, , ,

Να μένεις συγκεντρωμένος στο παρόν

“Μην αφήνεις να σε συντρίψει η συνολική εικόνα της ζωής. Μη γεμίζεις το νου σου με όλα τα κακά που μπορούν ακόμα να συμβούν.

Να μένεις συγκεντρωμένος στο παρόν

“Μην αφήνεις να σε συντρίψει η συνολική εικόνα της ζωής. Μη γεμίζεις το νου σου με όλα τα κακά που μπορούν ακόμα να συμβούν. Μείνε συγκεντρωμένος στην παροντική κατάσταση και ρώτα τον εαυτό σου γιατί είναι τόσο ανυπόφορη σε βαθμό που να μη θεωρείται βιώσιμη”. – Μάρκος Αυρήλιος

Όταν αναλογίζεστε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά έως και τρομακτικά πράγματα που έχετε κάνει ή περάσει, πώς ήταν δυνατόν να συμβούν; Πώς καταφέρατε να δείτε πέρα από τον κίνδυνο ή τις λιγοστές πιθανότητες;

Advertisment

Όπως περιέγραψε ο Μάρκος Αυρήλιος, ήσαστε πολύ απασχολημένοι με τις λεπτομέρειες, για να αφήσετε τη συνολική εικόνα της κατάστασης να σας συνθλίψει. Πιθανότατα μάλιστα δεν την εξετάζατε καν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ένας χαρακτήρας του Τσακ Πόλανικ στη νουβέλα Νανούρισμα λέει: “Το κόλπο για να ξεχνάς τη γενικότερη εικόνα είναι να κοιτάς τα πάντα από πολύ κοντά”. Μερικές φορές, η σύλληψη της ευρύτερης εικόνας είναι σημαντική, και οι στωικοί μας βοήθησαν ήδη σε αυτό. Πολλές φορές, αντίθετα, είναι αντιπαραγωγικό και καθηλωτικό να σκεφτόμαστε όλα όσα εκτείνονται μπροστά μας.

Έτσι, εστιάζοντας αποκλειστικά στο παρόν, μπορούμε να αποφύγουμε ή να απομακρύνουμε αυτές τις εκφοβιστικές ή αρνητικές σκέψεις από το οπτικό μας πεδίο. Ο άνθρωπος που περπατάει σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να μη σκέφτεται πόσο ψηλά είναι.

Advertisment

Η αήττητη ομάδα προσπαθεί να μη σκέφτεται το λαμπρό σερί της από νίκες. Όπως κι εμείς, είναι προτιμότερο να κάνουν το ένα βήμα μετά το άλλο και να θεωρούν όλα τα άλλα αλλότρια.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Ryan Holiday & Stephen Hanselman “Άδραξε τον χρόνο” – Εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πριν γίνουμε κάτι ξένο από αυτό που πραγματικά είμαστε, ας έρθουμε κοντά σε αυτά που πραγματικά βιώνουμε
Όταν απορρίπτω εμένα, απορρίπτω τη ζωή
Για μια υπέροχη ζωή: Τα πανίσχυρα εργαλεία της επιτυχίας και της ευτυχίας από τον Robin Sharma
«Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος εάν δεν είναι κύριος του εαυτού του» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση