,

Γιατί είναι σημαντικό να απολαμβάνω τις επιτυχίες μου;

Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να πετυχαίνει έναν στόχο και πριν καλά καλά τον φτάσει, να έχει ήδη περάσει στο επόμενο project, μη

Γιατί είναι σημαντικό να απολαμβάνω τις επιτυχίες μου;

Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να πετυχαίνει έναν στόχο και πριν καλά καλά τον φτάσει, να έχει ήδη περάσει στο επόμενο project, μη δίνοντας καμιά σημασία στην αξία του; Πόσες φορές και ενώ ποθούσατε κάτι πολύ και το καταφέρατε, απλά πέρασε στη συνείδησή σας σαν «ψιλά γράμματα», αφού σας παρέσυρε για άλλη μια φορά αυτή η τρελή καθημερινότητα και άλλες πόσες δεν είπατε καν ένα μεγάλο μπράβο στον εαυτό σας για μια σας σημαντική επιτυχία;

Η αλήθεια είναι πως χρόνια ολόκληρα ταλανιζόμαστε από διάφορα κλισέ τύπου «Η ζωή είναι ένα ταξίδι», «Απολαύστε τη βόλτα», ή «Φροντίστε να σταματάτε και να μυρίζετε τα λουλούδια». Πολλές φορές, αυτές οι φράσεις «κλισέ» μας φαίνονται λίγο αστείες, ή καθόλου χρήσιμες σε μια εποχή εξαιρετικά γρήγορων ρυθμών και ταχυτήτων και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε «Μα καλά, εδώ δεν προλαβαίνω να φάω, θα σταματήσω να μυρίζω λουλούδια;!»

Advertisment

Κι όμως, αυτά τα ίσως για κάποιους ανόητα «κλισέ», μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να γιορτάζουμε τις εμπειρίες μας, να απολαμβάνουμε τις επιτυχίες μας, να αναπτυσσόμαστε προσωπικά και απλά να… συνεχίζουμε! Η αξία του «απολαμβάνειν» δυστυχώς στην εποχή μας δεν είναι μείζονος σημασίας και αυτό διότι χρόνια ολόκληρα εξίσου μυηθήκαμε στο απλά να πετυχαίνουμε πράγματα με όποιον τρόπο και απλά στη συνέχεια να περνάμε στα επόμενα. Είναι όμως αυτό η καλύτερη «τακτική»;

Πρόσφατες μελέτες συμπεριφοράς έχουν δείξει ότι τα πιο παρακινημένα άτομα είναι εκείνα που αισθάνονται ότι κάνουν επαρκή πρόοδο προς την κατεύθυνση των δικών τους στόχων. Ενώ τα οικονομικά κίνητρα, τα οφέλη και τα κτυπήματα στην πλάτη για εταιρικά επιτεύγματα μπορούν να τονώσουν κάποιον βραχυπρόθεσμα, σπάνια είναι επαρκή για την επίτευξη βιώσιμων επιτυχιών. Έτσι, κάθε άτομο πρέπει να έχει μια ιδέα για το ποιοι είναι οι τελικοί του στόχοι, καθώς και για συγκεκριμένα ορόσημα που θα τον πληροφορούσαν ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Γνωρίζουμε καλά πως οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά επικεντρωμένοι σε πιο «τυπικές» εορτές. Ονομαστικές γιορτές, γενέθλια, Χριστούγεννα κλπ. Δε λέει κανείς πως όλα αυτά δεν είναι σημαντικά, όμως αλήθεια, απαντήστε μου, τι πιο σημαντικό από το να γιορτάζεις μια σου επιτυχία;

Advertisment

Δεν έχει σημασία το μέγεθός της. Μπορεί να είναι μικρή, μπορεί να είναι μεγάλη, μπορεί, μπορεί, μπορεί… Σημασία είναι ότι είναι δική σου και ΕΣΥ την πέτυχες! Αυτό που αντιλαμβανόμαστε λοιπόν είναι πως σίγουρα απαιτείται και ένας διαφορετικού τύπου εορτασμός!

Όταν κάνω Συμβουλευτική (Coaching), προσπαθώ να δίνω στους πελάτες μου τη δυνατότητα να σκέφτονται βαθύτερα για το τι είναι πραγματικά σημαντικό για αυτούς. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι όσο ισχυρότερη είναι η αίσθηση του στόχου που έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του, τόσο πιο πολύ νόημα έχουν οι ενέργειες και οι πράξεις του προς τους στόχους αυτούς.

Αν υποθέσουμε πως έστω και καθαρά υποσυνείδητα γνωρίζουμε ποιος είναι ο σκοπός μας, σπανίως θα καθίσουμε να αναλογιστούμε και να αναγνωρίσουμε τα βήματα που κάναμε προκειμένου να τον εκπληρώσουμε. Αυτός ακριβώς είναι και ο εορτασμός στον οποίο αναφέρομαι.

Να αντιλαμβανόμαστε το πώς οδηγηθήκαμε σε μια επιτυχία, να απολαμβάνουμε πράξεις και ενέργειές μας, να μας λέμε «ευχαριστώ», να ευγνωμονούμε την ύπαρξή μας για τον τόπο που κινηθήκαμε, να αντιλαμβανόμαστε ότι εμείς καταφέραμε κάτι σημαντικό γιατί απλά… αυτό είναι η πραγματικότητα και μας αξίζει να την απολαύσουμε!

Μη ξεχνάμε άλλωστε πως αυτός ο «εορτασμός» θα μας παρακινήσει και για επόμενες επιτυχίες, θα μας «οπλίσει» θετική ενέργεια, φως και χαμόγελο, θα μας αναπτερώσει το ηθικό ακόμα περισσότερο, θα μας γεμίσει θάρρος, αισιοδοξία και έμπνευση από εμάς… για εμάς! Ανεξάρτητα από το αν έχετε επιτύχει κάτι συγκεκριμένο ή όχι, ή ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε αποτύχει, πάρτε το μάθημα από κάθε εμπειρία και γιορτάστε την πρόοδό σας προς τους στόχους σας.

Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο εορτασμός σας… Μπορεί να είναι ένα μικρό ή ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας, ένα ωραίο δείπνο με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ένα ταξίδι, μια εμπειρία που θα κάνετε δώρο στον εαυτό σας. Σημασία έχει να αναγνωρίσετε ότι ζείτε και γιορτάζετε την επιτυχία σας!Ρωτήστε τον εαυτό σας:

• Τί έκανα τους τελευταίους μήνες που δείχνει ότι είμαι σε καλό δρόμο προς τους στόχους μου;

• Τί έμαθα το τελευταίο έτος που θα με βοηθήσει να προχωρήσω προς την κατεύθυνση των στόχων μου;

Είτε σας αρέσει είτε όχι, οι επιτυχίες και τα μαθήματα στην ζωή σας μέχρι σήμερα, αποτελούν το εφαλτήριο τόσο για τις μελλοντικές σας επιτυχίες, όσο και για την ευτυχία σας! Αφιερώστε λοιπόν κάποιο χρόνο για να γιορτάσετε το πού είστε τώρα – το αξίζετε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση