, ,

Μην κατηγορείς εσένα για την απόρριψη… ο άνθρωπος που δεν σε εκτιμά χάνει περισσότερα

Είναι συχνό φαινόμενο όταν γίνουμε αποδέκτες μίας απορριπτικής στάσης, να κατηγορούμε αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό μας, να θεωρούμε πως εμείς ευθυνόμαστε αποκλειστικά για

Μην κατηγορείς εσένα για την απόρριψη... ο άνθρωπος που δεν σε εκτιμά χάνει περισσότερα

Είναι συχνό φαινόμενο όταν γίνουμε αποδέκτες μίας απορριπτικής στάσης, να κατηγορούμε αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό μας, να θεωρούμε πως εμείς ευθυνόμαστε αποκλειστικά για την άρνηση που δεχόμαστε. Με αποτέλεσμα, να σκεφτόμαστε πόσο διαφορετική θα έπρεπε να είναι η συμπεριφορά μας για να αποφεύγαμε την άρνηση του άλλου. Και αυτό μας οδηγεί σε εξαιρετικά άδικες και κακές σκέψεις απέναντι στον εαυτό μας και τις ικανότητές του.

Σκεφτόμαστε πως αν είχαμε περισσότερα χρήματα, ομορφιά, εξυπνάδα ή αν αγαπούσαμε λιγότερο ή περισσότερο το έτερο πρόσωπο, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Δεν είναι κακό που πέφτουμε σε τέτοιες σκέψεις, ούτε επιπόλαιο. Είναι όμως άδικο και απόρροια του μεγάλου συναισθηματικού πόνου που βιώνει κάποιος εκείνη τη στιγμή.

Advertisment

Πώς θα μπορούσε κάποιος να ξεπεράσει μία απορριπτική στάση ανώδυνα;

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου διαρκώς

Είναι ανώφελο να πληγώνεις διαρκώς τον εαυτό σου με το να του καταλογίζεις ευθύνες και λάθη που μπορεί να υπάρχουν αλλά μπορεί και όχι. Δεν έχει σημασία αν αγάπησες περισσότερο ή λιγότερο, αν ο άνθρωπος σε θέλει πραγματικά δεν αφήνει τίποτα άλλο να τον κάμψει. Δεν έχει σχέση με εσένα η απόρριψή σου, με τον άλλο έχει. Είναι δύσκολο στην αρχή μεν, αλλά πρέπει να το προσπαθείς.

Μην το παίρνεις προσωπικά

Μην παίρνεις προσωπικά μία απορριπτική ή φτωχή συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η απόρριψη δεν αφορά εμάς αλλά τον άνθρωπο που μας απορρίπτει. Περιγράφει απλώς το χαρακτήρα και το πόσο σωστή είναι η κρίση του άλλου και δε δείχνει τη δική μας αξία. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να με απορρίπτει εξαιτίας της δικής του προκατάληψης, ζήλιας, κακίας ή λανθασμένης κρίσης; Ο άνθρωπος που με απορρίπτει δεν έχει κανένα ελάττωμα; Φυσικά και έχει.

Ο άνθρωπος που δεν σε εκτιμά χάνει περισσότερα

Η απόρριψη πονάει μόνο όταν αγαπάς τον άνθρωπο που σε αρνείται. Αν σου ήταν αδιάφορος, δε θα σε ένοιαζε. Η ουσία όμως είναι πως εκείνος που δεν αναγνωρίζει αυτό που του δίνεις χάνει πολλά περισσότερα από εσένα που απλώς χάνεις ένα άτομο που δε σε αγαπάει.

Advertisment

Γράψε σε ένα χαρτί τα αρνητικά γνωρίσματα του άλλου ανθρώπου

Πολλές φορές ξεχνάμε τα αρνητικά που έχει ένας άνθρωπος στο χαρακτήρα του και επειδή τον αγαπάμε πάρα πολύ επικεντρωνόμαστε μόνο στα καλά του. Για να ξεπεράσεις ανώδυνα μία απόρριψη, γράψε σε ένα χαρτί χωρίς να παρασύρεσαι από το συναίσθημα της αγάπης, τα αρνητικά του χαρακτήρα του ανθρώπου που σε απέρριπτε . Αν όντως, είχε πολλά αρνητικά στοιχεία (όλοι μας έχουμε, αλλά είναι γεγονός πως μερικοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά δύσκολοι στο χειρισμό και την επικοινωνία), τότε μπορεί να γλίτωσες και από ένα τοξικό άτομο που θα σε δηλητηρίαζε και θα σε πλήγωνε ακόμα περισσότερο. Αφήνοντας τα μειονεκτήματα να υπερισχύσουν από τα πλεονεκτήματα στα μάτια σου, θα το ξεπεράσεις πιο εύκολα. Μη στεναχωριέσαι αν κάποιος σε απορρίπτει, μη στεναχωριέσαι αν κάποιος δε σε αγαπά.

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση