, ,

Τα “κλειδιά” της υλοποίησης των στόχων

Ψυχολογικές μελέτες σχετικά με την προσωπική απόδοση έχουν δείξει ότι όσοι έχουν σχέδιο και στόχους για τη ζωή, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι

Τα "κλειδιά" της υλοποίησης των στόχων

Ψυχολογικές μελέτες σχετικά με την προσωπική απόδοση έχουν δείξει ότι όσοι έχουν σχέδιο και στόχους για τη ζωή, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι από όσους δεν έχουν.

Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής σας, είναι σημαντικό να καταστρώσετε ένα σχέδιο ζωής που θα αξιοποιεί όλα τα ταλέντα και τις ικανότητές σας. Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο τώρα για να καταλάβετε τι θέλετε να κάνετε και πόσο μακριά θέλετε να φτάσετε. Διαφορετικά η ζωή σας, όπως ένα πλοίο χωρίς καπετάνιο, θα καταλήξει σε ναυάγιο.

Advertisment

Εξετάστε κάθε πλευρά της ζωής σας και καταστρώστε ένα σχέδιο για το πού επιθυμείτε να πάτε, τι θέλετε να πετύχετε και το σημαντικότερο, πώς επιθυμείτε να είστε!’Έτσι θα γνωρίσετε κατά πόσο σημειώνετε πρόοδο. Διαφορετικά, αν δεν θέσετε κάποιο στόχο ή προσανατολισμό, πώς είναι δυνατόν να γνωρίζετε αν σημειώνετε επιτυχία ή πρόοδο;

Όταν το κάνετε, θα ανακαλύψετε την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση και την αξία της δημιουργίας λεπτομερών σχεδίων για όλα όσα επιθυμείτε να πετύχετε. Ένα από τα βασικότερα μυστικά για την επιτυχία των στόχων μας είναι να διαιρούμε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρότερους. Τίποτα δεν είναι πραγματικά δύσκολο όταν είναι χωρισμένο σε μέρη.

Καθώς το κάθε μέρος – δηλαδή ο κάθε επιμέρους στόχος – πραγματοποιείται, η ικανοποίηση που προκαλεί η επίτευξή του λειτουργεί ως έναυσμα για να φτάσουμε στο επόμενο. Αδυνατώντας να κατανοήσουν αυτή την αρχή, πολλοί αποφεύγουν να θέτουν μεγαλεπήβολους στόχους, γιατί η συνολική προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξή τους φαίνεται αποκαρδιωτική.

Advertisment

Ένα και μόνο ποτήρι νερό μπορεί να δημιουργήσει πυκνή ομίχλη. Αν διαχωρίσετε το νερό σε εξήντα δισεκατομμύρια σταγόνες, μπορεί να καλύψει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και να φτάσει σε ύψος τα τριάντα μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για τις προσπάθειές σας. Αν προσπαθείτε κάθε μέρα, στο τέλος θα έχουν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στο παιχνίδι του προσδιορισμού στόχων δεν απαιτείται να έχετε εκατό τοις εκατό επιτυχία. Ακόμη κι αν δεν πετυχαίνετε όλα όσα ξεκινάτε να κάνετε, παρ’ όλα αυτά θα βρίσκεστε πολύ πιο μπροστά απ’ ό,τι αν δεν κάνατε τίποτα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι δεδομένο ότι οι στόχοι, είτε τελικά πραγματοποιούνται είτε όχι, αλλάζουν εποικοδομητικά τις ζωές των ανθρώπων. Κατευθύνουν τις νοητικές μας δυνάμεις προς θετικούς διαύλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζετε τι επιθυμείτε να αποκτήσετε, τι θέλετε να κατορθώσετε και πώς επιθυμείτε να είστε.

Μπορείτε να αποκτήσετε τα πάντα στη ζωή αν έχετε μια σαφή ιδέα του τι επιθυμείτε. Τις περισσότερες φορές, όταν προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς επιθυμούμε, είμαστε υπερβολικά ασαφείς. Έτσι, πολλοί από τους στόχους μας χάνονται στη σφαίρα των ευσεβών πόθων.

Συχνά κάποιοι μου λένε: “Δεν ξέρω τι θέλω πραγματικά”. Αυτό αποτελεί απλώς δικαιολογία για να μην ξεκινήσουν να προσπαθούν. Αν δεν πάρουν καμία απόφαση, αποκλείεται να κάνουν λάθος! Ο φόβος της απόρριψης ή της αποτυχίας που αισθάνονται και η ανάγκη τους για αποδοχή τους κρατούν δέσμιους.

Το να μην αποφασίζει κανείς αποτελεί από μόνο του μια απόφαση, γιατί η επιλογή αντίδρασης σε κάθε κατάσταση είναι αναπόφευκτη, έστω κι αν επιλέξουμε να μην αντιδράσουμε. Το να μην επιλέξετε την επιτυχία είναι ισοδύναμο με το να επιλέξετε την αποτυχία. Το πρόβλημα με την αναποφασιστικότητα είναι ότι δημιουργεί απόγνωση.

Ξέρουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι δημιουργικό, αλλά αντί γι’ αυτό αρκούμαστε στην αναποφασιστικότητα και στα αισθήματα αυτοαμφισβήτησης και ανεπάρκειας.

Θα αισθανθείτε μια τρομερή έκρηξη αυτοπεποίθησης και δύναμης αν αφιερώσετε χρόνο για να επιλέξετε έναν αξιόλογο στόχο και να καταστρώσετε ένα πλάνο ζωής. Αφού επιλέξετε το στόχο σας, αξιολογήστε τον, προτού παρουσιάσετε το σχέδιο στο υποσυνείδητό σας.

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω διαδικασία ελέγχου και ρωτήστε τον εαυτό σας

1. Θέλω πραγματικά κάτι τέτοιο για μένα ή είναι κάτι που πιστεύω ότι “πρέπει” ή “οφείλω” να κάνω;

2. Είναι σωστό σύμφωνα με το σύστημα αξιών μου;

3. Πιστεύω ότι είναι εφικτό στην περίπτωσή μου;

4. Θα γίνω καλύτερος άνθρωπος όταν το κατορθώσω;

5. Μπορώ να οραματιστώ όλες τις πλευρές του;

6. Πιστεύω απόλυτα ότι η Δημιουργική Νοημοσύνη που βρίσκεται μέσα μου θα με βοηθήσει να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου;

Αν απαντήσατε “ναι” σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το επόμενο βήμα είναι να καταστρώσετε ένα σχέδιο. Για να το κάνετε πρέπει

1. Να έχετε καθορίσει ξεκάθαρα το στόχο σας. Το υποσυνείδητό σας ανταποκρίνεται όταν είστε συγκεκριμένοι.

2. Να έχετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ξεκινήσετε το πρόγραμμά σας.

3. Να έχετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι την οποία επιθυμείτε να έχετε πραγματοποιήσει το στόχο σας.

4. Να έχετε ένα γραπτό σχέδιο δράσης.

5. Να έχετε ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα επανεξετάζετε κατά περιόδους τα σχέδιά σας ώστε να κάνετε τυχόν αλλαγές και αναθεωρήσεις.

6. Να κουβαλάτε στην τσέπη ή στην τσάντα σας μια μικρή κάρτα όπου θα έχετε γράψει μια σύντομη περιγραφή του στόχου σας. Να την κοιτάτε συχνά μέσα στη μέρα κι αν είναι δυνατόν κολλήστε πάνω της μια εικόνα του στόχου σας.

7. Κάθε φορά να εστιάζετε σε μια συγκεκριμένη επιθυμία ή πρόκληση.

8. Βρείτε μια θετική επιβεβαίωση ή δήλωση για το στόχο σας.

9. Πάντα να φαντάζεστε το στόχο σας πριν αποκοιμηθείτε.

“Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης” Dr. Robert Anthony Εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση