Τόφου: Πώς παράγεται και ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας

Αποτελεί παράγωγο της σόγιας, θα λέγαμε ότι είναι η στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης της σόγιας. Παρασκευάζεται περίπου όπως και το τυρί• απλά το ρόλο του

Τόφου: Πώς παράγεται και ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας

Αποτελεί παράγωγο της σόγιας, θα λέγαμε ότι είναι η στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης της σόγιας. Παρασκευάζεται περίπου όπως και το τυρί• απλά το ρόλο του γάλακτος τον παίρνει εδώ ένα λευκό παχύρρευστο υγρό που βγάζουν οι σπόροι σόγιας όταν μουλιάζουν.

Ποια είναι η προέλευσή του; Όπως και με τις περισσότερες τροφές από σόγια, το τόφου προέρχεται από την Κίνα. Ο θρύλος λέει ότι ανακαλύφθηκε κατά λάθος πριν από 2000 χρόνια από έναν Κινέζο μάγειρα. Στην Ιαπωνία έγινε γνωστό τον 8ο αιώνα και αρχικά λεγόταν «okabe».

Το σύγχρονο όνομά του δεν χρησιμοποιούταν μέχρι το 1400. Από τη δεκαετία του ’60, το ενδιαφέρον της Δυτικής κουζίνας στράφηκε στην υγιεινή διατροφή, οπότε και έγινε γνωστότερο στην Ευρώπη και στην Αμερική. Από τότε, είναι πολυάριθμες οι έρευνες που αναδεικνύουν τα πολλά οφέλη της σόγιας και του τόφου.

Διατροφικά οφέλη του τόφου

Το τόφου είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει 9 απαραίτητα αμινοξέα. Αποτελεί επίσης μια πολύτιμη φυτική πηγή σιδήρου και ασβεστίου και  μετάλλων, συγκεκριμένα περιέχει μαγγάνιο και φώσφορο. Εκτός από αυτά, μας προσφέρει επίσης μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β1.

Έρευνες σε σχέση με τα οφέλη της σόγιας

Η πρωτεΐνη της σόγιας θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης (LDL). Το τόφου περιέχει φυτοοιστρογόνα που ονομάζονται ισοφλαβόνες – μια ομάδα χημικών ουσιών που εντοπίζονται σε φυτικές τροφές. Έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα, γυναικεία ορμόνη και γι’ αυτό μιμούνται τη δράση τους. Προσδένονται φυσικά στους υποδοχείς των οιστρογόνων στα ανθρώπινα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του μαστού – κι έτσι είναι πολύ πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Λόγω της περιεκτικότητας της σόγιας σε φυτοοιστρογόνα, πολλές γυναίκες αποφασίζουν να συμπεριλάβουν τροφές με σόγια στη διατροφή τους καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκειά της, η φυσική παραγωγή οιστρογόνων του σώματος μειώνεται σημαντικά και εμφανίζονται συμπτώματα. Καθώς τα φυτοοιστρογόνα δρουν ως αδύναμα οιστρογόνα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η κληρονομικότητα, το εντερικό μικροβίωμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς αντιδρά το σώμα μας σε ορισμένες τροφές, οπότε το τόφου δεν σημαίνει ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικό σε όλους. Όμως αν είστε χορτοφάγοι ή vegan, οι τροφές σόγιας όπως το τόφου μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο κομμάτι της διατροφής μας.

Πώς αποθηκεύουμε το τόφου

Όταν το ανοίξουμε, το τόφου χρειάζεται να το πλύνουμε με νερό, να το καλύψουμε με φρέσκο νερό και να το αποθηκεύσουμε σε ένα κλειστό μπολ στο ψυγείο. Για να το διατηρήσουμε το τόφου φρέσκο για μία εβδομάδα, το νερό χρειάζεται να αλλάζει συχνά. Αν διατηρηθεί στην αρχική του συσκευασία, μπορείτε να το καταψύξετε μέχρι και για 5 μήνες.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bbcgoodfood.com/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε