,

Πώς να περάσετε τις πιο ευτυχισμένες γιορτές! (σύμφωνα με τη θετική ψυχολογία)

Καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά οι ετοιμασίες για την υποδοχή του νέου έτους φουντώνουν. Που να κάνω ρεβεγιόν; Ποιους να καλέσω; Σε ποιο μέρος να

Πώς να περάσετε τις πιο ευτυχισμένες γιορτές! (σύμφωνα με τη θετική ψυχολογία)

Καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά οι ετοιμασίες για την υποδοχή του νέου έτους φουντώνουν. Που να κάνω ρεβεγιόν; Ποιους να καλέσω; Σε ποιο μέρος να πάω; Τι δώρα να πάρω; Θα προλάβω να τα έχω όλα έτοιμα για την αλλαγή της χρονιάς;

Σε προηγούμενο άρθρο δόθηκαν συμβουλές για όσους τα Χριστούγεννα δεν είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε τι να κάνουν οι άλλοι μισοί. Εκείνοι που περιμένουν πώς και πώς το τέλος του Δεκέμβρη.

Advertisment

Με ποιους να περάσω την Πρωτοχρονιά;

Με κοντινά σου πρόσωπα και ανθρώπους που αγαπάς. Στη μακροβιότερη έρευνα της Ψυχολογίας το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κατέληξε ότι ο ισχυρότερος παράγοντας ευτυχίας είναι οι κοντινές ανθρώπινες σχέσεις. Όχι απαραίτητα οι συγγενικές. Η συναισθηματική σύνδεση είναι το κριτήριο εγγύτητας. Οι άνθρωποι με τους οποίους νιώθεις ωραία όταν βρίσκονται γύρω σου.

Στην πράξη: Δε χρειάζεται να πας στο κοσμικό ρεβεγιόν για να περάσεις μια αξέχαστη πρωτοχρονιά. Πήγαινε σε αγαπημένους φίλους (ή πηγαίνετε μαζί στο ρεβεγιόν) ή στην οικογένεια.

Τι δώρα να πάρεις φέτος στους αγαπημένους σου ανθρώπους;

Κάνε δώρο μια εμπειρία, όχι ένα αντικείμενο, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, αν το κριτήριο αγοράς ενός δώρου είναι να αυξήσεις την ευτυχία του παραλήπτη. Σύμφωνα με έρευνες της Θετικής Ψυχολογίας οι εμπειρίες ωριμάζουν ενώ τα δώρα φθείρονται. Μια λάθος εμπειρία την ξεχνάμε ενώ ένα λάθος δώρο είναι πάντα μπροστά μας και μας θυμίζει ότι αυτός που μας το πήρε δε μας σκέφτηκε. Επίσης οι εμπειρίες είναι από τη φύση τους πιο κοινωνικές οπότε μπορούν να αυξήσουν την ευτυχία μας και λόγω των ανθρώπινων σχέσεων που προάγουν.

Advertisment

Στην πράξη: Κάνε δώρο μια εμπειρία. Ένα μασάζ, ένα μάθημα φωτογραφίας, ιππασίας, γλυπτικής, ράφτινγκ, τέννις, ραπτικής.

Πόσες ετοιμασίες να κάνεις;

Με δυο λέξεις: πολύ λίγες. Την πρωτοχρονιά του 2000 έγινε μια πολύ μεγάλη έρευνα από θετικούς ψυχολόγους. Ήταν μια σημαντική πρωτοχρονιά για πολλούς ανθρώπους και έτσι οι επιστήμονες βρήκαν την ευκαιρία να διενεργήσουν την έρευνα. Πριν την πρωτοχρονιά ρώτησαν πολλά νοικοκυριά πόσες ετοιμασίες έκαναν για την νύχτα της αλλαγής του χρόνου. Μετά την αλλαγή κάλεσαν τα ίδια άτομα και τους ρώτησαν πώς πέρασαν.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι είχαν κάνει τις περισσότερες ετοιμασίες πέρασαν χειρότερα από όσους είχαν κάνει τις λιγότερες. Αυτό συνέβη διότι όσο περισσότερες προετοιμασίες κάνουμε, όσο θέλουμε να είναι τα πάντα στην εντέλεια τόσο περισσότερες προσδοκίες επενδύουμε στην βραδιά αυτή. Οι προσδοκίες είναι όμως ο χειρότερος εχθρός της ευτυχίας. Όταν όλα πρέπει να είναι τέλεια τότε οποιαδήποτε φυσιολογική παρασπονδία έχει μεγάλο ψυχικό κόστος. Αν δεν είναι το φαγητό ακριβώς όπως θα το ήθελα θα στεναχωρηθώ.

Αν δε χορέψει ο κόσμος όσο περίμενα θα νομίζω ότι δεν πέρασε καλά και θα τους πιέσω να χορέψουν και μάλλον θα τους αγχώσω. Αν το φόρεμα και τα παπούτσια δεν είναι τόσο αστραφτερά όσο τα φανταζόμουν θα καταστραφεί η βραδιά μου. Αν το μαλλί δεν πετύχει τότε η αποτυχία είναι σίγουρη.

Από την άλλη αν βρεθούμε οι φίλοι μαγειρέψουμε και το δούμε πώς θα πάει τότε δύσκολα να αποτύχει, καθώς δεν έχουμε θέσει τον πήχη ψηλά. Μπορούμε να περάσουμε καλά και με ένα γκουρμέ φαγητό και με μια πίτσα. Και με ωραίο κρασί και με μια μπύρα. Και αν είμαστε ντυμένοι με τζην ή με τουαλέτα. Όσο πιο χαλαροί είμαστε τόσο πιο πιθανό να ευχαριστηθούμε τη βραδιά μας και να είμαστε ανοιχτοί στο απρόοπτο. Χωρίς το άγχος που δημιουργούν οι προσδοκίες.

Όταν έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμα και να παν όλα όπως τα φανταζόμασταν, θα αντλήσουμε μικρότερη ικανοποίηση καθώς δε θα υπάρχει χώρος για την έκπληξη. Και συχνά είναι η έκπληξη η οποία ευθύνεται για την απόλαυση.

Στην πράξη: Αν κάνεις ρεβεγιόν στο σπίτι σου ετοίμασε τα βασικά και άσε τη βραδιά να κυλήσει αυθόρμητα. Αν βγεις έξω βάλε τα ρούχα που σου αρέσουν χωρίς να τρελαθείς για το τελικό αποτέλεσμα. Κανείς δε θα το προσέχει μετά από λίγο. Αν ψάχνεις τι να φορέσεις, φόρεσε το χαμόγελό σου και αυτό θα την κάνει μια βραδιά διαφορετική από όλες τις άλλες!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Masterclass EN.ATZ. (1200 x 628 px)
Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση