, ,

Όταν σταματήσει ο πόλεμος μέσα μας, μόνο τότε, θα έρθει η ειρήνη στον κόσμο – Συνέντευξη με τον Δημήτρη Κλούβα

Ο Δημήτρης Κλούβας είναι σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει σπουδάσει Συνθετική Ψυχοθεραπευτική Συμβουλευτική,(edexcel) –  – Συμβουλευτική ζεύγους, Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία, Ενεργειακή Ψυχολογία, Ενεργειακή Διατροφολογία,

polemos mesa mas-eirini-klouvas

Ο Δημήτρης Κλούβας είναι σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει σπουδάσει Συνθετική Ψυχοθεραπευτική Συμβουλευτική,(edexcel) –  – Συμβουλευτική ζεύγους, Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία, Ενεργειακή Ψυχολογία, Ενεργειακή Διατροφολογία, Αyurveda (ινδική ιατρική), Ρεφλεξολογία, Ανθοϊάματα Βach, Ομοιοπαθητική και πολλά άλλα, ενώ είναι επίσης δημιουργός της τεχνικής της Χειροθεσίας. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων και διοργανώνει σεμινάρια αυτοβελτίωσης σε Χίο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παρακάτω θα βρείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Γεωργία Χρήστου για την Εναλλακτική Δράση.

-Κ. Κλούβα, στο βιβλίο σας Η ΠΗΓΗ, περιγράφετε πολλές μεθόδους αυτοβελτίωσης και δίνετε και αρκετές ασκήσεις στον αναγνώστη. Αναφέρετε, ωστόσο, τη φράση “Η διέξοδος είναι μέσα σου”. Σε ποια διέξοδο αναφέρεστε; Και επίσης, αποτελεί όντως διέξοδο το μέσα μας;

Πραγματικά, στο πρώτο μου βιβλίο “Η ΠΗΓΗ” αναφέρω ότι, ναι, η διέξοδος είναι μέσα μας και αυτό είναι κάτι που πιστεύω απόλυτα.

Advertisment

Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα περιηγηθεί στα μονοπάτια του παρελθόντος και του μέλλοντος, μέσα από παραδοσιακές ασκήσεις εξισορρόπησης και εναρμόνισης, δοσμένες από τη γνώση και την πολυετή εμπειρία δασκάλων θεραπευτών και γιατρών, φτάνοντας μέχρι τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη επιστήμη.

Ακολουθώντας τα βήματα και τις ασκήσεις του βιβλίου, θα δει κανείς σύντομα, τα ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

Θα παρατηρήσει διαφορές στην εμφύσηση και στη ζωτικότητα, θα φαίνεται πιο νέος και ήρεμος και σταδιακά, όλα στη ζωή του θα εξελίσσονται ομαλότερα, καθώς θα κατανοεί ολοένα και περισσότερο, τους βασικούς νόμους της αλληλεπίδρασης και του υποσυνειδήτου.

Advertisment

Και τότε, είναι που θα καταλάβει ότι, πραγματικά, η διέξοδος βρίσκεται μόνο μέσα μας, εξασκώντας το νου και το σώμα, με τις απλές τεχνικές που παρουσιάζονται μέσα σε αυτό το βιβλίο.

-Κάποιες εναλλακτικές θεραπείες τις έχετε σπουδάσει και με άλλες, έχετε απλά ασχοληθεί. Υπάρχει κάποιο κοινό μήνυμα που προσφέρουν όλες αυτές οι μέθοδοι, κατά τη γνώμη σας;

Αρχικά, θέλω να πω ότι, για να κατανοήσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το αγαπήσεις. Πραγματικά να το αγαπήσεις. Μετά, η πρόθεση και η θέληση θα πρέπει να συνδεθούν, ύστερα να το σπουδάσεις και να το ερευνήσεις και στη συνέχεια, να το εφαρμόσεις στον εαυτό σου.

Αφού τα πράξεις αυτά, εκείνο που απομένει είναι να το διαδώσεις και να το εφαρμόσεις και στους άλλους.

Αυτός είναι ο κανόνας που εφάρμοσα με επιτυχία, τα τελευταία 16 χρόνια, πάντα μαθητής και ερευνητής της ζωής.

Όσον αφορά στο ερώτημά σας, θα έλεγα ότι το κοινό μήνυμα που μας δίνουν όλες αυτές οι θεραπείες είναι: κοίταξε μέσα σου, κοίταξε τις ρίζες σου, καθάρισέ τις, άφησέ τις να ποτίζονται ώστε, να μην δεις ποτέ, τα φύλλα σου να ξεραίνονται.

Στη σύγχρονη ιατρική, ασχολούμαστε με το να θεραπεύουμε τα φύλλα δηλαδή την εμφάνιση, το εξωτερικό κομμάτι αλλά, όλοι ξέρουμε ποια είναι η συνέχεια και τα γνωστά αποτελέσματα αυτής της τακτικής.

-Οφείλω να πω ότι η “ενεργειακή ψυχολογία” ακούγεται πολύ εξωτική. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται;

Ομολογώ ότι, ζώντας σε μια εποχή που τα πάντα, αργά ή γρήγορα, γίνονται μόδα, η ψυχολογία δε θα μπορούσε να μείνει απλά, μια επιστήμη χωρίς εξέλιξη. Και η νέα τάση είναι η Ενεργειακή Ψυχολογία.

Η Ενεργειακή Ψυχολογία φαίνεται να διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία της παραδοσιακής ψυχοθεραπείας, χωρίς όμως να χρειάζεται καν να ανοίξεις το στόμα σου και να εξομολογηθείς πράγματα που θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα – το λιγότερο -, αλλά ούτε και να ακολουθήσεις τη φροϋδική εξερεύνηση ή να βγάλεις τα εσώψυχα σου μπροστά σε ένα σωρό psycho- αγνώστους.

Για την ακρίβεια, αν κάποιος έπρεπε να «εφεύρει» την ιδανική ψυχοθεραπεία, αυτή θα ήταν ίδια με την ενεργειακή ψυχολογία.

Τι πρέπει να ξέρεις όμως για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Ας δούμε μερικά πράγματα για να το κάνουμε πιο κατανοητό:

Οι τεχνικές της Ενεργειακής Ψυχολογίας έγιναν γνωστές στις αρχές της δεκαετίες του ’80, από τον δρ Roger Callahan με το όνομα «Τεχνικές Callahan» ή «Thought Field Therapy.» Ο Callahan χρέωνε αρχικά απίστευτες τιμές για τις συνεδρίες, περιορίζοντας τη θεραπεία του στην τάξη των πλουσίων και διασήμων. Αργότερα, οι διάδοχοί του εκλογίκευσαν τις τιμές.

Πώς μας βοηθάει:

Μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τη θεραπεία, ως μια μορφή «βελονισμού των συναισθημάτων σου», με την πίεση των δακτύλων σου να αντικαθιστά τις βελόνες (όπως στο σιάτσου) και τις φράσεις αυτοσυγκέντρωσης, να δίνουν ισορροπία στην ψυχή σου (χαρακτηριστικά, οι ασθενείς αναφέρουν αυτό που είναι στο μυαλό τους ή επαναλαμβάνουν μία φράση που τους φτιάχνει τη διάθεση).

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει εδώ, είναι η ίδια η συνείδησή του.

Το να επαναλαμβάνεις μια φράση του τύπου «ντα- ρου- μι -σι -μα -πα» και να ζουλάς ταυτόχρονα τον εαυτό σου, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περίεργα και το να λες στον εαυτό σου «αγάπη και αποδοχή», μπορεί να σε κάνει να ακουστείς στα αυτιά σου, από ξενέρωτος έως γλυκανάλατος.

Από την άλλη, βέβαια, σκέψου και το όφελος: Κανείς δεν πρόκειται να σου κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις του τύπου “μήπως είσαι κρυπτοομοφυλόφιλος” ή “πώς ένιωσες όταν οι γονείς σου ξέχασαν τα γενέθλιά σου;” και όλα αυτά, που οδηγούν σε ένα είδος ανάκρισης.

Αν σου φαίνεται αρχικά σαν ταχύρρυθμη θεραπεία, δεν έπεσες έξω. Αυτό ακριβώς λένε οι υπερασπιστές του – υποστηρίζουν μάλιστα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα, από το φόβο της δέσμευσης μέχρι τις αγχωτικές διαταραχές, τις φοβίες και τους εθισμούς.

Ο δρ. Candace Pert, πρώην επικεφαλής του τμήματος Εγκεφαλικής Βιοχημείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το αναφέρει ως: «η πιο σημαντική ανάπτυξη στην ιατρική, μετά τα αντιβιοτικά».

Πολλοί υποστηρικτές της θεραπείας δείχνουν συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον -περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν «κατεβάσει» το εγχειρίδιο για την Τεχνική της Συναισθηματικής Ελευθερίας (την πιο γνωστή μορφή της ενεργειακής ψυχολογίας) – κι αυτό είναι ένα σημάδι ότι η θεραπεία έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τη γενική αποδοχή με την πάροδο του χρόνου, όπως έκανε και ο βελονισμός και όλες οι φυσικές θεραπείες.

Πολύ απλά, θα έλεγα ότι, πρόκειται για ένα πάντρεμα της ψυχολογίας με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Τα βιβλία που έχει συγγράψει ο Δημήτρης Κλούβας
Τα βιβλία του συγγραφέα Δημήτρη Κλούβα

-Το βιβλίο σας “Σύνδεση Ψυχών” – διαβάζω – αποτελεί ένα μυητικό ταξίδι. Ποιος είναι ο προορισμός αυτού του ταξιδιού;

Το βιβλίο “Σύνδεση Ψυχών” εκτός από κάποια ψυχολογική ανάλυση που κάνει στον τομέα των ανθρώπινων σχέσεων και της δημιουργίας υγιών σχέσεων, περιλαμβάνει και μια μυητική ιστορία με μεταφυσικές και αλληγορικές προεκτάσεις, που τόσο η διαδρομή όσο και ο προορισμός του συνδέουν το συνειδητό με το υποσυνείδητο, περνώντας αβίαστα μηνύματα προσωπικής ενδυνάμωσης καθώς και αποφυγής συγκρούσεων και συγκρίσεων αλλάζοντας έτσι, τα παγιωμένα μοντέλα σχέσεων και αντιλήψεων που έχουν αποτύχει στο παρελθόν.

-Και με αφορμή τον τίτλο του βιβλίου, πιστεύετε ότι οι ψυχές συνδέονται όντως μεταξύ τους;

Κανένα σύστημα δεν λειτουργεί χωρίς δημιουργία δικτύου. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα ψυχικό δίκτυο που ενεργοποιεί και ενεργοποιείται από μνήμες και συγκυρίες . Έτσι, η κάθε ψυχή συλλέγει εμπειρίες και βρίσκει τον προορισμό της.

-Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις σχετικά με τη φύση και τον προορισμό της ανθρωπότητας. Κάποιοι λένε ότι είμαστε ένα δημιούργημα της τύχης, άλλοι ότι δημιουργηθήκαμε από έναν δημιουργό. Ίσως, όμως, δεν έχει τόση σημασία το παρελθόν όσο το μέλλον. Πιστεύετε ότι η ανθρωπότητα στο σύνολό της έχει κάποιο σκοπό; Κι αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Η ανθρωπότητα αποτελείται από μονάδες και όσο πιο καλλιεργημένα είναι τα άτομα τόσο πιο πολύ συντονίζονται, για να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν συνθήκες που θα τους εξασφαλίζουν ευημερία και πρόοδο.

-Έπειτα από αρκετά χρόνια ειρήνης, στον κόσμο μας, φαίνεται να χτυπούν και πάλι, τα τύμπανα του πολέμου. Πιστεύετε ότι ο πόλεμος είναι μια αναπόφευκτη κατάσταση, όπως πιθανόν θα έλεγε ο Ηράκλειτος ή ότι είναι μια ασθένεια που πρέπει να θεραπεύσουμε, και με ποιον τρόπο;

Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ποτέ, όπως και η ειρήνη. Όπως η νηνεμία και η θύελλα, όπως το κρύο και η ζέστη. Απλώς, για πρώτη φορά, την περίοδο που διανύουμε, έφυγε εκτός ορίων σαν μια φωτιά που επεκτείνεται συνεχώς.

Και όταν ο πόλεμος με τον εαυτό μας σταματήσει – ο εσωτερικός μας πόλεμος- και η πρόθεση του συνόλου στραφεί προς την πηγή της αγάπης, στην πίστη, στη δημιουργία, τότε, θα έρθει η νηνεμία και η ειρήνη. Όλα είναι κύκλοι στη διάσταση που ζούμε.

-Τελειώνω τη συνέντευξη με μία ματαιόδοξη ερώτηση. Πως θα θέλατε να σας θυμούνται μετά από 120 χρόνια;

Η σφραγίδα όλων μας υπάρχει στο σύμπαν. Το να σε θυμάται ή όχι κάποιος είναι σχετικό. Το όμορφο είναι να είσαι ευχαριστημένος στο τώρα, με το έργο που παράγεις και με αυτό που βλέπεις.


Ο Δημήτρης Κλούβας θα πραγματοποιήσει σεμινάριο με τίτλο: Δημιουργώντας το Μέλλον που Ονειρεύεσαι -Σπάσε τα Δεσμά, στις 20 Μαΐου. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το σεμινάριο, καθώς και για την προσφορά διάθεσης των βιβλίων του εδώ  Μάθετε περισσότερα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση