, , ,

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε με καλοσύνη τους δύσκολους ανθρώπους

«Να είσαι καλός, γιατί όλοι όσους γνωρίζεις δίνουν τη δική του μάχη» – Ian Maclaren Έχετε ποτέ ενοχληθεί πραγματικά τόσο με τη συμπεριφορά κάποιου, που

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε με καλοσύνη τους δύσκολους ανθρώπους

«Να είσαι καλός, γιατί όλοι όσους γνωρίζεις δίνουν τη δική του μάχη» – Ian Maclaren

Έχετε ποτέ ενοχληθεί πραγματικά τόσο με τη συμπεριφορά κάποιου, που τον αντιπαθήσατε ή τον αποκλείσατε από τις παρέες σας, αλλά μάθατε αργότερα ότι υπήρχε ένας καλός λόγος που ήταν κακοδιάθετοι και δύσκολοι εκείνη την περίοδο; Έχετε ποτέ γίνει κι εσείς τόσο αγενείς και μίζεροι;

Advertisment

Κάτι πολύ στρεσογόνο μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι. Κάτι μπορεί να τους κράτησε ξύπνιους όλο το βράδυ. Μπορεί τη μέρα που τους μιλήσατε να πήγαιναν όλα στραβά στη μέρα τους και εσείς να ήσασταν ένα επιπλέον χτύπημα. Μπορεί να έχασαν κάτι ή κάποιο σημαντικό άνθρωπο και να προσπαθούν να συνέλθουν. Μπορεί να ανησυχούν πραγματικά πολύ για κάτι.

Ορισμένοι άνθρωποι βλάπτουν συνειδητά τους άλλους ή έχουν μια ιστορία χαοτικής, αγενούς ή δύσκολης συμπεριφοράς με τον καιρό, ανεξαρτήτως συνθηκών. Αλλά εδώ δεν μιλάμε γι΄ αυτούς του ανθρώπους. Για τους υπόλοιπους, υπάρχουν λύσεις τόσο για να αλληλεπιδράσετε επιτυχώς μαζί τους, αλλά και για να μην σας επηρεάσει η κακοδιαθεσία τους.

5 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο της καλοσύνης, όταν αλληλεπιδράτε με έναν δύσκολο άνθρωπο

1. Μην επιτρέπετε στην αρνητικότητα ή στο θυμό να βγάλουν και σε εσάς αρνητικότητα ή θυμό

Μπορεί να σας τύχει να στραφείτε με ένα μεγάλο χαμόγελο, μόνο για να αντικρύσετε ένα θυμωμένο, κακοδιάθετο πρόσωπο. Το να παραμένουμε ευγενικοί και φιλικοί, όταν έχουμε κάτι τέτοιο απέναντί μας, είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και τούτου λεχθέντος, το να καθρεφτίσουμε την ένταση και την μιζέρια πίσω σε τέτοιους δύσκολους ανθρώπους μόνο να δυσκολέψει μπορεί τα πράγματα. Μπορεί να επιδεινώσει την άσχημη συμπεριφορά τους ή να τους κάνει πιο απαιτητικούς και παράλογους. Σίγουρα θα κάνει πολύ δυσάρεστη την εμπειρία. Αυτό όμως που λειτουργεί είναι η ευγένεια και η καλοσύνη.

Advertisment

2. Ζητήστε συγγνώμη, αν είναι απαραίτητο

Αν έχετε παίξει κάποιο ρόλο σε αυτή τους τη δυσάρεστη συμπεριφορά, ζητήστε συγγνώμη, ακόμα κι αν το νιώθετε δυσάρεστο. Μια ειλικρινής συγγνώμη μπορεί να αποσυμπιέσει πολλές καταστάσεις. Η αποδοχή μιας άποψης χωρίς την ανάγκη κριτικής κάνει επίσης θαύματα σε τέτοιες περιπτώσεις (ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε).

3. Μιλήστε όπως θα κάνατε σε ένα ευχάριστο, φιλικό άτομο

Αν κάποιος είναι αγενής, εχθρικός και απότομος, βάλτε τα δυνατά σας να μείνετε ψύχραιμοι, πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίστε να μιλάτε, όπως θα κάνατε με τον οποιονδήποτε, χαμογελώντας. Υπάρχει κάτι αφοπλιστικό σε αυτού του είδους την αντίδραση. Σε πολλές περιπτώσεις, μια τέτοια αντίδραση οδηγεί σε αλλαγή στάσης και σύνδεση μεταξύ σας. Και υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτοί οι άνθρωποι κοντοστέκονται, αντιλαμβάνονται πώς φέρονταν μέχρι τώρα και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.

4. Λάβετε υπόψη τους από πού έρχονται και το περιβάλλον τους

Είναι εύκολο να κρίνετε τους ανθρώπους αν είναι διαφορετικοί από εσάς. Ίσως δεν διδάχτηκαν τους ίδιους κανόνες ευγένειας που διδαχτήκατε και απαιτείτε τώρα εσείς από τους άλλους. Ίσως, λόγω του διαφορετικού περιβάλλοντός τους, βιάζονται να βγάλουν ένα αρνητικό συμπέρασμα για εσάς, επειδή ντύνεστε ή μιλάτε διαφορετικά. Και επειδή έχουν συνηθίσει να απορρίπτονται από άλλους, έχουν καταλήξει σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

5. Μην κρίνετε ένα ευερέθιστο άτομο βασισμένοι στην πρώτη εντύπωση

Από την εμπειρία μαθαίνουμε ότι πολλές φορές οι «δύσκολοι» και λιγότερο συμπαθητικοί άνθρωποι γρήγορα μετατρέπονται σε συμπαθητικούς, αν ξοδέψετε λίγο χρόνο να τους ακούσετε και να τους δείτε σε βάθος. Αφουγκραστείτε τους και δείξτε τους ότι νοιάζεστε για τις ανάγκες, την κατάστασή τους, αντί να αντιδράτε με απόρριψη και εκνευρισμό.

Και πάλι φυσικά χρειάζεται να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι με τους οποίους απαιτούνται όρια. Υπάρχουν φορές που είναι καλύτερα να φύγετε τρέχοντας, αντί να προσπαθείτε μέσω της καλοσύνης να το χειριστείτε. Και πάλι, τοποθετήστε αυτά τα όρια με ηρεμία και ευγένεια.
Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας προσβάλλει, δοκιμάστε το δρόμο της καλοσύνης: Φανταστείτε τι θα μπορούσαν να περνάνε και εσείς να μη γνωρίζετε τίποτα. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να τους ρωτήσετε, αν θέλετε να ακούσετε την απάντηση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση