, ,

Η ευνοϊκή σχέση μεταξύ μοναξιάς και δημιουργικότητας

Τα ήσυχα νερά των «αντικοινωνικών» ήρθαν να ταράξουν οι νέες έρευνες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής

Η ευνοϊκή σχέση μεταξύ μοναξιάς και δημιουργικότητας

Τα ήσυχα νερά των «αντικοινωνικών» ήρθαν να ταράξουν οι νέες έρευνες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούλι Μπάουκερ η οποία ηγείται της μεγάλης έρευνας που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της δημιουργικότητας και την τάση της απομόνωσης.

Η έρευνα διεξήχθη σε περίπου 300 άτομα νεαρής ηλικίας με μέσο όρο τα 19,5 έτη μελετώντας την τάση για μοναξιά με την απόδοση της δημιουργικότητας αλλά και με την τάση για κατάθλιψη, άγχος, επιθετικότητα κλπ. Και διαπιστώθηκε εντέλει πως οι λεγόμενοι «αντικοινωνικοί» είναι κατά μέσο όρο οι πιο δημιουργικοί απ’ όλους, δίχως σε αυτή την ομάδα να συγκαταλέγονται όσοι περιθωριοποιούνταν λόγω ψυχογενών προβλημάτων όπως έντονη ντροπαλότητα ή αδυναμία να σχετίζονται με τη δημιουργικότητα. Τα άτομα με τέτοια χαρακτηριστικά παρουσίαζαν χαμηλή τάση δημιουργικότητας.

Advertisment

Η Τζ. Μπάουκερ αναφέρει πως «Άτομα ντροπαλά και αποφευκτικά συχνά έχουν μεγαλύτερη ανικανότητα να χρησιμοποιήσουν το χρόνο της μοναχικότητάς τους με ευτυχισμένο και παραγωγικό τρόπο, ίσως επειδή τους απασχολούν συνεχώς αρνητικές σκέψεις και φόβοι» Σε αντίθεση με αυτούς, οι υγιείς μοναχικοί άνθρωποι, περνούν αρκετό χρόνο με τους εαυτούς τους παρά με τους άλλους όμως αυτό δεν τους κάνει αντικοινωνικούς. Ίσως να μην είναι αυτοί που διοργανώνουν μία έξοδο ή ένα πάρτι, όμως εύκολα θα δεχτούν την πρόσκληση από φίλους τους.

«Τα μοναχικά άτομα έχουν αρκετές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, έτσι ώστε όταν μένουν τους, να μπορούν να χαρούν τη μοναξιά τους. Είναι δε πιο ικανοί να σκέφτονται δημιουργικά και να αναπτύσσουν νέες ιδέες, όπως οι καλλιτέχνες στο στούντιό τους ή οι διανοούμενοι στο γραφείο τους» λέει η κ. Μπάουκερ και προσθέτει: «Αυτό που μετράει, είναι το κίνητρο. Πρέπει να κατανοήσουμε για ποιον λόγο κάποιος αποσύρεται κοινωνικά, για να καταλάβουμε τους κινδύνους και τα οφέλη από κάτι τέτοιο».

Photo: Author/Depositphotos

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση