, , ,

Μπορεί οι μητέρες μας να αποτελούν έναν από τους λόγους που ντρεπόμαστε για το σώμα μας;

Το body shaming δεν είναι ένα καθόλου καινούριο ζήτημα• ωστόσο, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και το διαδίκτυο το έχουν μεγεθύνει σε τραγικά επίπεδα. Ντρεπόμαστε

Μπορεί οι μητέρες μας να αποτελούν έναν από τους λόγους που ντρεπόμαστε για το σώμα μας;

Το body shaming δεν είναι ένα καθόλου καινούριο ζήτημα• ωστόσο, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και το διαδίκτυο το έχουν μεγεθύνει σε τραγικά επίπεδα. Ντρεπόμαστε για το λίπος, ντρεπόμαστε για το πολύ λεπτό σώμα μας, ντρεπόμαστε για την κοιλιά μας και για πολλά άλλα. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος του σώματός μας που να μην έχει σχολιαστεί με κακοποιητικό τρόπο διαδικτυακά.

Σε μια πρόσφατη έρευνα με τίτλο «Body Shamed», το 90% των Αμερικάνων που ερωτήθηκαν, παραδέχτηκαν ότι έχουν βιώσει body shaming τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σχεδόν κανένας δεν το γλυτώνει. Οι γυναίκες στο Hollywood συνεχώς επικρίνονται για το ότι μοιάζουν πολύ μεγάλες ή για το ότι έχουν κάνει πολλές πλαστικές για να παραμείνουν νέες. Επικρίνονται για το ότι έχουν πολύ βάρος ή για το ότι είναι υπερβολικά λεπτές ή για το ότι τις είδαν να τρώνε ένα burger. Ποιος ντροπιάζει, όμως, ποιον σε αυτό το άσχημο παιχνίδι;

Advertisment

Πάνω από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα (63%) παραδέχτηκαν ότι είχαν λάβει αρνητικά σχόλια για το σώμα τους από τις μητέρες τους, ενώ οι γονείς φαίνεται να μην έχουν πλήρη επίγνωση του πώς τα λόγια τους επιδρούν στα παιδιά τους. Σε μια άλλη έρευνα, 1 στα 3 παιδιά παραδέχτηκαν ότι ένιωθαν άσχημα για το βάρος τους από τα ακατάλληλα σχόλια που έκαναν οι γονείς τους γι’ αυτό ή για την εμφάνισή τους.

Αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να στραφούν στους φίλους τους για παρηγοριά, σύμφωνα με την έρευνα, το 62% αυτών ισχυρίζεται ότι ορισμένες φορές είναι οι κοντινοί τους άνθρωποι που τους κάνουν να μη νιώθουν τόσο καλά με τον εαυτό τους. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι φίλοι, αλλά και οι παππούδες, οι δάσκαλοι και οι εργοδότες.

Οι γυναίκες προσβάλλουν η μία την άλλη

Και τώρα η τεχνολογία μας έχει δώσει την πολυτέλεια να ακουγόμαστε ή να ντροπιαζόμαστε παγκοσμίως. Τον Ιούνιο του 2014, η Galit Breen, μία επιτυχημένη blogger, αποφάσισε να δημοσιεύσει μια λίστα για θέματα γάμου. Μαζί με το άρθρο, δημοσίευσε κάποιες φωτογραφίες από τον δικό της γάμο. Η Galit δεν είχε ποτέ ξανά δημοσιεύσει φωτογραφίες της όπου ήταν νεότερη και με περισσότερο βάρος. Αλλά το έκανε, διότι ένιωθε ότι αντικατόπτριζαν την ευτυχία της.

Advertisment

Η Galit έλεγξε τα σχόλια, ώστε να δει την αντίδραση όσων είχε γράψει. Μόλις τα είδε, δεν μπορούσε να το πιστέψει: οι γυναίκες δεν σχολίαζαν τον γάμο ή αυτά που έγραψε, αλλά το πώς φαινόταν μέσα στο νυφικό της. Ένιωσε ταπεινωμένη και ντροπιασμένη. Απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο, αλλά και από τους κοντινούς της ανθρώπους, καθώς ντρεπόταν πολύ για να το επικοινωνήσει. Χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να συνέλθει.

Στο τέλος, αποφάσισε ότι υπήρχαν δύο επιλογές: ή θα συνέχιζε να νιώθει άσχημα ή θα έβρισκε έναν τρόπο να μιλήσει για όλα αυτά, να ακουστεί η φωνή της. Έγραψε ένα κείμενο, στο οποίο μιλούσε για όλη της την εμπειρία.

Κλείνοντας τον κύκλο της ντροπής

Εν μέσω όλων αυτών των ενθαρρυντικών μηνυμάτων τον τελευταίο καιρό μέσα από το κίνημα #MeToo, είναι αποθαρρυντικό που ανακαλύπτουμε ότι οι κοντινότεροι φίλοι, η οικογένεια χρησιμοποιεί λόγια που κάνουν τις άλλες γυναίκες να νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους. Αν και κάποιοι άνθρωποι το κάνουν με πρόθεση, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν επίγνωση αυτών που λένε και το πώς επιδρούν στους άλλους.

5 τρόποι να καταλάβετε αν και εσείς κάνετε body shaming

1. Αν δεν θα το λέγατε από κοντά, μην το πείτε ούτε διαδικτυακά. Σημαίνει ότι δεν είναι ευγενικό.

2. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «έξυπνο» και στο «σκληρό». Τα αστεία (ειδικά όσα αφορούν το σώμα) μπορεί να παρερμηνευτούν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

3. Αν ένας φίλος (ή μέλος της οικογένειας) ζητά μια άποψη για την εμφάνισή του, ειδικά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, προσέξτε πολύ τα σχόλιά σας.

4. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν φίλτρα, photoshop και πολλές άλλες επιλογές επεξεργασίας. Κανένας δεν είναι όπως εμφανίζεται στα προφίλ του. Σταματήστε να πιστεύετε στην τελειότητα. Μιλήστε γι’ αυτό και στα παιδιά σας.

5. Όλοι είμαστε μοναδικοί. Από την προσωπικότητα μέχρι το σώμα μας, έχουμε μόνο ένα κοινό: τα λόγια μπορούν να πληγώσουν, ειδικά όταν έχουν εκφραστεί από αυτούς που αγαπάμε.

[toggle title="Πηγές"]

https://mic.com/articles/145508/what-fat-shaming-comments-do-to-kids#.7rKjar5R5

https://www.xojane.com/it-happened-to-me/it-happened-to-me-i-wrote-an-article-about-marriage-and-all-anyone-noticed-is-that-im-fat

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση