσω τομογραφίας και ανακαλύφθηκε πως οι εγκέφαλοί τους συγχρονίζονταν! Τα νευρωνικά δίκτυα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνωστική, κοινωνική λειτουργία και την παραγωγή μουσικής ήταν πιο ενεργή, όταν οι κιθαρίστες έπαιζαν και η ικανότητά τους να συνδεθούν, ενώ συγκεντρώνονταν στην πράξη, ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Advertisment

Οι κιθαρίστες είναι διαισθητικοί

Η διαίσθηση μπορεί να προσδιοριστεί ως «η ικανότητα να κατανοήσουμε κάτι ενστικτωδώς, χωρίς την ανάγκη της συνειδητής σκέψης». Αυτό συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι παίζουν κιθάρα ο ένας κοντά στον άλλο. Ο συγχρονισμός είναι δυνατός εξαιτίας του διαισθητικού ταλέντου, που στηρίζει τον ισχυρισμό ότι οι κιθαρίστες είναι πνευματικά ανεπτυγμένοι και διαισθητικοί. Μπορούν να αντιληφθούν τι ακολουθεί μετά από κάποιες νότες και έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό, χωρίς να έχουν συνειδητά επίγνωση του τι θα έπρεπε να ακολουθήσει ή να παίξει ο άλλος. Όταν οι κιθαρίστες μαθαίνουν, ακούγοντας άλλους μουσικούς να παίζουν, στην πραγματικότητα μαθαίνουν την ικανότητα να νιώθουν και να διαισθάνονται τις χορδές και τη μουσική.

Οι κιθαρίστες χρησιμοποιούν το δημιουργικό-ασυνείδητο μέρος του εγκεφάλου τους

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι οι κιθαρίστες αδρανοποιούν το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου τους αρκετά εύκολα, κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι ενεργοποιούν το ασυνείδητο μέρος τους, που είναι λιγότερο πρακτικό και αποδοτικό. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου προσδιορίζεται ως η δεξιά κροταφοβρεγματική διασταύρωση και συνήθως αδρανοποιείται για να εμποδίσει τον περισπασμό από την προσπάθεια εκπλήρωσης στόχων. Η πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου επιτρέπει τη δημιουργία νέων συνδέσεων μετά από πολλές επαναλήψεις και εξάσκηση, οπότε είναι και δυνατή η ανάπτυξη τέτοιων ικανοτήτων, σε περιπτώσεις που δεν έχουν ήδη αποκτηθεί.

Βέβαια δεν αποτελεί νέο το γεγονός οι μουσικοί διαθέτουν εξαιρετικά αποδοτικούς, αποτελεσματικούς και δημιουργικούς εγκεφάλους, αλλά φαίνεται τώρα ότι οι κιθαρίστες, συγκεκριμένα, είναι ακόμα πιο μοναδικοί και ικανοί. Οι ικανότητες κάποιων από τους καλύτερους κιθαρίστες στον κόσμο φαίνονται ορισμένες φορές σχεδόν υπεράνθρωπες και είναι εκπληκτικό αν σκεφτούμε πως μια τέτοια ανάπτυξη ταλέντου μπορεί να προσδιορίζει την καριέρα, τον χαρακτήρα και ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση