, ,

Πώς να αυξήσετε την αντοχή σας στην άθληση με σύμμαχο την σωστή αναπνοή

Η αντοχή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον βαθμό και την ταχύτητα οξυγόνωσης του οργανισμού. Ο τρόπος για να επιτύχετε την μέγιστη τροφοδότηση των

Πώς να αυξήσετε την αντοχή σας στην άθληση με σύμμαχο την σωστή αναπνοή

Η αντοχή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον βαθμό και την ταχύτητα οξυγόνωσης του οργανισμού. Ο τρόπος για να επιτύχετε την μέγιστη τροφοδότηση των μυών με οξυγόνο, είναι η σωστή χρήση της αναπνοής.

Το πρώτο βήμα και σημαντικότερο όλων, είναι να συνηθίσετε να αναπνέετε εξολοκλήρου από τη μύτη. Αυτό σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της άσκησης θα εισπνέετε και θα εκπνέετε μόνο από τη μύτη. Αρχικά θα σας φανεί δύσκολο, γι αυτό ώσπου να το συνηθίσετε θα κάνετε το εξής: Όποτε νιώθετε την ανάγκη να αναπνεύσετε από το στόμα, κάντε μία παύση της άσκησης διάρκειας ενός λεπτού ή μειώστε την ένταση της άσκησης για λίγο με σκοπό να αποφύγετε την στοματική αναπνοή.

Advertisment

Το πρώτο διάστημα θα διαπιστώσετε, ότι οι επιδόσεις περιορίζονται, αλλά σε δύο μήνες περίπου θα παρατηρήσετε ότι ο οργανισμός προσαρμόζεται στην ρινική αναπνοή. Η πρακτική της ρινικής αναπνοής έχει πολλαπλά οφέλη. Κάποια από αυτά είναι η αύξηση της αντοχής, η προστασία του αναπνευστικού συστήματος( η μύτη φιλτράρει και θερμαίνει τον αέρα), η μείωση του καρδιακού παλμού, η έγκαιρη απομάκρυνση του γαλακτικού οξέως, η γρηγορότερη αποκατάσταση του οργανισμού και το μειωμένο αίσθημα της κόπωσης.

Ό λόγος που η εκπνοή από το στόμα πρέπει να αποφεύγεται, είναι ότι καταλήγει να αφυδατώνει το σώμα. Αυτό εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος, αν εκπνεύσει πάνω σε έναν καθρέφτη μια φορά από την μύτη και μία από το στόμα. Φυσικά η εκπνοή από το στόμα θα αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα. Εφόσον έχετε καταφέρει να αναπνέετε μόνο από την μύτη, μπορείτε να δοκιμάσετε να βελτιωθείτε ακόμη περισσότερο προχωρώντας στο επόμενο βήμα.

Όταν κατά την διάρκεια της άσκησης εισπνέετε και εκπνέετε ρινικά , μόνο τότε μπορεί να επιτευχθεί και η ελεγχόμενη συγκράτησή της αναπνοής, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ένα δυνατό οργανισμό και μια καλή φυσική κατάσταση που μπορείτε να χτίσετε, ξεκινώντας από τον τρόπο που αναπνέετε.

Advertisment

Και να θυμάστε για όλα χρειάζεται χρόνος, επιμονή και υπομονή για αυτό μην απογοητευτείτε στη αρχή ,η προσπάθεια θα σας ανταμείψει!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση