Πώς να ανακτήσετε τη χαμένη απόλαυση σε σχεδόν ό,τι κάνετε

Έχετε βαρεθεί να τρώτε τα ίδια φαγητά κάθε μέρα; Δεν μπορείτε άλλο να βλέπετε τα παλιά σας έπιπλα; Έχετε βαρεθεί εντελώς τη ρουτίνα σας;

Πώς να ανακτήσετε τη χαμένη απόλαυση σε σχεδόν ό,τι κάνετε

Έχετε βαρεθεί να τρώτε τα ίδια φαγητά κάθε μέρα; Δεν μπορείτε άλλο να βλέπετε τα παλιά σας έπιπλα; Έχετε βαρεθεί εντελώς τη ρουτίνα σας; Μια νέα έρευνα μας δείχνει έναν απλό τρόπο για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ικανοποίηση.

Ερευνητές από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Ohio στο Colombus και το Πανεπιστήμιο του Chicago στο Illinois υποστηρίζουν ότι κάνοντας τις ίδιες δραστηριότητες με ασυνήθιστους όμως τρόπους, μπορούμε να αντλήσουμε και πάλι ικανοποίηση, σαν να τις κάναμε για πρώτη φορά.

Η ίδια περίπου αρχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την απόλαυση των πραγμάτων – όπως των επίπλων που έχουμε εδώ και 20 χρόνια – σύμφωνα με τους ερευνητές Ed O’Brien και Robert Smith. Για παράδειγμα, αν μετακινήσουμε ένα παλιό ζευγάρι ραφιών από το ένα δωμάτιο στο άλλο, η αλλαγή του πλαισίου μπορεί να ανανεώσει την αντίληψή μας γι’ αυτά τα αντικείμενα.

Οι επιστήμονες βασίζουν αυτά τα συμπεράσματα σε ευρήματα πολυάριθμων πειραμάτων που διεξήγαγαν, και τα οποία αξιολόγησαν πρώτα την κατανάλωση φαγητού, ύστερα του ποτού και τέλος την εμπειρία παρακολούθησης βίντεο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.

Θα τρώγατε ποπ κορν με chopsticks;

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές είπαν σε 68 συμμετέχοντες ότι θα λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «βοηθώντας τους ανθρώπους να τρώνε πιο αργά». Οι μισοί εθελοντές κατανάλωσαν 10 κομμάτια ποπ κορν με τα χέρια, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποιώντας chopsticks.

Στο τέλος του πειράματος, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν πόσο απόλαυσαν τα ποπ κορν, όπως και το πόσο νόστιμα ήταν. Η δεύτερη ομάδα με τα chopsticks βρήκε την εμπειρία πιο απολαυστική από τους υπόλοιπους. Αλλά γιατί;

Τα στοιχεία, γι’ άλλη μια φορά, ήρθαν από τις αναφορές των ίδιων των συμμετεχόντων. Όσοι χρησιμοποίησαν την ασυνήθιστη μέθοδο ήταν πιο συγκεντρωμένοι στη δραστηριότητα και γι’ αυτό εκτίμησαν περισσότερο τη γεύση. Όταν επανέλαβαν την εμπειρία ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες φαίνεται να απήλαυσαν το ίδιο τα ποπ κορν, ασχέτως της τεχνικής που χρησιμοποίησαν. Αυτό δείχνει ότι τα chopsticks ενίσχυσαν την ικανοποίηση, επειδή παρείχαν για πρώτη φορά μια τελείως ασυνήθιστη εμπειρία.

Κάντε το ασυνήθιστο, αλλά όχι άβολο

Σε ένα άλλο πείραμα, ζητήθηκε από 330 συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την κατανάλωση νερού, αφού έπιναν με τον φυσιολογικό τρόπο και με έναν ασυνήθιστο τρόπο (όπως από ένα ποτήρι για κοκτέιλ, από έναν φάκελο ή γλείφοντας όπως η γάτα). Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Όσοι ήπιαν με έναν ασυνήθιστο τρόπο, το απόλαυσαν περισσότερο.

Σε ένα άλλο επίσης πείραμα, ζητήθηκε οι εθελοντές να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο τρεις φορές. Το βίντεο έδειχνε μια βόλτα με μηχανή από την πλευρά του μοτοσυκλετιστή. Τις δύο πρώτες φορές, όλοι οι εθελοντές είδαν το βίντεο με τον ίδιο τρόπο.

Στην τελευταία όμως φορά, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είδε το βίντεο χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, για να δημιουργήσουν «κιάλια» σαν φακούς. Ένα άλλο τρίτο της ομάδας παρακολούθησε ανάποδα το βίντεο και το υπόλοιπο ποσοστό το παρακολούθησε κανονικά.

Όσοι είδαν το βίντεο με τα «κιάλια» ανέφεραν μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης, ενώ οι υπόλοιποι είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους μέχρι την τρίτη φορά. Το ενδιαφέρον είναι ότι όσοι το είδαν ανάποδα, δεν έδειξαν ιδιαίτερη ικανοποίηση. Αν και αυτός ο τύπος παρακολούθησης ήταν ασυνήθιστος, οι ερευνητές τονίζουν, ότι ήταν επίσης άβολος, κάτι που εξηγεί την έλλειψη ενθουσιασμού τους.

Είναι ευκολότερο απ’ ότι νομίζετε

Για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες είπαν σε όλους τους εθελοντές ότι είχαν τη δυνατότητα μετά να κατεβάσουν το βίντεο και να το δουν όταν το θελήσουν. Τρεις φορές περισσότεροι ήταν οι εθελοντές από την ομάδα με τα «κιάλια» που κατέβασαν το βίντεο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Ένιωσαν πραγματικά ότι το βίντεο ήταν καλύτερο, επειδή ο τρόπος που το είδαν, τους έκανε να εστιάσουν περισσότερο, να βυθιστούν περισσότερο στην εμπειρία. Επομένως, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάνοντας συνηθισμένα πράγματα, αλλά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, μπορούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη αίσθηση ικανοποίησης.

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0146167218779823

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε